Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου το Mystery 50_Ecoculture Festival | Μυστήριο 50_Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού^. Πρόκειται για μία από τις βασικές δράσεις παρακαταθήκης του προγράμματος της ΠΠΕ, έναν πρότυπο θεσμό και μια πολιτιστική υποδομή που φιλοδοξούμε να κληροδοτήσει η ΠΠΕ στην Ελευσίνα.
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με θέμα το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα, που αγγίζει όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού, με κύριες μορφές έκφρασης τον αρχιτεκτονικό/πολεοδομικό σχεδιασμό, τη σύγχρονη τέχνη και τον διεπιστημονικό διάλογο. Σχεδιάζεται να υλοποιείται σε διετή βάση.
Για το 2022 προγραμματίζεται η πρώτη, πιλοτική έκδοσή του, ως μια ευκαιρία για να εκκινήσει ο διάλογος. Στόχος του φεστιβάλ είναι να ανοίξει διεπιστημονικό διάλογο σχετικά με θέματα οικολογίας και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης, σε τρεις παράλληλες κατευθύνσεις:
1. Διάλογοι (Ecoculture Dialogues): Δράσεις συνεδριακής και ερευνητικής κατεύθυνσης, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα εστιάζουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και θα εμβαθύνουν στον τρόπο που οι πολιτιστική στρατηγική και οι σχεδιαστικές και καλλιτεχνικές πρακτικές την ενισχύουν.
2. Σχεδιασμός (Design Campus): ένα συμμετοχικό διεπιστημονικό εργαστήριο με αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και κατοίκους, με στόχο να σχεδιαστεί ένα Κέντρο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο χώρο του πρώην Camping Οαση.
3. Καλλιτεχνική Παραγωγή (Eco Art): νέα καλλιτεχνικά έργα που θα εστιάζουν στη σχέση περιβάλλοντος και τέχνης,

Το 2022 με την πρώτη, πιλοτική εκδοχή της δράσης Mystery 50_Ecoculture Festival | Μυστήριο 50_Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού^ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η συζήτηση για το Περιβάλλον, τη Βιωσιμότητα και την Γεωργία, η οποία θα επεκταθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών.
Μέσα από ένα σύντομο αλλά περιεκτικό πρόγραμμα δύο ημερών, επισημαίνονται κάποιες από τις εκφάνσεις του οικοπολιτισμού που αναδεικνύονται ως σημαντικές μέσα από την ιστορία και το παρόν της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, αλλά και τόσο επίκαιρες στη συζήτηση για το βιώσιμο μέλλον όλων μας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρώτης πειραματικής έκδοσης του Ecoculture Festival^, θα πραγματοποιηθεί το Ecoculture Dialogues, ποικίλες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τη βιώσιμη καινοτομία και την αγροδιατροφή, ενώ για παιδιά 8 έως 14 ετών θα διοργανωθεί το Μυστήριο_46 Αρθρωτοί Κήποι, ένα ευφάνταστο εργαστήριο κηποτεχνίας, που συνδυάζει την καλλιέργεια με τις
νέες τεχνολογίες.
Ποικίλες παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως το 2023 Eleusis Open Farm Days με περισσότερες από 15 φάρμες της περιοχής να υποδέχονται το ευρύ κοινό παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους, ποδηλατικές διαδρομές μέσα την πόλη αλλά και στις γραμμές του τρένου (railbiking), προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, καθώς και ένα πικ νικ με μουσική από DJs και μπάντες της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής.

Επιπλέον, στις 24 Σεπτεμβρίου, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Γεωργίας Μαυραγάνη, θα πραγματοποιηθεί το Μυστήριο_38 Μουσική των σπιτιών, επιτόπιες διαδρομές στον συνοικισμό των Ποντίων της Ελευσίνας με επιλεγμένες μουσικές να διαχέονται στον δημόσιο χώρο μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών.
Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει το Μυστήριο_49 Συμπόσιο #2 – Εύξεινος Πόντος,ένα βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και τα έθιμα του Πόντου με βασικό άξονα την πολιτισμική ανταλλαγή και την ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού του τόπου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα».
Πρόγραμμα
24 Σεπτεμβρίου
10:30 – 11:00 – Προσέλευση
#ecoculture_dialogues
Ενότητα Α: Το Περιβάλλον της Ελευσίνας – Μια Χαρτογράφηση | 11:00 – 13:00
Ανοίγουμε τη συζήτηση για το Περιβάλλον στην Ελευσίνα. Μέσα από τις εισηγήσεις και την παρουσίαση του έργου εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, της επιστήμης και της βιομηχανίας επιδιώκουμε μια πρώτη χαρτογράφηση των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής, των προβλημάτων που σχετίζονται με την υπερσυγκέντρωση βιομηχανικής παραγωγής σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος, και των στρατηγικών που ακολουθούνται από τον κάθε φορέα για την βελτίωση ή αναστροφή τους.
Συμμετέχουν οι φορείς: Δήμος Ελευσίνας, Ecoeleusis, Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Τομέας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.
Coffee Break | 13:00 – 13:15
Ενότητα B: Περιβάλλον και Υγεία – Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας
IN SITU [αναγγελία έναρξης] | 13:15 – 15:00
Γνωρίζουμε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας IN SITU, έναν νέο εκπαιδευτικό θεσμό που εγκαινιάζεται από την 2023Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, και θα απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, που νοιάζονται για την προσωπική τους εξέλιξη, μέσα από μια ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία.
Συμμετέχουν: Αθηνά Μαυρίδου – Καθηγήτρια μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ειδική σε θέματα μικροβιολογικής ποιότητας νερού και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Σοφία Ριζοπούλου – Ομοτ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Απόστολος Βανταράκης, – Καθ. Τμήματος Ιατρικής, Παν. Πατρών, Π. Δημόπουλος – Αντιπρύτανης του Παν Πατρών.

Lunch Break | 15:00 – 16:00
Ενότητα Γ: Αγροδιατροφικός Τομέας – Βιώσιμες Πρακτικές | 16:00 – 17:45
Εστιάζουμε στον αγρο-διατροφικό πολιτισμό και την γαστρονομική παράδοση της περιοχής, από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας, καταλήγοντας στην σύγχρονη Μεσογειακή – Ελληνική Διατροφή Δίαιτα. Αναδεικνύουμε την διαχρονική ισχύ των μύθων της Δήμητρας, της Περσεφόνης και του Τριπτόλεμου, μέσα από μια νέα προσέγγιση του μέτρου και της βιώσιμης γεωργίας και διατροφής (Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη), αναδεικνύοντας την ανάγκη μετάβασης σε έναν νέο βιώσιμο αγρο-διατροφικό πολιτισμό, με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, αναγεννητικές,
αγρο-οικολογικές πρακτικές παραγωγής και ενσυνείδητης κατανάλωσης.
Συμμετέχουν εκπρόσωποι των εταιριών: Med Culture/ Open Farm, Mindful Eating Hellas, TUV AUSTRIA HELLAS, LOCAL FOOD EXPERTS® and SUSTAINABLE FOOD DESTINATION ORGANISATION®, Farm 2 School Project.
#ecoart #symposia #eco_culture #ecoculture
Μουσικές των Σπιτιών | 18:00 – 19:30
Συμπόσιο #2: Εύξεινος Πόντος | 19:30 – 22:00
Σε αυτή την ιδιότυπη «σύμπραξη» δράσεων λαϊκής μουσικής και τοπικής γαστρονομίας, η συνοικία των Ποντίων της Ελευσίνας θα συνδεθεί με τον χώρο διεξαγωγής της φετινής πιλοτικής εκδοχής του Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού (ΟΑΣΗ). Αρχικά, μια σχεδιασμένη επιτόπια διαδρομή μέσα στον οικισμό των Ποντίων θα ενώσει τα σπιτικά και τις μουσικές που ακούγονται από μέσα τους και διαχέονται στον
δημόσιο χώρο από τα ανοίγματά τους (πόρτες, παράθυρα).
