«Γιατί είμαστε μαζί»: Παρατείνεται η έκθεση του Μιχαήλ Καρίκη στο ΕΜΣΤ

Έξι κομβικές βιντεο-ηχητικές εγκαταστάσεις από την καλλιτεχνική πορεία του Μιχαήλ Καρίκη την τελευταία δεκαετία

28 Ιανουαρίου 2023
- 8 Οκτωβρίου, 2023

Η έκθεση «Γιατί είμαστε μαζί» αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα διεξοδική παρουσίαση του έργου του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα καλλιτέχνη Μιχαήλ Καρίκη. Δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει την πολυδιάστατη πρακτική ενός εξέχοντα εκπροσώπου της διασποράς, ο οποίος έχει διαγράψει σημαντική πορεία στο εξωτερικό. Το έργο του Καρίκη διακρίνεται για την προσωπική του συμμετοχική πρακτική, που συνδυάζει βίντεο και ήχο και στοχεύει στην ανάδειξη κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών εντάσεων από το παρόν και την πρόσφατη ιστορία.

Σε συνεργασία πάντα με ομάδες ανθρώπων, όπως μαθητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους ή ακτιβιστές, και αντλώντας έμπνευση από την παγκόσμια βιομηχανική και πολιτική ιστορία, τη λογοτεχνία και τη μουσική πρωτοπορία, ο καλλιτέχνης ενορχηστρώνει και καταγράφει μουσικά συμβάντα που διανοίγουν χαραμάδες ελπίδας σε ένα μέλλον το οποίο προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Μιχαήλ Καρίκης Surging Seas [Αναδυόμενες θάλασσες], 2022-2023 Εγκατάσταση Εκτυπώσεις σε χαρτί και ξύλο Μεταβλητές διαστάσεις Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη Φωτογραφία: Δημήτρης Τζαμτζής

Η έκθεση παρουσιάζεται έως τις 8 Οκτωβρίου, δομείται πάνω σε έξι κομβικές βιντεο-ηχητικές εγκαταστάσεις από την καλλιτεχνική πορεία του Μιχαήλ Καρίκη την τελευταία δεκαετία: Weather Orchestra (2022), Surging Seas (2022), Ferocious Love (2020), No Ordinary Protest (2018), Children of Unquiet (2014) και Sounds from Beneath (2011-2012). Οι εγκαταστάσεις αυτές συμπληρώνονται και αναπτύσσονται περαιτέρω μέσα από επιλεγμένα έργα, φωτογραφίες, κείμενα και εγκαταστάσεις μικρότερης κλίμακας. Κοινός παρονομαστής των έργων είναι η ιδιαίτερη πολυφωνική ποιητική του Καρίκη, η οποία, μέσα από διαφορετικές αφηγήσεις και μια αίσθηση αλληλεγγύης, συνδέει ομάδες ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Μιχαήλ Καρίκης, The Weather Orchestra [Η μετεωρολογική ορχήστρα], 2022 – Πολυκάναλη βιντεοεγκατάσταση – Ψηφιακό βίντεο υψηλής ανάλυσης με ηχητικό περιβάλλον, Διάρκεια: 11′ 25”, Βίντεοστιγμιότυπο – Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη
Μιχαήλ Καρίκης, We are Together Because… [Είμαστε μαζί γιατί…], 2023 – Εγκατάσταση με γράμματα από φωτισμό νέον – Μεταβλητές διαστάσεις, Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη | Φωτογραφία: Δημήτρης Τζαμτζής
Μιχαήλ Καρίκης – No Ordinary Protest [Μια ασυνήθης διαμαρτυρία], 2018, Ψηφιακό βίντεο υψηλής ανάλυσης με στερεοφωνικό ήχο – Διάρκεια: 7’42”, Φωτογραφίες παραγωγής, Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Μιχαήλ Καρίκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται μεταξύ Λισαβόνας και Λονδίνου. Καρίκης δημιουργεί δράσεις, οπτικοακουστικά έργα, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις και έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές μπιενάλε, μουσεία, και κινηματογραφικά φεστιβάλ διεθνώς. Κεντρικά θέματα του έργου του είναι η κλιματική καταστροφή και η ανάκτηση των συλλογικών δεσμών στην εποχή μας. Τα έργα του προκύπτουν μέσα από ουσιαστική και μακροχρόνια συνεργασία με ομάδες και κοινότητες.

