«Τι καλά το λέει τ’ αηδόνι»: Η Νικομάχη Καρακωστάνογλου και ο Ηλίας Παπαηλιάκης σε έναν εικαστικό διάλογο στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι δύο καλλιτέχνες διαμόρφωσαν στον μουσειακό χώρο μία διαδρομή, μία συνεργατική εγκατάσταση που προέκυψε από τον διάλογο μεταξύ τους πάνω σε ποικίλες θεματικές

1 Μαρτίου 2023
- 23 Απριλίου, 2023

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εκθεσιακού προγράμματος του Μουσείου Μπενάκη με στόχο τις συναντήσεις έργων σύγχρονων καλλιτεχνών με έργα από ιστορικές μουσειακές συλλογές, η επιμελήτρια του Μουσείου Πολύνα Κοσμαδάκη προσκάλεσε τους καλλιτέχνες Νικομάχη Καρακωστάνογλου και Ηλία Παπαηλιάκη σε έναν εικαστικό διάλογο με τα αντικείμενα νεοελληνικής λαϊκής τέχνης που εκτίθενται στον πρώτο όροφο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Οι δύο καλλιτέχνες διαμόρφωσαν στον μουσειακό χώρο μία διαδρομή, μία συνεργατική εγκατάσταση που προέκυψε από τον διάλογο μεταξύ τους πάνω σε ποικίλες θεματικές, όπως η χειροτεχνία, η υλικότητα, η αισθητηριακότητα και ο λαϊκός πολιτισμός. Η εγκατάσταση αξιοποιεί την άρρηκτη σύνδεση της εργασίας με την ύλη από τη μία και με την εξιστόρηση γεγονότων και μύθων από την άλλη ώστε να κατασκευάσει ένα εκφραστικό σύστημα που καθιστά τη συνάντηση, την πολυμορφία, την πολυχρονικότητα αλλά και τον αισθητηριακό διάλογο απτά και ορατά.

© Μουσείο Μπενάκη / Δημήτρης Πουπαλός

Τα είκοσι περίπου έργα από πηλό, χαρτί και χρώματα των Καρακωστάνογλου και Παπαηλιάκη έχουν φτιαχτεί ειδικά για τον μουσειακό χώρο, με αναφορά σε συγκεκριμένα εκθέματα ή σύνολα εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, τεχνουργήματα, αντικείμενα και φορεσιές. Προσκαλούν τον θεατή σε στάσεις-στιγμές συνομιλίας με τα τεκμήρια του ελληνικού υλικού πολιτισμού, φωτίζοντας τις εκφράσεις του μέρους και του όλου στη λαϊκή παράδοση.

© Μουσείο Μπενάκη / Δημήτρης Πουπαλός
© Μουσείο Μπενάκη / Δημήτρης Πουπαλός

Ο κόσμος, η μνήμη, ο χρόνος, ο εαυτός και ο άλλος, το μυστικό, ο θεός και το σκοτεινό μεταφυσικό παίρνουν μορφή, χρωματίζονται, αποκτούν υλικότητα και σχηματοποιούνται σε σύνδεση με την ελληνική πολιτισμική περιπέτεια. Το νερό, η εστία, το χώμα, το ιερό, ο ναός, η πόλη και η εξοχή, ο διάκοσμος, ο διαβάτης, ο φύλακας, ο άγγελος και το πεπρωμένο είναι μερικά από τα στοιχεία μιας αφήγησης ή μιας μύησης που γεννιέται με το λαϊκό τραγούδι «Τι καλά το λέει το αηδόνι».

© Μουσείο Μπενάκη / Δημήτρης Πουπαλός
© Μουσείο Μπενάκη / Δημήτρης Πουπαλός

Συντελεστές

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: 28.02.2023, στις 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 01.03.2023 – 23.04.2023

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή:10:00-18:00, Πέμπτη:10:00-22:00

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 9
- 12 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.