21 Μαρτίου, 2023 •

40 χρόνια Ελλάδα στη Eurovision (Γ’ Μέρος): We are number one

Κείμενο: Νούλα Μπίτσικα

Φυσά αέρας νίκης κι εμείς για πρώτη φορά δεν πάμε κόντρα

Με τη συμμετοχή της Κατερίνας Ντούσκα στη Eurovision 2019 σημειώνεται η 40ή αποστολή της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό, που πραγματοποιείται φέτος για 64η χρονιά.

Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη: Η Ελλάδα, από τα έγκατα της κατάταξης, βρέθηκε για οκτώ συνεχή χρόνια εντός δεκάδας. Εκείνα τα οκτώ χρόνια ήταν γεμάτα με μπουζούκι, επί σκηνής αλλαγές σε outfits και υψηλό αίσθημα ανταγωνισμού (εδώ κλιμακώνεται η θεωρία συνωμοσίας περί σαμποτάζ από Ευρωπαίους σκηνοθέτες για τα πλάνα μας). Όλα αυτά, δαφνοστεφανωμένα με τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου το 2005 στο Κίεβο, ίσως τη μόνη επιστροφή που κάναμε και δεν μας έκαψε. Μόνο μακάρι να ζήσουμε ξανά σύντομα τέτοιες στιγμές.

[21]

1998 |  Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο

Θάλασσα | «Μια κρυφή ευαισθησία»

Η τελευταία φορά που καταποντιστήκαμε στη Eurovision μέσα σε μια δεκαετία δεν θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική: Εντελώς εξω-γιουροβιζιονικού στιλ, μιας δεκαετίας πίσω, που εξαρχής δεν είχε καμία ελπίδα όχι απλά για καλή θέση, αλλά ούτε καν για την προσοχή άλλων χωρών: Οι μόνοι βαθμοί που πήραμε ήταν το δωδεκάρι της Κύπρου για το οποίο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες (και η ιστορία μας έχει μάθει πως δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο) που δεν βρεθήκαμε στα πατώματα της κατάταξης. Αποτέλεσμα; Ο αποκλεισμός μας από τον διαγωνισμό για την επόμενη χρονιά λόγω συνεχόμενων κακών βαθμολογιών. Εμείς, για να αναμορφωθούμε πλήρως, «μείναμε μέσα» και το 2000, μπας και πιάσουμε τον παλμό του διαγωνισμού. Και καλά κάναμε.

◊ Θέση: 20η από τις 25, με 12 βαθμούς. Κέρδισε η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ με το “Diva” (Ισραήλ).

[22]

2001 | Κοπεγχάγη, Δανία

Antique | “Die for you”

Σηκώστε τις σημαίες σας· φυσάει αέρας νίκης από τώρα. Επιτέλους αγγλικός στίχος, μια και συνειδητοποιήσαμε ότι το ελληνικό στοιχείο δεν εξαρτάται μόνο από τις λέξεις. Επιτέλους μια εντός τόπου και χρόνου συμμετοχή, με προοπτικές για μετέπειτα επιστροφή της, έστω και στο ήμισύ της (βλέπε 2005). Ας μην μιλάμε για τρίτη θέση και λοιπά: Αυτό ήταν μια νίκη, θανάτω θάνατον πατήσας. Για Εσθονούς να μιλούμε τώρα;

◊ Θέση:  από τις 23, με 147 βαθμούς. Κέρδισαν οι Tanel Padar, Dave Benton & 2XL με το “Everybody” (Εσθονία).

[23]

2002 | Ταλίν, Εσθονία

Μιχάλης Ρακιντζής | “S.A.G.A.P.O.”

Μία λογική απάντηση υπάρχει για εδώ: Η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη γι’ αυτό. Αυτή η συμμετοχή δεν είναι γραμμένη στη συλλογική μνήμη τόσο λόγω κατάταξης -Χρήστος Κάλλοου; Argo; Γιάννα Τερζή;- όσο λόγω εικόνας: O μοντέρνος φουτουρισμός, οι Kraftwerk και οι NSYNC, η γλυκιά νοσταλγία που μένει σήμερα. Ο Μιχάλης Ρακιντζής είναι ένα case study από μόνος του: όση λάσπη κι αν έφαγε στην προ-ολυμπιακών Αγώνων εποχή, τόσο σεβασμό έχει σήμερα από νεότερους που ήταν τότε παιδιά, τα οποία σήμερα συνωστίζονται σε lives του. Γιατί και μόνο που θυμόμαστε με λεπτομέρειες τη μοιραία τρίλεπτη περφόρμανς, σημαίνει πολλά. Σημαίνει πως, εν τέλει, κάτι άξιζε: την προσοχή μας. Τολμήστε λοιπόν να θυμηθείτε άλλες αποτυχημένες συμμετοχές, αν μπορείτε.

◊ Θέση: 17η από τις 24, με 27 βαθμούς. Κέρδισε η Marija Naumova με το “I Wanna” (Λετονία).

[24]

2003 | Ρίγα, Λετονία

Μαντώ | “Never let you go”

Τα είπαμε και στο Β’ μέρος, το λέμε κι εδώ: Οι επιστροφές είναι καταστροφές: 10 χρόνια μετά το περιβόητο φόρεμα της Καίτης Γαρμπή, ζούμε αποκαλυπτικές στιγμές ξανά, με σχεδόν γκοθ αισθητική αυτήν τη φορά (και πάλι “I would die for you” μέσα σε 3 χρόνια; Γιατί τέτοιοι καημοί;). Αν στέλναμε βέβαια την ίδια τη Γαρμπή με το ίδιο τραγούδι του ’93, μπορεί και να μπαίναμε πεντάδα: Η τσιφτετελο-διάθεση (sic) είναι ισχυρότατη στην Ευρώπη, με την ίδια να αναδεικνύει για νικήτρια την Τουρκάλα Sertab Erener. [Δεν ξεχνάμε ενδελεχή ελληνικά ρεπορτάζ περί «Ξυπόλητης Τουρκάλας-Διαβόλου».]

