Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο πλαίσιο της έκθεσης "A World Not Ours"

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στo πλαίσιo της έκθεσης “A World Νot Ours” στο Art Space Pythagorion στη Σάμο, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου βασίζεται στο νόημα των έργων των 10 καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παιδική ευαισθησία, την εφηβική τάση για «συμπάθεια» στο «Άλλο», την σχέση των παιδιών με τις ειδικές συνθήκες στο νησί της Σάμου λόγω της προσφυγικής κρίσης, την ανάγκη για αλληλεγγύη, φιλοξενία, προσαρμογή στον κόσμο μας που αλλάζει.

Ο τίτλος της έκθεσης A World not Ours λειτουργεί σαν κίνητρο ώστε τα παιδιά να αισθανθούν ότι ο κόσμος μας πρέπει να γίνει περισσότερο οικείος και ανεκτικός στους λαούς που έχουν την ατυχία να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, τα σπίτια τους, τις συνήθεις  και τον πολιτισμό τους, συχνά και τους οικείους ανθρώπους τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν σε χώρες ξένες χωρίς να γνωρίζουν αν ποτέ θα γυρίσουν στον τρόπο της ζωής που άφησαν. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στην πιθανότητα πως στη θέση τους θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς, όπως κάποτε ήσαν συγγενείς μας που εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους, που ξεκίνησαν την περιπέτεια μιας νέας ζωής φτιάχνοντας έναν κόσμο νέο.

Ο συμβολικός τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι:  “Good [email protected] Google Earth”

Οι προτεινόμενες δράσεις εστιάζουν στην ευαισθησία, την κατανόηση εννοιών, την ανάληψη πρωτοβουλίας για βελτίωση της συνύπαρξης μεταξύ  διαφορετικών ανθρώπων, ενώ με αφετηρία τα έργα των καλλιτεχνών δημιουργούν ερεθίσματα για αφηγήσεις αντί σιωπής, για δημιουργία αντί αδράνειας, για πρόσκληση αντί εσωστρέφειας, για χιούμορ αντί λύπης, για δημιουργία ελπίδας αντί πένθους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους αλλά και στους εκπαιδευτικούς της Σάμου με μια σειρά από δημιουργικές συναντήσεις στον χώρο της έκθεσης. Διαρκεί 2 ώρες , 2 φορές την εβδομάδα κατά την διάρκεια της έκθεσης ,ενώ συνοδεύεται από ένα ειδικά σχεδιασμένο «Τετράδιο» με εικόνες από τα έργα της έκθεσης, όπου τα παιδιά θα μπορούν να σχεδιάσουν, να γράψουν, να προτείνουν τις δικές τους εκδοχές και συναισθήματα που τα έργα της έκθεσης τους γεννούν. Παράλληλα καλούνται να φτιάξουν το δικό τους φανταστικό σπίτι για τους πρόσφυγες, ένα παραμύθι για τον Φόβο και τον Ξένο, να φέρουν αντικείμενα από το σπίτι που συνδέονται με οικογενειακές ιστορίες και καταγωγές και να αφηγηθούν στην κάμερα τις ιστορίες τους, υπό μορφή συνεντεύξεων.

Τέλος υλοποιούν έναν μεγάλο χάρτη των χωρών της Μεσογείου με τον δικό τους τρόπο ονομάζοντας την δράση “Good Earth @ Google Earth”, που είναι και ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος. Λαμβάνοντας υπ ’όψιν την παρουσία μεγάλου αριθμού παιδιών στον καταυλισμό προσφύγων στην Σάμο, θα οργανωθεί επίσκεψη εκεί όπου θα δοθεί στα παιδιά ως «δώρο» εκ μέρους των παιδιών της Σάμου, ένα έργο φτιαγμένο στο πρόγραμμά μας ενώ θα ανταλλαχθούν γράμματα με ονόματα και ζωγραφιές.

Τέλος το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με αποστολή, εκ μέρους των παιδιών, γράμματος στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες με την εμπειρία που αποκόμισαν από τα έργα τους, ενώ όλο το υλικό, αφηγήσεις, συνεντεύξεις, έργα που θα παραχθούν, ο χάρτης των παιδιών κτλ, θα αποτελέσουν το υλικό μιάς ταινίας μικρού μήκους, τεκμήριο της εμπειρίας τους και συμμετοχής τους στην έκθεση“A World not Ours”.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη στο e-mail σας

τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!