Οι μουσικές επιλογές θα γίνουν σε συνεργασία με τους κατοίκους-ενοίκους των σπιτιών. Η διαδρομή θα καταλήγει στον ανοιχτό χώρο της ΟΑΣΗΣ, όπου ένα ΣΥΜΠΟΣΙΟ θα λάβει χώρα. Ένα εθνοτοπικό γλέντι θα εστιάσει στην ανθρωπογεωγραφία της Ελευσίνας και θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τις παραδοσιακές μουσικές και τις γαστρονομικές παραδόσεις του Ευξείνου Πόντου.

25 Σεπτεμβρίου
10:30- 11:00 – Προσέλευση
#ecoculture_dialogues
Ενότητα Δ: Πολιτισμός – Η Βιώσιμη Διάσταση | 11:00 – 13:00
Μέσα από παρουσιάσεις καλλιτεχνών, πολιτών και επιστημόνων, συναντάμε καλλιτεχνικές πρακτικές, έργα και πρωτοβουλίες που θέτουν στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα, την επαγρύπνηση γύρω από τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφορίας, τη γεωργία αλλά και την οικειοποίηση της πόλης με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον και τον χρήστη. Γνωρίζουμε μέρος του προγράμματος της Ελευσίς 2023 και συζητάμε για τη σημασία της βιωσιμότητας στην Τέχνη.
Συμμετέχουν εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών: Graffiti Γενιά17/SGD’s, ομάδα Skaters Ελευσίνας, SynErgasia ArtPlatform σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, PCAI, κολεκτίβα Timecircus (video-μήνυμα, BE), Stichting Under the Blue Surface (NL), Chorus.
Coffee Break | 13:00 – 13:15
Ενότητα Ε: Βιώσιμη Καινοτομία | 13:15 – 15:00
Κλείνουμε τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα προσεγγίζοντας μεθοδολογίες και τρόπους ανάδυσης καινοτόμων ιδεών που να απαντούν στα ειδικά προβλήματα μιας περιοχής, και να συντείνουν στη μετάβαση προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Παρουσιάζουμε δράσεις καινοτομίας που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Ελευσίς 2023 ή που εξελίσσονται από σημαντικούς εκπροσώπους της βιομηχανίας της περιοχής, και αφορούν την βιώσιμη κατασκευή, την ανακύκλωση υλικών, τον συμμετοχικό σχεδιασμό, την βιώσιμη αστική ανάπτυξη ευρύτερα, ή και τα καινοτόμα πολιτιστικά προϊόντα.
Συμμετέχουν οι: Commonspace, Ludd – MakerSpace & FabLab, Rita Orlando (ΙΤ), Τhe New Raw (NL), εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, Αγγελική Καραγιαννάκη, Uni.Fund.
#eco_culture #ecoculture
ΠΙΚΝΙΚ στην ΟΑΣΗ | 15:00 – 22:00
Φέρνουμε το φαγητό μας και την κουβέρτα μας και πάμε στην ΟΑΣΗ για ΠΙΚ ΝΙΚ. Ακούμε Μουσική από DJ’s της Ελευσίνας, βλέπουμε ταινίες και ντοκιμαντέρ σε σχέση με το περιβάλλον και διασκεδάζουμε οικογενειακώς μέχρι το βράδυ. Ενσωματώνουμε τις βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινή μας ζωή, γνωρίζοντας μια κρυμμένη όαση στον αστικό ιστό της Ελευσίνας.

Ποδηλατοβόλτα | 18:30
Ποδηλατική βόλτα με αφετηρία το πρώην κάμπινγκ ΟΑΣΗ, που θα διασχίσει την πόλη της Ελευσίνας μέσα από επιλεγμένη διαδρομή, η οποία θα περιλαμβάνει τις εκβολές του Σαρανταπόταμου, το Παραλιακό μέτωπο και το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.
