”good spaces left”: Η πρώτη ατομική έκθεση της Εσθονής εικαστικού Anu Vahtra στην Αθήνα

Η Anu Vahtra εστιάζει στην περιφραγμένη πλατεία των Εξαρχείων, τη συγκρουσιακή παρουσία του φράχτη και τη δυναμική που τον περιβάλλει

2 Δεκεμβρίου 2022
- 5 Φεβρουαρίου, 2023

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση ”good spaces left” της Εσθονής εικαστικού Anu Vahtra, παρουσιάζοντας την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αθήνα, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής μας για το 2022-23, Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο.

Στον αστικό ιστό της Αθήνας υφαίνονται φράχτες. Είναι εδώ για να κρατήσουν έξω, να εξουδετερώσουν, να καλύψουν, να ανακατευθύνουν, να περιορίσουν, να οριοθετήσουν, να εγκλωβίσουν, να επισημάνουν ένα όριο. Όταν ένας φράχτης ανεβαίνει σε δημόσιο χώρο – αυτός ο χώρος δεν είναι πλέον δημόσιος.

Η Anu Vahtra είναι καλεσμένη στο cross section archive για να αποφανθούμε το θέμα της Ιστορίας Σε Πραγματικό Χρόνο. Η διορατικότητα της, έχει τις ρίζες της στην πρακτική της η οποία εξετάζει κριτικά και τεκμηρίωσης διαδικασιών σε αστικά τοπία. Το έργο της Vathra επικεντρώνεται γύρω από τις ακριβείς παρατηρήσεις της σε χωρικές συνθήκες, με έμφαση στο εφήμερο και το παροδικό, το ασταθές και ακούσιο, όπως ίχνη μιας δραστηριότητας που ολοκληρώθηκε, διαδικασίες μεταμόρφωσης, αστικοί εναπομείναντες χώροι. Έχει καταγράψει και τεκμηριώσει λεπτομέρειες αστικών τεχνουργημάτων όπως κατεδαφίσεις στο Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες και τις κενές βιτρίνες στο κέντρο του Μανχάταν μετά την περίοδο του «εξευγενισμού»(=gentrification).

Στην έκθεση ”good spaces left” στο cross section archive, η Anu Vahtra εστιάζει στην περιφραγμένη πλατεία των Εξαρχείων, την συγκρουσιακή παρουσία του φράχτη και τη δυναμική που τον περιβάλλει. Η έκθεση αποτελείται από μια σειρά αποσπασμάτων από τη διαδικασία τεκμηρίωσης αυτού του φραγμού, την ανεπιθύμητη αλλαγή που αυτός καλύπτει και τις προσπάθειες της να συλλάβει τα ξεθωριασμένα θραύσματα ενός καλού χώρου, περιορισμένου.

Η Anu Vahtra έχει βρεθεί στην Αθήνα και γύρω από τα γεωγραφικά της σύνορα, κατά τη διάρκεια τριών περιόδων εργασίας, στη διάρκεια του 2021-2022, ερευνώντας και αφομοιώνοντας τις ιδιαιτερότητές της. Η έκθεση της προκύπτει ως αποτέλεσμα της έρευνάς της σχετικά με το θέμα Ιστορία Σε Πραγματικό Χρόνο στο σημερινό αστικό και παράλληλα προσδιορισμένο στο προσωπικό της πλαίσιο, καταγράφοντας μη αναστρέψιμα χωρικά γεγονότα, στιγμές και διαμορφώσεις, και συγκεκριμένα στην συνθήκη του αθηναϊκού αστικού τοπίου.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι δανεισμένος από το μυθιστόρημα της Anne Carson ”Autobiography of Red”, κεφάλαιο XVII Walls.

Ιστορία Σε Πραγματικό Χρόνο

Η έκθεση ”good spaces left” είναι η πρώτη παρουσίαση της θεματικής Ιστορία Σε Πραγματικό Χρόνο από το cross section archive, σε επιμέλεια των Μαρία Λάλου και Skafte Aymo-Boot.

Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι η πόλη της Αθήνας τα τελευταία 20 χρόνια έχει υποστεί ιδιαίτερες δυναμικές αλλαγής με τη μορφή μιας σειράς κρίσιμων γεγονότων που έχουν αφήσει μόνιμα σημάδια στην πόλη όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, η οικονομική κρίση του 2010, τρέχον εξευγενισμός(= gentrification) μετά την κρίση. Όπως κάθε άλλη μητρόπολη, η Αθήνα είναι μια πόλη σε μια διαρκή ανάπτυξη από μια συνθήκη σε μία άλλη και υπό αυτή την έννοια ποτέ δεν είναι ολοκληρωμένη αλλά πάντα ημιτελής. Αυτό που καθορίζει μια συγκεκριμένη εικόνα της πόλης είναι μια επιλογή καθοριστικών στιγμών, που συνδέονται είτε με προσωπικές αναμνήσεις είτε με αξιομνημόνευτα γεγονότα που διατηρούνται στην κοινή ιστορία της πόλης. Ωστόσο, αυτές οι στιγμές συνδέονται με περιόδους καθημερινότητας που αποτελούνται από μια αλληλουχία φαινομενικών ασήμαντων γεγονότων. Αυτές οι μικροϊστορίες είναι απόδειξη της πραγματικής αλλαγής που συντελείται, καθορίζουν συνεχώς το φυσικό περιβάλλον της πόλης στην οποία ζούμε και επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε.

Το cross section archive είναι ένας χώρος αφιερωμένος στην Τέχνη και την Αρχιτεκτονική, το οποίο οργανώνεται και επιμελείται από την εννοιολογική εικαστικό Μαρία Λάλου και τον αρχιτέκτονα Skafte Aymo-Boot. Οι δραστηριότητές του περιστρέφονται γύρω από φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στη διασταύρωση αυτών των κλάδων και εξερευνούν με ποιον τρόπο τους έχουν επηρεάσει, διαμορφώσει και ανακατευθύνει τα ιστορικά γεγονότα, οι πολιτικές δομές και οι καθημερινές συγκυρίες. Με αφετηρία την αναδίφηση στην πολιτική του αστικού χώρου, προσκαλεί καλεσμένους και ερευνητές από πεδία όπως η λογοτεχνία, η πολιτική, οι κοινωνικές επιστήμες, η ιστορία, η αρχαιολογία και η φιλοσοφία, καθώς και από τους κλάδους της τέχνης και της αρχιτεκτονικής να συμβάλουν στο ξεδίπλωμα των κρυμμένων στιβάδων που απαρτίζουν τη σύγχρονη πόλη.

Βιογραφικό

Η Anu Vahtra είναι Εσθονή εικαστικός, που τα έργα της ερευνούν ευρεθείσες χωρικές καταστάσεις. Με αφετηρία τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά καθώς και το ιστορικό και συμφραζόμενο υπόβαθρο μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας, συχνά επικεντρώνονται στη μορφή της έκθεσης και στις ιδιαιτερότητες ενός εκθεσιακού χώρου, αλλά και αντιμετωπίζουν ζητήματα δημόσιου χώρου. Η Vahtra συνθέτει τόσο φυσικό όσο και φωτογραφικό χώρο σαν μέσα από την κάμερα, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικά πλεονεκτήματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η εστίαση της προσοχής είναι εξίσου σε αυτό που απεικονίζει το έργο της και πώς σχετίζεται και προβάλλεται σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Η Vahtra έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις διεθνώς.

Το 2017, η Vahtra ήταν καλλιτέχνης στο International Studio and Curatorial Program (ISCP) στη Νέα Υόρκη, το 2020 συμμετείχε στο πρόγραμμα residency στο WIELS Contemporary Art Centre στις Βρυξέλλες. H Vahtra είναι μία από τις ιδρυτές της Lugemik Publishing (2010) και του Bookshop (2013). Αυτή τη στιγμή εδρεύει στο Tαλίν και εργάζεται επίσης ως επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος στη Σύγχρονη Τέχνη (MA Contemporary Art) στην Εσθονική Ακαδημία Τεχνών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
Διάρκεια έκθεσης: 3 Δεκεμβρίου 2022 – 5 Φεβρουαρίου 2023

Η εγκατάσταση θα είναι θεάσιμη καθημερινά, μεταξύ 17:00-23:00, από τον δημόσιο χώρο της διασταύρωσης των οδών Μαυρομιχάλη και Ισαύρων, έως τις 5 Φεβρουαρίου 2023.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Μαυροµιχάλη 102, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.