«Η ώρα του μάγου»: Η νέα έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη στη Νάξο

Ηλίας Παπαηλιάκης «Η ώρα του μάγου» (1)

Η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση είναι μερικές από τις έννοιες που ο ζωγράφος επιχειρεί να αποδώσει στα νέα του έργα

18 Ιουλίου 2022
- 18 Σεπτεμβρίου, 2022

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει από τις 18 Ιουλίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου τη νέα ατομική έκθεση του ζωγράφου Ηλία Παπαηλιάκη με τίτλο «Η ώρα του μάγου» στο Πολιτιστικό Κέντρο στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών, στο Κάστρο της Χώρας. Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης δημιουργεί έργα-συστήματα που αποτελούν μελέτες ισορροπίας, μεγεθών και ποσοτήτων. Η έκθεση «Η ώρα του μάγου» περιλαμβάνει νέα έργα με τα οποία ο Παπαηλιάκης δοκιμάζει τις δυνατότητες του νέου ιδιώματος της ζωγραφικής του.

Μελετώντας το εύρος αυτού του ιδιώματος, ο καλλιτέχνης εισέρχεται σε μια πιο πνευματική κατάσταση, σ’ έναν χώρο που είναι πιο εξωστρεφής και έχει να κάνει με το παιχνίδι.

Η ώρα του μάγου» του Ηλία Παπαηλιάκη
Ηλίας Παπαηλιάκης, Το ενυδρείο, 2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm_photo Ellastration
«Η ώρα του μάγου» του Ηλία Παπαηλιάκη
Ηλίας Παπαηλιάκης, Εργοστάσιο παιχνιδιών, 2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 350x400cm_photo Ellastration

 

Η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση είναι μερικές από τις έννοιες που ο ζωγράφος επιχειρεί να αποδώσει στα νέα του έργα.

Αφήνοντας στην άκρη τον ερωτισμό και το στοιχείο της ρήξης που αυτός εμπεριέχει, ο Παπαηλιάκης στρέφεται σε μια θεματολογία με βιβλικές αναφορές. Η έκθεση στη Νάξο είναι σημαντική για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, γιατί σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια καινούργια κλίμακα, αφού εδώ ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τον μεγαλύτερο πίνακα που έχει ζωγραφίσει μέχρι σήμερα.

Με το «Εργαστήριο παιχνιδιών» (2021) ο Παπαηλιάκης -μάστορας του τεχνικού κομματιού της ζωγραφικής- λύνει το πρόβλημα της μεγάλης κλίμακας, του μεγέθους.

Η ώρα του μάγου» του Ηλία Παπαηλιάκη
Ηλίας Παπαηλιάκης, Το ηλιοβασίλεμα στο παλάτι, 2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm_photo Ellastration
Η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση είναι μερικές από τις έννοιες που ο ζωγράφος επιχειρεί να αποδώσει στα νέα του έργα.
Ηλίας Παπαηλιάκης, Η ώρα του μάγου, 2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm_photo Ellastration

Το «Εργαστήριο παιχνιδιών» πλαισιώνεται από έξι μικρότερα έργα διαστάσεων 2×2 μέτρα το καθένα. Οι τίτλοι τους δεν συλλαμβάνονται εκ των υστέρων αλλά προκύπτουν την ώρα που ο καλλιτέχνης δουλεύει τα έργα: «Το Ηλιοβασίλεμα στο παλάτι», «Αγόρι με μπαλόνι, διαβάζει βιβλίο», «Η ζωή στην εξοχή», «Η ώρα του ήλιου», «Η ώρα του μάγου» και «Το ενυδρείο».

Σε κάθε έργο αυτής της ενότητας υπάρχει η σχέση της φιγούρας με αντικείμενα. Και σε κάθε έργο υπάρχει πάντα ένας ορίζοντας, αποτυπωμένος με διαφορετικούς τρόπους.

Η έκθεση στη Νάξο είναι όμως σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: ο καλλιτέχνης παρουσιάζει το γλυπτό «Έξι μελέτες για το κυκλαδικό στερεό», που μπορεί να υλοποιήθηκε το 2022 αλλά δουλεύεται περίπου 25 χρόνια. Το έργο αποτελείται από δύο μακρόστενα ξύλινα τραπέζια πάνω στα οποία είναι τοποθετημένα έξι γυάλινα κουτιά 40x30x30 εκ.

Στην ουσία, με το γλυπτό αυτό ο Παπαηλιάκης αποτυπώνει στις τρεις διαστάσεις το αναλογικό σύστημα με το οποίο δουλεύει τα ζωγραφικά του έργα. Από την άλλη, το γλυπτό του Παπαηλιάκη συνδέεται με τα κυκλαδικά ειδώλια που είχε την ευκαιρία να μελετήσει και να κατανοήσει καλύτερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Η έκθεση «Η ώρα του μάγου» αποκαλύπτει το σύστημα ενός ώριμου καλλιτέχνη ο οποίος είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με τη μεγάλη κλίμακα.

Η ώρα του μάγου» του Ηλία Παπαηλιάκη
Ηλίας Παπαηλιάκης, Η ζωή στην εξοχή, 2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm_photo Ellastration
Η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση είναι μερικές από τις έννοιες που ο ζωγράφος επιχειρεί να αποδώσει στα νέα του έργα.
Ηλίας Παπαηλιάκης, Αγόρι με μπαλόνι, διαβάζει βιβλίο, 2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm_photo Ellastration

Cover photo ∗Ηλίας Παπαηλιάκης, Η ώρα του ήλιου, 2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm, photo_ Ellastration

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου – 18 Σεπτεμβρίου

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή |10:00-13:00 & 19:00-22:00

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.