Ιδιότυπα, συγκινητικά, συχνά ξεκαρδιστικά και γεμάτα αγάπη: η άνοδος των LGBTQ+ ρομαντικών μυθιστορημάτων

Οι queer χαρακτήρες αρχίζουν να βρίσκουν ένα σταθερό σπίτι στην οθόνη και στις ερωτικές ιστορίες των βιβλίων

Μερικές δεκαετίες νωρίτερα, ίσως ήταν πιθανό να κυκλοφορήσουν ή να προβληθούν έντονα queer ιστορίες κοντά στις ημέρες εορτασμού του μήνα Pride, τον Ιούνιο, αναζητώντας απλώς μια δικαιολογία για να ειπωθούν, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει και ορθώς. Οι ιστορίες αγάπης, τα romance novels είναι ένα είδος που προτιμάται εδώ και αιώνες, και οι queer ρομαντικές ιστορίες είναι ακριβώς αυτό – μια ιστορία αγάπης.

Οι ιστορίες αγάπης υπάρχουν εδώ και τόσο καιρό όσο και η ίδια η λογοτεχνία. Ο Σαίξπηρ μας έφερε, τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, βασιζόμενος στην μυθική επική ιστορία του Πύραμου και της Θίσβης, τους ερωτευμένους εραστές από τον 8ο αι. μ.Χ. Η Τζέιν Όστιν μας παρέδωσε πλήθος ρομαντικών μυθιστορημάτων τον δέκατο ένατο αιώνα. Μεγαλώνουμε βλέποντας ζευγάρια στην οθόνη, στα βιβλία και σχεδόν σε όλα τα σημεία όπου είναι πιθανό να ειπωθεί μια ιστορία αγάπης και πάθους. Τι γίνεται όμως με τις ανάγκες της queer νεολαίας, που η υπερβολική τους έκθεση σε ιστορίες ετερόφυλων αποκλειστικά ζευγαριών μπορεί να αποθαρρύνει την εξωτερίκευσή τους, την αναγνώριση της ταυτότητας και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού; 

Ο αγώνας για ορατότητα είναι κρίσιμος για κάθε queer κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Η queer εκπροσώπηση τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στον πολιτισμό παίζει τεράστιο ρόλο στη μάχη για την ισότητα κυρίως στις συντηρητικές χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, ως αναγνωστικό κοινό βλέπουμε μια κανονικοποίηση του queer ρομάντζου όχι ως LGBTQ+ υποείδος, αλλά ως τις κλασικές ρομαντικές ιστορίες που πραγματικά είναι. Μια ευπρόσδεκτη, αλλά και επιβαλλόμενη αλλαγή.

Κάτι άλλαξε – LGBTQ+ Romance

Η αφήγηση ιστοριών για έναν στρέιτ, cisgender άνδρα και μια εξίσου στρέιτ, cisgender γυναίκα που ερωτεύονται ξανά και ξανά δημιουργεί την εσφαλμένη αντίληψη στην queer νεολαία ότι αυτό είναι το μοναδικό παράδειγμα του τι είναι αγάπη. Ο έρωτας δεν μπορεί να οριστεί με έναν μοναδικό τρόπο, αλλά η ποικιλομορφία και η μοναδικότητα κάθε περίπτωσης ερωτευμένου δεν αντικατοπτρίζεται με κανέναν τρόπο από την απεικόνιση του έρωτα από τα μέσα ενημέρωσης. Πρόσφατα, τα πράγματα έγιναν πολύ καλύτερα για την queer νεολαία. Φυσικά, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος όσον αφορά την ακριβή αναπαράσταση, αλλά οι queer χαρακτήρες αρχίζουν να βρίσκουν ένα σταθερό σπίτι στην οθόνη και στις ερωτικές ιστορίες των βιβλίων.

Η LGBTQ+ ρομαντική ιστορία δεν διαφέρει από άλλες

Τα ρομαντικά μυθιστορήματα L.G.B.T.Q.+ υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά είχαν μια ήσυχη παρουσία, σχεδόν εξ ολοκλήρου αυτοεκδιδόμενα ή εκδίδονταν από μικρούς εκδοτικούς οίκους και συχνά βρίσκονταν στα ράφια των βιβλιοπωλείων χωριστά από τα άλλα ρομαντικά μυθιστορήματα. Λίγο κρυμμένα, λίγο παράταιρα. Οι πωλήσεις τους πλέον έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με τα βιβλία να προέρχονται από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους και να προβάλλονται σε περίοπτη θέση στα mainstream καταστήματα λιανικής πώλησης.

