Εικόνες με αγγίγματα, λουλούδια, κίνηση, εικόνες με μπουγάδες και περιπατητές, εικόνες γεμάτες φως με διαφορετικές οπτικές γωνίες και πειραματισμό. Η έκθεση “Eyes In Motion” έχει ιδιαίτερη σημασία. Με την εφαρμογή των συλλογικών δράσεων της κοινότητας των EEA Grants, που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2021-2023 σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, δόθηκε η δυνατότητα σε συμμετέχοντες ευάλωτων ομάδων να ενεργοποιήσουν το βλέμμα, και τις δημιουργικές τους ικανότητες, να μοιραστούν το βίωμά τους μέσω της τέχνης, μεταμορφώνοντας πλευρές της προσωπικής τους διαδρομής σε μοναδικά κομμάτια μιας μεγαλύτερης εικόνας που αφορούν ανθρώπους εκτοπισμένους, σε αναζήτηση μίας νέας ζωής.
Οι εμπειρίες διαμορφώνουν την προοπτική και τον τρόπο που ερμηνεύουμε τον κόσμο. Το υποσυνείδητο φέρνει αναμνήσεις, κάνει συνειρμούς και ξεδιπλώνει συναισθήματα που επηρεάζουν τη δημιουργική διαδικασία. Η καλλιτεχνική έκφραση, θεμελιώδης πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, καλλιεργεί την επικοινωνία, την κατανόηση, τη σύνδεση, τον στοχασμό, την ενσυναίσθηση.
«Η έκθεση Eyes In Motion, μας φέρνει σε επαφή με το βλέμμα παιδιών – προσφύγων, παιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας μόνα τους, χωρίς τις οικογένειές τους. Οι εικόνες που αποτυπώνουν έχουν μία συγκινητική ευαισθησία και ευφυΐα στις λεπτομέρειες και στις ατμόσφαιρες που επιλέγουν τα παιδιά να αποδώσουν με τον αυθεντικό αυθορμητισμό τους. Οι φωτογραφίες τους μας ξεναγούν ξανά σε γειτονιές της Σάμου και της Χίου, καθώς και της Αθήνας. Οι ζωγραφιές τους μας μεταφέρουν σε τοπία και ανθρώπους που κρατούν γερά στη μνήμη τους. Ο κόσμος τους δείχνει αγάπη για τη ζωή και μία έντονη διάθεση να θεραπεύσουν τα τραύματα τους με την κατάλληλη φροντίδα.
“Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία που ξύπνησε τη φαντασία μου”, έγραψε ένα από τα παιδιά ως βασική εντύπωση της δημιουργικής διαδικασίας που έλαβε χώρα ως μέρος των συλλογικών δράσεων της κοινότητας των ΕΕΑ Grants. Την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, από τις 3 ως τις 7μμ, αξίζει το ευρύ κοινό να επισκεφτεί και να ανακαλύψει τις πολύπλευρες πτυχές των εικαστικών που παρουσιάζονται ως ατομικά έργα των παιδιών αλλά και το συλλογικό, κατά τη γνώμη μου ιστορικής αξίας, δεκάμετρο χαρτί που ταξίδεψε και φιλοτεχνήθηκε από παιδιά-πρόσφυγες στην Αθήνα, στη Σάμο και στη Χίο.», αναφέρει η Όλγα Στεφάτου, επιμελήτρια της έκθεσης.
Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της έκθεσης “Eyes In Motion” είναι ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες και νέοι που πλησιάζουν την ενηλικίωση. Στα προγράμματα όμως συμμετείχαν και ευάλωτες γυναίκες πρόσφυγες, μονογονείς ή/και θύματα σεξουαλικής βίας, που φιλοξενήθηκαν στις δομές και έλαβαν υπηρεσίες από τις οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Άσυλο και Μετανάστευση» και «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» των EEA Grants. Στην έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μάθουν για τα έντεκα έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό.
Πληροφορίες για το φωτογραφικό project «Η γειτονιά μου, η πόλη μου»
Παιδιά που μένουν στις δομές φιλοξενίας της International Rescue Committee (IRC) και του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ) στην Αθήνα, και στις Μεταβατικές δομές φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και στη Σάμο, αφού παρακολούθησαν δια ζώσης σεμινάριο φωτογραφίας με τον Μάριο Λώλο, φωτογράφησαν για ένα μήνα την γειτονιά τους.
Πληροφορίες για το project ζωγραφικής
Το project αποτελείται από μεμονωμένες ζωγραφιές παιδιών και ενήλικων ωφελούμενων καθώς και από ένα συλλογικό έργο που ταξίδεψε σε τρεις πόλεις. Οι τίτλοι εργασίας για τα μεμονωμένα έργα ήταν «Τι σημαίνει σπίτι για εμένα» και «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια μου» για ωφελούμενους από 12 ετών και πάνω, ενώ τα μικρότερης ηλικίας παιδιά ζωγράφισαν με θέμα «Κάποιος/α που αγαπώ».
Οι οργανώσεις που συμμετείχαν ήταν η ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Βόρεια Ελλάδα, η ΜΕΤΑδραση στη Χίο και στη Σάμο, και στην Αθήνα οι: International Rescue Committee (IRC), Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ) και SolidarityNow.
Συλλογικό έργο: Ένα ρολό χαρτί του μέτρου ταξίδεψε από την Αθήνα στη Χίο, από τη Χίο στη Σάμο και από τη Σάμο ξανά στην Αθήνα, λειτουργώντας ως ένα κοινό μέσο, ως ένας καμβάς στον οποίο ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες μοιράστηκαν εμπειρίες, σκέψεις, μηνύματα και όνειρα.
Συντελεστές έκθεσης
Όλγα Στεφάτου, Επιμελήτρια
Ελένη Ζαχαροπούλου, Υπεύθυνη επικοινωνίας προγραμμάτων «Άσυλο και Μετανάστευση» και «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» EEA Grants
Εκτυπώσεις: Pixel Brothers
Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία (δωρήτριες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, EEA Grants) 2014 – 2021.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, στην υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Το πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» στην Ελλάδα, ύψους 6,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία (δωρήτριες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, EEA Grants) 2014 – 2021.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» και «Τοπική Ανάπτυξη και τη Μείωση της Φτώχειας» στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr/el/