Έχει εκθέσει ευρέως διεθνώς, μεταξύ άλλων στη ΕΚΟ 8 Διεθνής Τριενάλε Τέχνης και Περιβάλλοντος, Σλοβενία (2021), στη 2η Μπιενάλε της Ρίγας, Λετονία (2020), στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα Aarhus (2017), στην Μπιενάλε Kochi-Muziris, Ινδία (2016), στο British Art Show 8, Ηνωμένο Βασίλειο (2015-2017), στο Steirischer Herbst, Γκράτζ, Αυστρία (2015), στην 5η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, στο Witte de With, Ρόττερνταμ (2015), στο Palais de Tokyo, Παρίσι (2014-15), στη 19η Μπιενάλε του Σίδνεϊ (2014), στη Μπιενάλε Mediacity Seoul/SeMA, Σεούλ (2014), στη Videonale 14, Βόννη (2013), στη 2η Aichi Triennale, Nagoya, Ιαπωνία (2013), στην Manifesta 9 (2012), καθώς και στο εθνικό περίπτερο της Δανίας στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας (2011), τα τελευταία δύο σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου.

Ατομικές εκθέσεις της δουλειάς του έχουν γίνει στην ΤΑΤΕ Liverpool, στο Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torino, στην Whitechapel Art Gallery, Λονδίνο, στο Middlesbrough Institute of Modern Art, Ηνωμένο Βασίλειο, στο Turku Art Museum, Φινλανδία στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Aarhus, στο Casino Luxembourg Forum d’art Contemporain, Λουξεμβούργο, στην Villa Romana, και στο Arnolfini, Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο (2013).

Ο Καρίκης έχει δώσει παραστάσεις διεθνώς, όπως στο Royal Opera House Covent Garden και στο Barbican Theatre του Λονδίνου. Τα ηχητικά του έργα έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως από την Bjork, τον DJ Spooky, την UNICEF, και το MIT, καθώς και από τις δισκογραφικές εταιρίες Sub Rosa και One Little Independent Records, και παράλληλα έχουν μεταδοθεί ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σε ποικίλους ευρωπαϊκούς εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως BBC Radio & Television, RAI, RTL και Radio France.

Ο Καρίκης έχει διδάξει διεθνώς συμπεριλαμβανομένων του Royal College of Art, Λονδίνο, Ruskin School στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Nederlandse Filmacademie, Άμστερνταμ, Goldsmiths College, Λονδίνο, Sandberg Institute, Άμστερνταμ, Slade School of Art, Λονδίνο, Central Saint Martins, Λονδίνο, Universidade de Saõ Paulo, Βραζιλία. Κατέχει μόνιμη θέση καθηγητή στο MIMA School of Art & Design στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Καρίκης ήταν υποψήφιος για τα βραβεία Film London Jarman Award το 2019 και το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο, και για το Αγγλο-Ιαπωνικο Daiwa Art Prize του 2015.

Συντελεστές

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

28 Ιανουαρίου – 8 Οκτωβρίου 2023

Ωράριο λειτουργίας:

Τρ, Τετ, Παρ, Σαβ, Κυρ: 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
Πέμ: 11.00 π.μ. – 10.00 μ.μ.

Το ΕΜΣΤ είναι κλειστό κάθε Δευτέρα, καθώς και: 1η Ιανουαρίου, 6η Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, 1η Μαΐου, Κυριακή του Πάσχα, 15η Αυγούστου, 28η Οκτωβρίου, 25η & 26η Δεκεμβρίου.

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 4
- 8 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Λεωφόρος Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.