Η Evripides Art Gallery υποδέχεται την άνοιξη με τις εκθέσεις «Ζωτικός χώρος» του Σπύρου Κωτσαλά και «Αγνώς Καβαλάρης» του Γιάννη Ευθυμίου

γκαλερί Ευριπίδη: Σπύρος Κωτσαλάς – Ζωτικός Χώρος – Γιάννης Ευθυμίου «Αγνώς Καβαλάρης»

Κοινός τόπος και στις δύο εκθέσεις η ζωγραφική που κινείται ενάντια σε κάθε τι επιτηδευμένο και διερευνά το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης

17 Μαρτίου 2022
- 30 Απριλίου, 2022

Η Evripides Art Gallery υποδέχεται την άνοιξη με δύο εκθέσεις . Την έκθεση του Σπύρου Κωτσαλά με τίτλο «Ζωτικός χώρος» που εγκαινιάζεται στις 17 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου και την έκθεση του Γιάννη Ευθυμίου με τίτλο «Αγνώς Καβαλάρης» που εγκαινιάζεται στις 17 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Απριλίου.

Κοινός τόπος και στις δύο εκθέσεις η ζωγραφική που κινείται ενάντια σε κάθε τι επιτηδευμένο και διερευνά το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης, μετατρέποντας ένα έργο τέχνης σε ερέθισμα για φιλοσοφική σκέψη.

Ο ζωτικός χώρος του Σπύρου Κωτσαλά

Το ζήτημα που απασχολεί τον Σπύρο Κωτσαλά στη νέα του δουλειά είναι η ακατέργαστη δύναμη του αστικού τοπίου και η πολύγλωτη ομορφιά της ανθρώπινης παρουσίας μέσα σε αυτό. Άνθρωπος και χώρος σε μία άρρηκτη σύνδεση αφηγούνται τις εσωτερικές διαδρομές των πρωταγωνιστών των έργων σε μια ζωή βιωμένη με κάθε νεύρο του ανθρώπινου σώματος.

Ο ζωτικός χώρος του Σπύρου Κωτσαλά είναι ζωντανός χώρος. Αφηγείται το παρελθόν, ζει με ένταση το παρόν και ατενίζει με διερευνητική και κριτική ματιά το αύριο. Πρόσωπα που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το χώρο και νεκρές φύσεις, αντικείμενα που έχουν τη δική τους ζωή και ιστορία. Μπροστά στα έργα του ο θεατής νιώθει τις δονήσεις μιας όπερας που στην εξέλιξη της προκαλεί ποίκιλες συγκινήσεις στον ακροατή.

Ο ζωγράφος επιχειρεί σε έργα λιτά, απαλλαγμένα από κάθε τι περιττό τη σχηματοποίηση του κόσμου, που τον περιβάλλει, με στόχο να αποδώσει αυτά που τον συγκινούν, στοχεύοντας στην αμεσότητα και την πηγαία εκφραστικότητα.

γκαλερί Ευριπίδη: Σπύρος Κωτσαλάς – Ζωτικός Χώρος – Γιάννης Ευθυμίου «Αγνώς Καβαλάρης»

«Ο Σπύρος Κωτσαλάς είναι ένας αφηγητής αστικής εμπειρίας και μέσα από την πυκνότητα του εσώτερου βίου επιχειρεί τη μεγάλη οικονομία, την απόσπαση μιας ευαίσθητης αρχιτεκτονικής σωμάτων και ύλης.

Ανάμεσα στους ανθρώπους παρατηρητές, στους ανθρώπους στοχαστές, στους ανθρώπους που μέσα στα τείχη των σωμάτων τους εμπεριέχουν, βιώνουν και συναισθάνονται το βάρος μιας ανθρωπότητας, παρεισφρέει η ανάγκη για ένα αποτύπωμα. Ίσως η εμμονή ενός ίχνους να είναι η σύνοψη της ανθρώπινης εμπειρίας.

Η αφηγηματική δεινότητα του Σπύρου Κωτσαλά ξετυλίγεται υπόκωφα και αντηχεί μέσα σε αστικά διαμερίσματα, εσωτερικά σπιτιών, αντικριστά παράθυρα, σε κόγχες διασταυρωμένων βλεμμάτων. Ορίζεται από τη γεωμετρία των σωμάτων, εκβάλλει με αισθητική οικονομία και κυκλώνει το βίωμα στον χώρο», σημειώνει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος στον κατάλογο της έκθεσης.

Ωδή στον άγνωστο ιππέα από τον Γιάννη Ευθυμίου

Η διεισδυτική ματιά και η ανατρεπτική γραφή του έκαναν τον Γιάννη Ευθυμίου ένα από τους ζωγράφους της γενιάς του που κέρδισε την προσοχή μας. Στη νέα του δουλειά που την χαρακτηρίζουν τα ποίκιλα εκφραστικά μέσα και οι πολύ προσωπικές τεχνικές, εστιάζει στην έφιππη αντρική φιγούρα.

Ο «Αγνώς Καβαλάρης» είναι αυτός που αγνοεί, αλλά και ο άγνωστος, ο σκοτεινός, ο αινιγματικός. Καβαλάρης άγνως και γι’ αυτό αγνός. Βαδίζει ολομόναχος που χαράχθηκε για εκείνον χωρίς αυτός να γνωρίζει το πώς και το γιατί. Πάνω στο άλογο του ακολουθεί με μέσα το άλογο και το κοντάρι του τις επιταγές της μοίρας.

γκαλερί Ευριπίδη: Σπύρος Κωτσαλάς – Ζωτικός Χώρος – Γιάννης Ευθυμίου «Αγνώς Καβαλάρης»

«Ήρωες ιππείς, θεοποιημένοι ακρίτες, ανδρειωμένοι βυζαντινοί, μεσαιωνικοί μυθιστορηματικοί ήρωες, ιππότες, ήρωες του πολέμου, έφιππες μυθικές και ιστορικές φιγούρες καλπάζουν στον φαντασιακό κόσμο του θεατή μέσα από την παλέτα του Γιάννη Ευθυμίου.

Ο θεματικός άξονας του εικαστικού, αυτή τη φορά, επικεντρώνεται στην έφιππη ανδρική φιγούρα, στην πλαστικότητα της μορφής αλόγου/ανθρώπου, στην επιβλητική θωριά τους και στην εν δυνάμει κίνηση του καλπασμού. Η μορφή του ιππέα πρωταγωνιστεί στο έργο του, πέρα από κάθε συμβολισμό, και η εικαστική απόδοση της φιγούρας του γίνεται ο κυρίαρχος προβληματισμός του ζωγράφου.

γκαλερί Ευριπίδη: Σπύρος Κωτσαλάς – Ζωτικός Χώρος – Γιάννης Ευθυμίου «Αγνώς Καβαλάρης»

Ο Γιάννης Ευθυμίου επαναφέρει την εκφραστική δύναμη της μυθώδους εικόνας του ηρωισμού των έφιππων ανδρών σε μια σύγχρονη και εντελώς προσωπική εικαστική προσέγγιση με απροσδιόριστες σημασιολογικές παραπομπές και ιδεολογικά πρότυπα», σημειώνει η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη στον κατάλογο της έκθεσης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Γιάννης Ευθυμίου: «Αγνώς Καβαλάρης»
Διάρκεια Έκθεσης 17/3- 9/4 2022

Σπύρος Κωτσαλάς «Ζωτικός χώρος»
Διάρκεια Έκθεσης: 17/3/- 30/04/2022

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 20.30, Τετάρτη 11.00 -17.00 & Σάββατο 11.00 – 16.00

*Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.