Η Σκάλα του Μιλάνου έρχεται στο Christmas Theater On Line με την «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι

ΑΪΝΤΑ

150 χρόνια από την πρώτη πρεμιέρα της διάσημης όπερας του Βέρντι με τέσσερις πράξεις και σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι

8 Ιανουαρίου 2021
- 10 Ιανουαρίου, 2021

H μαγεία της όπερας έρχεται με την «Αΐντα», από τη Σκάλα του Μιλάνου, στο Christmas Theater On Line. Μια παραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και το Μπαλέτο του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου από τις 8 – 10 Ιανουαρίου 2021.

Το 2021 συμπληρώνονται 150 χρόνια από την πρώτη πρεμιέρα της διάσημης όπερας του Βέρντι. Γιορτάζοντας αυτή τη σπουδαία επέτειο, οι πρώτες ημέρες του νέου χρόνου γεμίζουν με μια παράσταση που έρχεται online.

Το έργο «Αΐντα», όπερα σε τέσσερις πράξεις, είναι σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι βασισμένο σε σενάριο του Ωγκύστ Μαριέτ.

Η πρεμιέρα του έργου έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 1871 στη Χεδιβική Όπερα του Καΐρου. Με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου, αλλά με το ξύλο ως βασικό υλικό, η Όπερα του Καΐρου, οικοδομήθηκε μέσα σε έξι μήνες το 1869 και εγκαινιάστηκε λίγες μέρες πριν από τη διώρυγα του Σουέζ. Ο Χεδίβης (αντιβασιλέας) της Αιγύπτου ήθελε καινούργιο μουσικό έργο, μια όπερα αρχαιοαιγυπτικακής θεματολογίας για να εγκαινιάσει το νεόδμητο κτίριο και το είχε ζητήσει από τον Τζουζέπε Βέρντι. Τελικά αυτό συνέβη 2 χρόνια αργότερα με την «Αΐντα».

Αμέσως μετά, στις 8 Φεβρουαρίου 1872 πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα του Μιλάνου η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της όπερας.

Σχεδόν 150 χρόνια μετά η Σκάλα του Μιλάνου παρουσιάζει την «Αΐντα» σε μια σπουδαία παραγωγή με την χορωδία και την ορχήστρα σε πλήρη σύνθεση και με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι. Η παράσταση έχει ελληνικούς υπότιτλους.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η δράση εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο, συγκεκριμένα στη Μέμφιδα και στις Θήβες, την εποχή ισχύος των φαραώ. Η Αΐντα, κόρη του Βασιλιά της Αιθιοπίας, είναι σκλάβα της Αμνέριδας, δηλαδή της κόρης του Βασιλιά της Αιγύπτου. Και οι δύο γυναίκες αγαπούν τον Ρανταμές, αρχιστράτηγο των Αιγυπτίων, ο οποίος επιστρέφει νικητής από τον πόλεμο κατά των Αιθιόπων.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις του πατέρα της, η Αΐντα εκμαιεύει από τον ερωτευμένο Ρανταμές ένα στρατιωτικό μυστικό. Εξοργισμένη, η Άμνερις τον κατηγορεί για προδοσία. Στη συνέχεια προσπαθεί να τον σώσει, αλλά μάταια: Ο Ρανταμές καταδικάζεται από το ιερατείο να ταφεί ζωντανός σε μία υπόγεια κρύπτη. Εκεί έχει κρυφτεί η Αΐντα, επιθυμώντας να πεθάνει στο πλευρό του αγαπημένου της.

Ο Τζουζέπε Βέρντι, ο διασημότερος συνθέτης του ιταλικού Ρομαντισμού, γεννήθηκε στο Λε Ρόνκολε της βόρειας Ιταλίας το 1813 και πέθανε στο Μιλάνο το 1901. Σπούδασε μουσική στο επαρχιακό Μπουσσέτο και στη συνέχεια στο Μιλάνο. Τα πρώτα του έργα γράφηκαν μέσα στο επαναστατικό κλίμα της εποχής, απηχώντας ιδεολογικά τον αγώνα για την απελευθέρωση των ιταλικών κρατιδίων από τους Αυστριακούς και την ενοποίησή τους σε κυρίαρχη χώρα. Η ενασχόληση του με την πολιτική τον ανέδειξε σε εθνικό σύμβολο. Το 1861 εξελέγη μέλος του πρώτου ιταλικού κοινοβουλίου.

Διασημότερες όπερες του είναι: «Ναμπούκκο» (1842), «Ριγολέττος» (1851), «Ο Τροβαδούρος» (1853), «Η Παραστρατημένη» (1853), «Η Δύναμη του Πεπρωμένου» (1862), «Αΐντα» (1871), «Οθέλλος» (1887) και «Φάλσταφ» (1893).

Συντελεστές

Διευθυντής Ορχήστρας: Ρικάρντο Σαϊγί
Διευθυντής Χορωδίας: Μπρούνο Κασάνι
Χορογράφος: Βλαντίμιρ Βασίλιεφ
Σκηνικά – κοστούμια: Μαουρίσιο Μιλενότι
Φωτισμοί: Τζιάνι Μαντοβανίνι

Πρωταγωνιστές

Αΐντα: Βιολέτα Ουρμάνα
Άμνερις: Ιλντίκο Κομλόσι
Ρανταμές: Ρομπέρτο Αλάνια
Βασιλιάς: Μάρκο Σπότι
Μπαλέτο: Ρομπέρτο Μπόλε, Λουτσιάνα Σαβινιάνο, Μίρνα Καμάρα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 στις 20.00
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00

Διάρκεια: 150′

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.