Το graphic novel Heartstopper“, της βραβευμένης Alice Oseman, έχει λάβει ατελείωτους επαίνους επειδή είναι ένα ευτυχισμένο queer ρομάντζο που μάλιστα μεταφέρθηκε με επιτυχία ως σειρά στο Netflix. Μια ιστορία που εξελίχθηκε σε επιτυχημένη σειρά βιβλίων, για τη σχέση δύο νέων αγοριών του Τσάρλι και του Νικ, μια αγνή ιστορία αγάπης μέσα σε μια κοινωνία μακριά από στερεότυπα, προκαταλήψεις και ομοφοβία.


Πρόκειται για χαρακτήρες ώριμους, καλλιεργημένους, που βρίσκουν την αγάπη και την ευτυχία – απλά έτυχε να είναι queer. Η επιτυχία του “Heartstopper” αποδεικνύει στα δίκτυα και τους δημιουργούς ότι οι queer ιστορίες δεν χρειάζεται να είναι δραματικές ιστορίες coming out και σκληρές κοινωνικές πραγματικότητες. Ο αντίκτυπος που είχε το “Heartstopper” στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο κοινό όσον αφορά την κανονικοποίηση των queer ρομαντικών σχέσεων και όπως κάθε άλλο ρομάντζο έχει δημιουργήσει ένα μικρό φαινόμενο, που εύστοχα ονομάστηκε γενιά “Heartstopper”.

Αλλά και οι ήρωες του Adam Silvera, Ματέο και Ρούφους, στο βιβλίο “They both die at the end” έρχονται να μας θυμίσουν ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς θάνατο και αγάπη, χωρίς απώλεια, σε αυτή τη συγκλονιστική αλλά και ενθαρρυντική ιστορία για δύο ανθρώπους των οποίων οι ζωές αλλάζουν κατά τη διάρκεια μιας αξέχαστης ημέρας.


Η queer νεολαία έχει την ευκαιρία να δει queer χαρακτήρες να λάμπουν και, κυρίως, να ζουν φυσιολογικές και ευτυχισμένες ζωές. Πλέον η συγγραφή βιβλίων με χαρακτήρες που να μην στηρίζονται αποκλειστικά ή καθορίζονται από την σεξουαλική τους ταυτότητα, είναι μονόδρομος και έχει αξία.

Η ευτυχία αξίζει σε όλους

Τα straight ειδύλλια έχουν τις δικές τους δυσκολίες, η ομαλή καθημερινότητα δύσκολα δημιουργεί ενδιαφέρουσα πλοκή, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι straight χαρακτήρες δεν συνδέονται άμεσα και σταθερά με τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους queer χαρακτήρες. Μπορεί να ορθώνονται μπροστά τους δυσκολίες και προκλήσεις, όπως και στις straight ιστορίες, τα ιδιόρρυθμα εμπόδια, ανατροπές και στροφές, που προκύπτουν συνθέτουν κωμικοτραγικές φάσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας, η ρομαντική ιστορία είναι αγνή και συγκινητική. Το ίδιο χρειαζόμαστε να γίνεται και στις queer ιστορίες. Και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια το παίρνουμε. Γιατί πολύ απλά είναι σημαντικό να αφηγούμαστε μια ποικιλία ιστοριών.

Στο «Τραγούδι του Αχιλλέα», την μεγάλη εκδοτική επιτυχία της Madeline Miller, ξαναδιαβάζουμε την ιστορία της επικής ιστορίας της Ιλιάδας του Ομήρου αλλά με ένα πιο σαγηνευτικό τρόπο. Με την εξαίρετη γραφή της η Miller, αποδίδει με ένταση την εφηβική σχέση των δύο ηρώων της, του Πάτροκλου και του Αχιλλέα με λυρισμό, και έντονο συναίσθημα.

Τα ρομαντικά μυθιστορήματα, οι μεγάλες ιστορίες αγάπης είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται ως ρομαντικά μυθιστορήματα, ανεξάρτητα από το αν οι χαρακτήρες είναι του ίδιου φύλου ή όχι.
Αυτή τη στιγμή βιώνουμε την άνοδο των LGBTQ+ ρομαντικών ιστοριών μπροστά στα μάτια μας. Το βιβλίο μοιάζει να κάνει σταθερά δυναμικά βήματα διαμόρφωσης ενός φιλόξενου κόσμου σε μια καταπιεσμένη μέχρι πρόσφατα κοινότητα ενώ ταυτόχρονα ανοίγει παράθυρα συνδιαμόρφωσης ταυτοτήτων, αλλά και κατανόησης του κόσμου. Ως κοινό, βρισκόμαστε στην καρδιά κάτι επαναστατικού. Δεν είναι κάθε μέρα που μπορείς να βρεις τόσο σημαντικά και εξέχοντα παραδείγματα ενσωμάτωσης σε άνοδο.

Αναζητήστε προτάσεις βιβλίων LGBTQ+ στο public.gr και επιλέξτε ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα ιστοριών αγάπης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.