«Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές συναντήσεις»: Το μεγάλο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στον θερινό κινηματογράφο «Λαϊς»

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ

Θα προβληθούν συνολικά 45 ταινίες - σταθμοί της κοινής κινηματογραφικής ιστορίας των δύο χωρών

9 Σεπτεμβρίου 2021
- 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Γαλλικής Ταινιοθήκης και του ΥΠΠΟΑ και με την υποστήριξη του CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), του ΕΚΚ (Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) και του Αρχείου της ΕΡΤ, γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία, με τη διοργάνωση ενός εκτενούς αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών που τιτλοφορείται «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές συναντήσεις». Το εν λόγω κινηματογραφικό αφιέρωμα σχεδιάζεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Μια πρώτη γεύση πήραμε τον Απρίλιο διαδικτυακά και τον Ιούνιο στη «Λαϊδα», στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες παρουσίασαν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν.

Τον Σεπτέμβριο ακολουθεί το κυρίως αφιέρωμα, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2021 στον θερινό κινηματογράφο «Λαϊς», ενώ ένα τμήμα του θα προβληθεί online το ίδιο διάστημα. Θα προβληθούν συνολικά 45 ταινίες.

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ

Η ελληνογαλλική φιλία που σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, και δημιούργησε ένα δυνατό φιλελληνικό κίνημα στη Γαλλία, άφησε ως παρακαταθήκη μια συνεχή και γόνιμη επαφή στον πνευματικό κόσμο των δύο χωρών. Αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου αλλά και της στενής φιλίας μεταξύ του Ανρί Λανγκλουά (ιδρυτή της Γαλλικής Ταινιοθήκης) και της Αγλαΐας Μητροπούλου ήταν και η δημιουργία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Αυτή η στενή σχέση συνεχίστηκε και μετά το θάνατο των δύο πρωταγωνιστών της και, σήμερα πια, με τον Κώστα Γαβρά, ως Πρόεδρο της Γαλλικής Ταινιοθήκης, έχει αποκτήσει γερές βάσεις.

Στη διάρκεια των δεκαετιών 1960-1980, πολλοί ήταν οι Έλληνες σκηνοθέτες που σπούδασαν στην περίφημη Γαλλική Σχολή Κινηματογράφου IDHEC (Τώνια Μαρκετάκη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αντουανέττα Αγγελίδη), ενώ μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μαθήτευσαν στον Ζαν Ρους (από τους δημιουργούς που διαμόρφωσαν τον γαλλικό κινηματογράφο). Άλλοι, όπως ο Ροβήρος Μανθούλης, για να αποφύγουν τη Χούντα, εγκατασταθήκαν στο Παρίσι και έκαναν μια λαμπρή καριέρα στην τηλεόραση και στον κινηματόγραφο. Έτσι το ελληνικό πνεύμα αλλά και ιστορικές περιπέτειες του νεότερου ελληνισμού ενέπνευσαν κι άλλους σκηνοθέτες ή Έλληνες σπουδαγμένους στη Γαλλία.

Αποκορύφωμα της αμφίδρομης αυτής σχέσης υπήρξε η πρόσφατη σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο Ταινιοθηκών για την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1930) του Δημήτρη Γαζιάδη.

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το μεγάλο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης έρχεται να αναδείξει αυτήν την πολύτιμη αλληλεπίδραση, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα 45 ταινιών, χωρισμένο σε τρεις θεματικές:

Διάλογος μεταξύ Ταινιοθηκών από τον Ανρί Λανγκλουά έως τον Ζαν Ρους, τον Κλοντ Μπερί και τον Κώστα Γαβρά: περιλαμβάνει ταινίες σταθμούς για την κινηματογραφοφιλία, που σημάδεψαν τη σχέση μεταξύ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Ως φόρος τιμής για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του διεθνούς σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, θα προβληθεί η εμβληματική ταινία του «Αλέξης Ζορμπάς» που τιμήθηκε με τρία Όσκαρ: φωτογραφίας στον Γουόλτερ Λάσαλι, καλλιτεχνικής διεύθυνσης στον Βασίλη Φωτόπουλο και βέβαια το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς. Σε ειδική προβολή, θα παιχτούν οι «Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη.

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ

Γαλλικές επιρροές στον ελληνικό κινηματογράφο: θα αναδείξει τις επιρροές του γαλλικού σινεμά στον ελληνικό κινηματογράφο με προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών. Περιλαμβάνει την υποενότητα «Νέοι Έλληνες Σκηνοθέτες σε Γαλλικά Φεστιβάλ» στην οποία συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους νέους Έλληνες σκηνοθέτες που διέπρεψαν στη μικρού μήκους, με ταινίες τους πρόσφατης παραγωγής, κάποιες μάλιστα από αυτές ελληνογαλλικές συμπαραγωγές, που έχουν βραβευτεί ή παρουσιαστεί στα φεστιβάλ των Καννών και του Κλερμόν Φεράν. Υπενθυμίζεται πως ο Βασίλης Κεκάτος υπήρξε ο πρώτος σκηνοθέτης που τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, για ταινία μικρού μήκους, με την «Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από ταινίες-σταθμούς του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του Δήμου Θέου και της Τώνιας Μαρκετάκη, μέχρι φιλμ της Αντουάνετας Αγγελίδη, της Μαρίας Γαβάλα και του Θόδωρου Σούμα.