Ώρα εκκίνησης: 18:30
Ξενάγηση στο Μυστήριο 22_Στάχυα πέφτουν σε Τσιμεντένια Δάπεδα
[από τον εικαστικό Κωστή Βελώνη | 19:30
Για το κοινό και τους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού^, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 19:30, διοργανώνεται ξενάγηση στην in situ εικαστική εγκατάσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη, υπό τον τίτλο Μυστήριο 22 | Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα, παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη. Η εικαστική εγκατάσταση φιλοξενείται ήδη από τις 28 Αυγούστου και έως τις 23 Οκτωβρίου, στον προαύλιο χώρο πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου.
Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση που αντλεί έμπνευση από τον μύθο της θεάς Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης. Χαρακτηριστικά της η αυστηρή γεωμετρική οριοθέτηση και η ερωτική αφήγηση πίσω από τη δομή και τη λειτουργικότητα της γλυπτικής κατασκευής.
Παράλληλες δράσεις διημέρου
Τρενοποδηλατάδα [σε συνεργασία με την Railbiking Greece]
24 & 25 Σεπτεμβρίου | 17:30 – 20:30
Στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας
Railbiking είναι η ποδηλασία πάνω σε ράγες τρένου με τουριστικές δρεζίνες (railbikes). Πρόκειται για μία υπαίθρια δραστηριότητα που εκμεταλλεύεται ιδανικά τον ανενεργό σιδηρόδρομο με ειδικά διαμορφωμένα ποδήλατα που κινούνται πάνω στις ράγες. Η ιδέα συνδυάζει την άθληση, την αναψυχή και την γνώση και παράλληλα πετυχαίνει τη διάσωση και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών δικτύων, σε τόπους με φυσική ομορφιά και σημαντικά αξιοθέατα όπου η πρόσβαση -συνήθως- με το αυτοκίνητο είναι αδύνατη. Γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις παλιές ράγες στα Μέγαρα Αττικής.
Μυστήριο 46_ Αρθρωτοί Κήποι σε συνεργασία με το SYN Fab Lab | Decode FabLab
24 Σεπτεμβρίου | 10:00 – 18:00
Στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας
Σχεδιασμός και κατασκευή κινητών μονάδων κηποτεμαχίων τα οποία θα λειτουργούν με τη βοήθεια των παιδιών και της τεχνολογίας, με σκοπό τη σύνδεση της πανάρχαιας πρακτικής της καλλιέργειας με τις νέες τεχνολογίες, με κοινό παρονομαστή τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ομάδα του Decode Fabrication Lab και του SYN Fab Lab θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν όλα τα σεμινάρια-εργαστήρια, καθώς και το σχεδιασμό και υλοποίηση του εκτεταμένου ΚΙΤ- κηποτεχνίας και των υπόλοιπων ψηφιακών εργαλείων.
2023 Eleusis Open Farm Days σε συνεργασία με medculture | 23 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου
Σε Φάρμες Δυτικής Αττικής
Eπιλεγμένα και λεπτομερώς χαρτογραφημένα αγροκτήματα που εξειδικεύονται στην παραγωγή διαφορετικών τοπικών -φυτικών και ζωικών- προϊόντων ανοίγουν τις πόρτες τους για να δεχθούν τις ηλεκτρονικές (στην πλατφόρμα open farm) ή/και τις φυσικές επισκέψεις του κοινού και των συμμετεχόντων του Φεστιβάλ.
