14 Μαρτίου, 2023 •

Fishing Trips: Μια πλατφόρμα για επαγγελματίες ψαράδες

Κείμενο: Νούλα Μπίτσικα

Μια δίγλωσση πλατφόρμα που στοχεύει στην ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού

«Mε όχημα το επαγγελματικό ψάρεμα και τις ομορφιές της θάλασσας, που απλόχερα προσφέρει η πατρίδα μας, μιλάμε για έναν “φίλο μας στο διαδίκτυο”, (Διαδικτυακή πύλη – Portal), που χωρίς πολλά λόγια και έξοδα, θα μας παίρνει από το χέρι και θα μας οδηγεί σε ένα ταξίδι γνώσεων, γεύσεων, εμπειριών, που μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν ότι υπάρχουν.

Όταν ξεκινήσαμε το 2012, απουσίαζαν από την περιοχή μας, αυτού του είδους οι υπηρεσίες από επαγγελματίες ψαράδες, ενώ ήταν πολύ διαδομένες στο εξωτερικό, παρόλο που είμαστε γνωστοί σε όλο τον κόσμο, για την ναυτοσύνη μας και για τις παραλίες μας. Για παράδειγμα, μπορούσαμε να πάμε για ψάρεμα στην Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, αλλά και σε εξωτικά μέρη, όπως το Siam, στο Sacramento, στην CostaRica,στο Dubai, Bali, Αυστραλία  κ.α.,).

Έτσι λοιπόν το 2012 γεννήθηκε η πλατφόρμα μας (fishingtrips.grgreece-fishingtrips.com, μαζί με μερικά ακόμα σχετικά domain names), αφού πρώτα μελετήσαμε πολλές ανάλογες πλατφόρμες από άλλες χώρες και είπαμε, ότι αρχικά θα είναι δίγλωσση, Ελληνικά / Αγγλικά και εν συνεχεία, θα εξετάσουμε την περίπτωση και άλλων γλωσσών, όπως Ρωσικά, Γαλλικά, Ιταλικά κ.α.

Σήμερα, μόλις τον τρίτο χρόνο εφαρμογής του απαραίτητου Νομικού Πλαισίου, (βγήκε το 2015), τα επαγγελματικά σκάφη με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, έχουν ξεπεράσει τα εκατό (100), ενώ πολλοί άλλοι είναι στη διαδικασία της αδειοδότησης και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι είμαστε η καλύτερη Ευρωπαϊκή Χώρα για αυτό το προϊόν (Αλιευτικό Τουρισμό – Ψαροκάικο) και ίσως από τις καλύτερες στον κόσμο, μια και διαθέτουμε:

  • Tον μεγαλύτερο Αλιευτικό Στόλο στην Ευρώπη, (σε αριθμό σκαφών),
  • Tη μεγάλη παράδοση τόσο στην Επαγγελματική Αλιεία, όσο και στην κατασκευή πανέμορφων Παραδοσιακών Σκαφών,
  • Tη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, διπλάσια από Ιταλία, τριπλάσια από Ισπανία.

Με τόσα πλεονεκτήματα που έχουμε, οι στόχοι μας, δεν θα μπορούσαν να είναι μικρότεροι από:

  1. Τουλάχιστον πεντακόσια – εξακόσια (500 – 600), Επαγγελματικά Σκάφη Ψαρέματος, με άδεια αλιευτικού τουρισμού, σε κάθε περιοχή της Πατρίδας μας και αυτό να προβάλλεται στο Εξωτερικό, ώστε πολύ σύντομα, να γίνουμε διεθνής αλιευτικός προορισμός (μια και είμαστε η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα για αυτό το προϊόν και ίσως από τις καλύτερες στον κόσμο).
  2. Παράλληλα, η εξοικείωση των ψαράδων και των οικογενειών τους με το διαδίκτυο, θα μπορούσε να φέρει άμεσα την συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά όργανα Αλιείας και γιατί όχι πολύ σύντομα, να είμαστε από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο, στα ευρωπαϊκά θέματα αλιείας και θάλασσας, (μια και διαθέτουμε τον μεγαλύτερο Αλιευτικό Στόλο, σε αριθμό Επαγγελματικών Σκαφών, με περισσότερα από 15.000 Σκάφη).

Τα οφέλη, από την επίτευξη των παραπάνω στόχων, θα μπορούσαν να είναι:

  1. Προσέλκυση πολλών επιπλέον τουριστών στη χώρα μας. Πολλοί είναι αυτοί, που πρώτα κλείνουν το ψάρεμά τους και στη συνέχεια τις διακοπές τους.
  2. Προώθηση και άλλων πολύ γνωστών αγροτικών προϊόντων μας, μαζί με τον Αλιευτικό Τουρισμό, (ήδη σε πολλές περιοχές, τελειώνοντας το ψάρεμα, παίρνουν οι Τουρίστες μαζί τους και παραδοσιακά προϊόντα ή τα δοκιμάζουν στο σκάφος, π.χ. λάδι, φέτα, μέλι, κρασί, ούζο κ.λπ.).
  3. Εξοικείωση των ψαράδων και των οικογενειών τους με το διαδίκτυο, συμμετοχή και ενημέρωση για το τι συμβαίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε πολύ σύντομα να είμαστε από τις Χώρες,  που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Αλιεία, (άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την ενίσχυση της μικρής Αλιείας και του εισοδήματος των ψαράδων με αειφόρο τρόπο…).
  4. Τέλος έχουμε, παραμονή νέων στο επάγγελμα του ψαρά, αποσυμπίεση των ήδη μειωμένων ιχθυαποθεμάτων και ταυτόχρονα ενίσχυση του εισοδήματος των ψαράδων.

Μερικές από τις πολύ συνηθισμένες εικόνες, από το περασμένο καλοκαίρι:

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να θυμηθούμε τον μεγάλο μας Ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη:

“Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις”.»

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.