Τέλος, στην τρίτη ενότητα προβολών που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα στις γαλλικές παραγωγές», το αφιέρωμα θα εστιάσει στην απεικόνιση της Ελλάδας, τόσο της κλασικής όσο και της σύγχρονης, στο γαλλικό κινηματογράφο. Ενδεικτικά, θα προβληθούν ταινίες των Ζαν Κοκτό, Ροβήρου Μανθούλη, Αδωνη Κύρου, Κώστα Γαβρά και Ζαν Ντανιέλ Πολέ.

Σε ειδικές προβολές θα προβληθούν γαλλικές ταινίες με σημαντικούς Έλληνες συντελεστές, όπως ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης (με την παρουσία του σκηνοθέτη Ζαν Ζακ Αντριάν).

Το ίδιο διάστημα (9-23 Σεπτεμβρίου) η Ταινιοθήκη θα παρουσιάσει μια σειρά ταινιών και στην online πλατφόρμα της (online.tainiothiki.gr).

Ταινία έναρξης, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, θα είναι οι «Κυνηγοί» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ κατά την διάρκεια του 15νθήμερου τις ταινίες τους θα προλογίσουν οι: Γιώργος Αρβανίτης και Ζαν Ζακ Αντριάν, Εύα Στεφανή, Θάνος Αναστόπουλος, Αντουανέτα Αγγελίδη, Κώστας Φέρρης, Στέλλα Θεοδωράκη, Κατερίνα Θωμαδάκη, καθώς και κάποιοι από τους σκηνοθέτες των μικρού μήκους ταινιών. To πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα μια συζήτηση για την συντήρηση και ψηφιοποίηση των ταινιών, στην οποία θα συμμετάσχει εκπρόσωπος της Cinematheque Francaise, του ΥΠΠΟΑ, και της Ταινιοθήκης. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/9 (19:30).

Όπως σημειώνει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, στην δεκαετία 50-60 έχουμε την ανάδυση του πρώτου κύματος της κινηματογραφοφιλίας μέσα από τις προβολές των κλασικών γαλλικών αριστουργημάτων που στέλνονταν από την Γαλλική Ταινιοθήκη στην Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Λανγκλουά οι Έλληνες σκηνοθέτες, πήγαιναν στην κινηματογραφική λέσχη Αθηνών, «για να ανασάνουν κινηματογράφο». Το δεύτερο κύμα της ελληνικής κινηματογραφοφιλίας αναπτύσσεται στην περίοδο της δικτατορίας και σηματοδοτεί την δημιουργία του Ν.Ε.Κ, που εμπνέεται από την Γαλλική Νουβέλ Βάγκ. Οι νέοι τότε σκηνοθέτες της γενιάς του ’60 είχαν μετατρέψει το νεοκλασικό της Κανάρη σε στέκι τους.

Από το ταξίδι των Ελλήνων δημιουργών έως την αμοιβαία αναγνώριση και τον ενθουσιασμό του γαλλικού και του ελληνικού κοινού για τα κινηματογραφικά έργα των δυο χωρών, ο κινηματογράφος αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του αδιάκοπου πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις», φωτίζει το έργο των σημαντικών δημιουργών, Ελλήνων και Γάλλων, που σφυρηλάτησαν τις κινηματογραφικές σχέσεις των δύο χωρών: από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Ζιλ Ντασέν, το Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Μιχάλη Κακογιάννη, μέχρι τον Κώστα Γαβρά, τον Ζαν Λικ Γκοντάρ, τον Φρανσουά Τριφό, τον Ερίκ Ρομέρ, τον Ρομπέρ Μπρεσόν, τον Ροβήρο Μανθούλη, αλλά και νεότερους όπως η Εύα Στεφανή, ο Θάνος Αναστόπουλος, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη.

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης, πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στον πρόλογό του, κάνει μια ανασκόπηση των πολιτιστικών σχέσεων των 2 χωρών, και ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα σύνδεση με τους Δελφούς, που επρόκειτο να επισκεφθεί, όταν η Μ. Κομνηνού του πρωτομίλησε για το αφιέρωμα:

«Δελφοί, όπου η γαλλική τεχνογνωσία έφερε στο φως και στα μάτια του κόσμου όλου αιώνες ελληνικού πολιτισμού, όχι για να τον υφαρπάξει, αλλά για να τον προσφέρει στους κληρονόμους του, που δεν είχαν τότε τις γνώσεις για τέτοιου είδους αρχαιολογικές έρευνες (…). Στη Γαλλία, πάνε 126 χρόνια από τη γέννηση της κινούμενης εικόνας, του κινηματογράφου. Σ’ αυτόν, οι Έλληνες κινηματογραφιστές και οι δημιουργίες τους βρήκαν τη θέση τους, τη συμπάθεια, ακόμα και τον θαυμασμό των Γάλλων θεατών. Η ιδέα της Cinémathèque, άλλης μιας ελληνικής ρίζας λέξης που εμπνεύστηκε ο Henri Langlois στο Παρίσι, υιοθετήθηκε στην Αθήνα από την Αγλαΐα Μητροπούλου, την οποία ο Langlois θαύμαζε και υποστήριζε πάντα με αποφασιστικότητα. Από τότε, οι σχέσεις αυτές δεν διακόπηκαν ποτέ, για να φτάσουν στο σημερινό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση και την απελευθέρωση της Ελλάδας»…