Σε μια προσπάθεια διασύνδεσης των διατροφικών μύθων της Αρχαίας Ελλάδας με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις για την ενίσχυση του Βιώσιμου Αγροτουρισμού, αγροκτήματα και παραγωγοί που εξειδικεύονται στην παραγωγή των καρπών και των αγαθών της ελευσίνιας γης αναζητούν τη διαχρονικότητα της ταυτότητά τους και δημιουργούν το δικό τους “storytelling”, βασισμένοι στις αρχές της αγρο-διατροφικής παράδοσης και της ιστορίας τους. Με την έμφαση να δίδεται στην ανάδειξη της τοπικότητας, της εποχικότητας και της ελαχιστοποίησης του οικολογικού αποτυπώματος της αγροτικής διαδικασίας, η καρδιά της οικολογικής συνείδησης χτυπά δυνατά και στην Δυτική Αττική.
Έκθεση Μυστήριο 64_ Print Your City! Eleusis σε συνεργασία με τους THE NEW RAW | 12:00 – 18:00
Στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας
Στο τέλος της άνοιξης του 2022, ένα πρωτοποριακό εργαστήριο αφιερωμένο στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και της Ανακύκλωσης άνοιξε τις πόρτες στις εγκαταστάσεις του ΤΙΤΑΝΑ για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ελευσίνας. Από τον Αύγουστο του 2022, εκθέματα από ανακυκλωμένο και εκτυπωμένο πλαστικό καθώς και η ιστορία πίσω τη δημιουργική πρωτοβουλία μετάβασης από την ανακύκλωση στην τρισδιάστατη εκτύπωση περιμένουν τους φιλομαθείς -μικρούς και μεγάλους- φίλους τους στον προσφάτως αποκατεστημένο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας.
Γενιά 17
Στο πλαίσιο του Ecoculture Festival θα παρουσιαστεί η «Γενιά 17», μία πρωτοβουλία της ελcproductions που εστιάζει στους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την προώθηση τους. Το παζλ της πρωτότυπης δράσης συνθέτουν μια σειρά ντοκιμαντέρ, τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων που φιλοτεχνούν δημοφιλείς street artists και μουσικά κομμάτια από καλλιτέχνες και κολεκτίβες της hip hop σκηνής.
Πιο συγκεκριμένα, η «Γενιά 17» ασχολείται με την ατζέντα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τρία επίπεδα. Το κινηματογραφικό-τηλεοπτικό, το εικαστικό, καθώς και το μουσικό. Το ντοκιμαντέρ 17 επεισοδίων «Γενιά 17» αναζητά καλές πρακτικές που κάνουν την πραγμάτωση των στόχων ευκολότερη και δίνουν φωνή στην “Generation Z”, τη γενιά των νέων που βρίσκονται στο κατώφλι της ενηλικίωσης ή έχουν μόλις ενηλικιωθεί, προκειμένου να ανακαλύψουν τους στόχους και τη σημασία τους.
Νέοι καλλιτέχνες της street art, όσο και established graffiti καλλιτέχνες ομορφαίνουν το αστικό τοπίο δημιουργώντας τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων σχετικά με τους στόχους. Κάθε τοιχογραφία εμπνέεται από έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και μέσα από τη street αισθητική αναδεικνύει τις αξίες και τα ιδανικά του Στόχου. Η μουσική πλευρά της «Γενιάς 17» πειραματίζεται και καλλιτέχνες της hip hop σκηνής, άρρηκτα συνδεδεμένοι με το street art, δημιουργούν μουσικά κομμάτια τα οποία σχολιάζουν και επικοινωνούν τους στόχους.
Πληροφορίες
ΟΑΣΗ πρώην κάμπινγκ: Φιλικής Εταιρείας και Κρήτης
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός: Αγαθού 42
Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Ευκλείδη και Φιλικής Εταιρείας Παλαιό Δημαρχείο: Νικολαΐδου & Βασ. Λάσκου
Χάρτης Δωρεάν μετακίνηση για το κοινό | Κρατήσεις θέσεων από 19/09 εδώ Σημείο συνάντησης: Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ. (Ερμού & Πειραιώς)
Πρόσβαση στην Ελευσίνα #21km
Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές). Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863). Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο).
Cover photo ∗OASIS and Titanas ©NeoklisMantas