”Ex Femina I & II”: Αφιέρωμα σε γυναίκες με αποτύπωμα στη μουσική δημιουργία και πράξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Tρεις γυναίκες της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, η Isabella d’Este, η Isabella Leonarda και η Barbara Strozzi, αναδεικνύονται σε τρεις παραστάσεις Παλαιάς Μουσικής με όργανα εποχής

16 Φεβρουαρίου 2023
- 23 Φεβρουαρίου, 2023

Tρεις γυναίκες της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, η Isabella d’Este, η Isabella Leonarda και η Barbara Strozzi, οι οποίες σφράγισαν με το έργο και την προσωπικότητά τους τη μουσική δημιουργία και πράξη, αναδεικνύονται σε τρεις παραστάσεις Παλαιάς Μουσικής με όργανα εποχής, στις 16 και 23 Φεβρουαρίου και στις 9 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο ”Ex Femina”.

Σε αυτές τις τρεις βραδιές, ερμηνευτές παρουσιάζουν σπάνια έργα, ενώ το μουσικό μέρος εμπλουτίζεται με εισαγωγικές ομιλίες, συνοδεύεται από προβολές (16/2) και συνδυάζεται με τη θεατρική τέχνη (9/3).

Ex Femina I

Isabella d’Este
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου | 20:30 | Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος

Η εναρκτήρια εκδήλωση-αφιέρωμα στην Isabella d’Este έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η Αυλή της Iζαμπέλλα ντ’ Έστε (1474-1539) υπήρξε το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Ιταλίας στις αρχές του 16ου αιώνα. Από εκεί παρέλασαν προσωπικότητες, όπως ο Λουντοβίκο Αριόστο, ο Πιέτρο Μπέμπο, ο Μπαλντασσάρε Καστιλιόνε, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Τιτσιάνο.

©Demetris Koilalous

Οι πρώτες έντυπες εκδόσεις κοσμικής μουσικής του Oτταβιάνο Πετρούτσι βασίστηκαν, σε μεγάλο βαθμό, σε έργα δύο μουσικών που υπήρξαν δάσκαλοι της Ιζαμπέλλα, του Μπαρτολομέο Τρομποντσίνο και του Μαρκέττο Κάρα. Το πρόγραμμα της βραδιάς βασίζεται σε δικές τους φρότολες για σόλο φωνή με ενόργανη συνοδεία (προάγγελος της μονωδίας του μπαρόκ) που συνοδεύονται από ελληνικούς υπέρτιτλους και διανθίζεται από έργα της εποχής για σόλο λαούτο ή βιόλα ντα γκάμπα και λαούτο. Παράλληλα, προβάλλονται έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων που δημιουργήθηκαν στην Αυλή της.

Λαμβάνουν μέρος η Θεοδώρα Μπάκα (µεσόφωνος), η Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιόλα ντα γκάµπα) και ο Θεόδωρος Κίτσος (αναγεννησιακό λαούτο, αναγεννησιακή κιθάρα, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια). Την επεξεργασία των προβολών και τον σχεδιασμό φωτισμού έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Σεϊταρίδης.

©Paris Parisis

 

Την ημέρα της συναυλίας, στις 19:15, θα προηγηθεί για τους κατόχους εισιτηρίων η εισαγωγική ομιλία «Στην αυλή της Iζαμπέλλα ντ’ Έστε» με την Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ και την Τζουλιέττα Καρόρη, παραγωγό του Tρίτου Προγράµµατος της ΕΡΤ.

Ex Femina IΙ

Isabella Leonarda
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου | 20:30 | Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος

Η συνέχεια ανήκει στην Isabella Leonarda. Το αφιέρωμα που επικεντρώνεται σε αυτή τη σπουδαία μορφή της εκκλησιαστικής μουσικής, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, επίσης στις 8:30 το βράδυ, στον ίδιο χώρο.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή της Ιζαμπέλλα Λεονάρντα (1620-1704), τη «μούσα της Νοβάρα», όπως τη χαρακτήρισε ο Λάτζαρο Αγκοστίνο Κόττα. Σε ηλικία δεκαέξι ετών εισήχθη στη Μονή Ουρσουλινών στη Νοβάρα, όπου παρέμεινε έως το τέλος της ζωής της. Υπήρξε η πλέον παραγωγική συνθέτρια μουσικής μπαρόκ, με περισσότερα από διακόσια έργα, και η πρώτη γυναίκα που έγραψε οργανικές σονάτες, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν ασυνήθιστη δομή και ιδιαίτερη υφολογική ποικιλία. Το πρόγραμμα βασίζεται στις οργανικές σονάτες της από το έργο 16.

©Ekachai Maskulrat

Ερμηνεύουν: Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Natalie Carducci (µπαρόκ βιολί), Ιάσων Ιωάννου (µπαρόκ τσέλο) και Πάνος Ηλιόπουλος (εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο). Φιλική συμμετοχή: Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος). 

Την ίδια βραδιά, πριν την έναρξη της μουσικής παράστασης Ex Femina II, έχει προγραμματιστεί (19:15) για τους κατόχους εισιτηρίων η εισαγωγική ομιλία με τίτλο «Θεϊκές σειρήνες, µούσες, συνθέτριες: µουσικές όψεις της γυναίκας-δηµιουργού, 16ος-17ος αιώνας» που θα παρουσιάσουν η Βασιλική Κουτσοµπίνα, επίκουρη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, και η Gabriella Spanò μουσικολόγος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».

Η σειρά εκδηλώσεων Παλαιάς Μουσικής Ex Femina ολοκληρώνεται στις 9/3 με την παράσταση που εστιάζει στην Barbara Strozzi. Συμμετέχουν: Ελένη Μολέσκη (δραµατουργός, ηθοποιός), Έλενα Κρασάκη (υψίφωνος), Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (µπαρόκ βιολί), Ιάσωνα Ιωάννου (µπαρόκ τσέλο), Αλέξης Μαστιχιάδης (εκκλησιαστικό όργανο) και Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια).

©Paris Parisis

Για την τρίτη και τελευταία εκδήλωση της σειράς θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Εκπαιδευτική δράση για ενήλικες
«Ας μιλήσουμε για Παλαιά Μουσική»
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου | 18:00 | Αίθουσα Εκπαιδευτικών

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο η εκπαιδευτική δράση για ενήλικες «Ας μιλήσουμε για Παλαιά Μουσική», στην οποία ο Θεόδωρος Κίτσος μας εισάγει μας εισάγει στον κόσμο της τόσο πλούσιας, αλλά σχετικά άγνωστης, μουσικής της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, εμπλέκοντας ενεργά τους συμμετέχοντες στη μουσική πράξη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η ηλεκτρονική κράτηση πρέπει να γίνει μία εβδομάδα νωρίτερα (13.2), ενώ είναι απαραίτητη η προσέλευση 30 λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος.

Εισιτήρια

Προπώληση

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

16 & 23 Φεβρουαρίου

Ex Femina I
Isabella d’Este:

16 Φεβρουαρίου | 20:30 | Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος
Εκτιμώμενη διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά (με διάλειμμα)

Ex Femina IΙ
Isabella Leonarda:

23 Φεβρουαρίου | 20:30 | Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος
Εκτιμώμενη διάρκεια: 1 ώρα (χωρίς διάλειμμα

Εισαγωγικές ομιλίες στις 19:15 για τους κατόχους εισιτηρίων

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 8
- 18 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.