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών του προγράμματος ανά μέρα προβολής στον θερινό κινηματογράφο «Λαϊς»:

ΠΕΜΠΤΗ 9/9 | «Οι κυνηγοί» (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1977)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/9

«Ο γιος του Αμίρ είναι νεκρός» (Ζαν Ζακ Αντριάν, 1975)
«Λουόμενοι» (Ευά Στεφανή, 2008)
«Ξάδελφος, ξαδέλφη, πιρόγα γόνδολα» (Ζαν Ρους, 1985)

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/9

«Μια νύχτα με τη Μόντ» (Ερίκ Ρομέρ, 1968)
«Τα χρώματα της Ίριδος» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1985)

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/9

«Αμερικανική νύχτα» (Φρανσουά Τριφό, 1973)
«Διαγωγή μηδέν» (Ζαν Βιγκό, 1933)
«Η πτώση του οίκου των Άσερ» (Ζαν Επστάιν, 1928)

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 13/9

«Οι Διακοπές του Κυρίου Ιλό» (Ζακ Τατί, 1953)

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ
«Περί Έρωτος» (Μαρία Γαβαλά, Θόδωρος Σούμας, 1982)

ΤΡΙΤΗ 14/9

«Γράμμα από το Σαρλερουά» (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965)
«Διόρθωση» (Θάνος Αναστόπουλος, 2007)

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/9

«Διάλειμμα» (Ρενέ Κλερ, 1924)
«Παραλλαγές στο ίδιο θέμα» (Αντουανέττα Αγγελίδη, 1977)
«Ο κόσμος σου ανήκει» (Ρομάν Γαβράς, 2018)

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ

ΠΕΜΠΤΗ 16/9

«Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο» (Κώστας Φέρρης, 1978)
«Τρεις μέρες στην Ελλάδα» (Ζαν Ντανιέλ Πολέ, 1991)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/9

«Μυριέλ» (Aλέν Ρενέ, 1963)
«Η Σκύλα» (Ζαν Ρενουάρ, 1931)

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/9

«Οι Απάχηδες των Αθηνών» (Δημήτρης Γαζιάδης, 1930)
«Ζ» (Κώστας Γαβράς, 1969)

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/9

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (Ζιλ Ντασέν, 1957)
«Ο πορτοφολάς» (Ρομπέρ Μπρεσόν, 1959)

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/9

«Με κομμένη την ανάσα» (Ζαν Λικ Γκοντάρ, 1960)

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ
«Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα» (Στέλλα Θεοδωράκη, 2002)

ΤΡΙΤΗ 21/9

«Κα. Οι Μυρωμένες» (Μ.Κλωνάρη- Κ. Θωμαδάκη, 1979-1980)

Ακολουθούν οι ελληνικές μικρού μήκους ταινίες:

«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς» (Βασίλης Κεκάτος 2019)
”Electric Swan” (Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, 2019)

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ

”Third Kind” (Γιώργος Ζώης, 2018)
”Route-3” (Θανάσης Νεοφώτιστος, 2019)
«Όλες οι φωτιες η φωτιά» (Ευθύμης Kosemund Σανίδης, 2019)

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ
«Πρώτος έρωτας» (Χάρης Ραφτογιάννης, 2020)

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/9

«Αλέξης Ζορμπάς/Zorba The Greek» (Μιχάλης Κακογιάννης, 1964)

ΠΕΜΠΤΗ 23/9

«Βάσσες» (Ζαν Ντανιέλ Πολέ, 1964)
«Μεσόγειος» (Ζαν Ντανιέλ Πολέ, 1963)
«Η τάξη» (Ζαν Ντανιέλ Πολέ, 1973)
«Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» (Φρίντα Λιάππα, 1977)

ΚΑΙ ONLINE ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι παρακάτω ταινίες θα προβληθούν στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr:

«Το μπλόκο» (Άδωνις Κύρου, 1964)
«Η διαθήκη του Ορφέα» (Ζαν Κοκτό, 1960)

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ - ΛΑΪΣ
”Parlons cinéma, chapitre 21 Les anticours d’Henri Langlois” (Harry Fischbach, 1977)
”Conversation avec Henri Langlois” (Pierre-André Boutang, 1975)
«Κιέριον» (Δήμος Θέος, 1968)
«Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος» (Ροβήρος Μανθούλης, 1997)
«Ιωάννης ο βίαιος» (Τώνια Μαρκετάκη, 1973)

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

9 – 23 Σεπτεμβρίου 2021

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 5 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Μεγ. Αλεξάνδρου 136, Αθήνα 104 35

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.