◊ Θέση: 17η από τις 26, με 25 βαθμούς. Κέρδισε η Sertab Erener με το “Everyway That I Can” (Τουρκία).

[25]

2004 | Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Σάκης Ρουβάς | “Shake it”

Κι εδώ κάτι αρχίζει να κουνιέται: Μην είναι τα θεμέλια της Ευρώπης; Μην είναι ο άνεμος της νίκης που φυσά κι έχει πια τραμουντάνα; Μην είναι ο Ρουβάς; Είναι όλα αυτά μαζί: Μπαίνουμε δυναμικά πια στον χάρτη της μουσικής Ευρώπης, είμαστε τα cool kids του ετήσιου πάρτι, τους κουνάμε και δεν μας κουνάνε. Ο Έλλην δεν είναι τελικά Ρόμποκοπ που λέει ρυθμικά «χέι-χέι-χέι», είναι alpha male που ξέρει να χορεύει, να «σπάει» το σώμα του στον ήχο του μπουζουκιού, και πετάει και τα ώπα του για να τον θυμηθούν οι νεότεροι όταν έρθει η ώρα (Αλκαίο σε κοιτάμε). Είμαστε τρίτοι, τους δεύτερους δεν τους θυμόμαστε (άξιζαν), και η Ρουσλάνα που νίκησε είναι καλό κορίτσι, δεν της κρατάμε κακία, γιατί μετά το 2004 έρχεται το αλησμόνητο 2005 και το Κίεβο τελικά μας φέρνει γούρι.

◊ Θέση:  από τις 36, με 238 βαθμούς. Κέρδισε η Ruslana με το “Wild Dances” (Ουκρανία).

[26]

2005 | Κίεβο, Ουκρανία

Έλενα Παπαρίζου | “My Number One”

You’re my lover
Undercover
You’re my secret passion and I have no other

Ο προφητικός τίτλος. Το τριαδικό σχήμα μεταξύ Μαΐου 2004 – Μαΐου 2005 με Euro, Ολυμπιακούς και Eurovision. Το γεγονός ότι η Έλενα -έτσι τη λέμε από εκείνη τη νύχτα- νίκησε την 21η Μαΐου, ανήμερα της γιορτής της. Το χρυσό εσώρουχο – σύμβολο ενός θηλυκού Μίδα: Όλα απέκτησαν θρησκευτική διάσταση απότομα μα καθόλου βιαστικά: σαν κάθε μας αποτυχία μέχρι τότε να μετατράπηκε σ’ ένα χρήσιμο λιθαράκι ιστορίας κι όχι πια ντροπής. Το πάθος για λεφτεριά γίνηκε πάθος για Number One. Το θέλαμε και το περιμέναμε.

◊ Θέση:  από τις 39, με 230 βαθμούς.

[27]

2006 | Αθήνα, Ελλάδα

Άννα Βίσση | “Everything”

Opening με Λεονάιντες, Ποσειδώνες, Λυσιστράτες, Μενούνος και Ρουβά (είπαμε, Έλλην Alpha Male εδώ), το κιτσαριό που πνίξαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί ντρεπόμασταν μπροστά στους ξένους, ενώ η Ευρώπη είναι πια δική μας. Και μετά τους εμφανίζουμε κυριλέ αλά Ζαν Πωλ Γκοτιέ Άννα Βίσση. Είναι να μας εμπιστευτούν μετά οι Ευρωπαίοι; Γι’ αυτό και ψήφισαν Φινλανδία με Lordi (που έσπασαν το τότε ρεκόρ βαθμών του διαγωνισμού), που είναι αληθινή και στέλνει αυτό που αισθάνεται.

◊ Θέση: 9η από τις 37, με 128 βαθμούς. Κέρδισαν οι Lordi με το “Hard Rock Hallelujah” (Φινλανδία).

[28]

2007 | Ελσίνκι, Φινλανδία

Σαρμπέλ | “Yassou Maria”

Ω-ω-γεια σου Μαρία κι άλλη μια χρονιά στην κορυφαία δεκάδα με ένα τραγούδι που μόνο χαρά εκπέμπει (και αν το ακούσετε προσεκτικά, είναι άνετα προπομπός του “Secret Combination”). Ζεστάθηκε η ψυχρή ακόμα και τον Μάη Φινλανδία με τον Σαρμπέλ, όμως τελικά χρειαζόταν μια «προσευχή», τη “Molitva” της Marija Šerifović για να ζεσταθεί. Και λίγο χορό από τη Verka Serduchka που βγήκε δεύτερη.

◊ Θέση:  από τις 42, με 139 βαθμούς. Κέρδισε η Marija Šerifović με το “Molitva” (Σερβία).

[29]

2008 | Βελιγράδι, Σερβία

Καλομοίρα | “Secret Combination”

Ο μυστικός συνδυασμός για την τελική τριάδα θα μείνει για πολύ καιρό ακόμα μυστικός, καθώς έχουν περάσει ήδη 11 χρόνια από τότε που ζήσαμε τόσο ένδοξες στιγμές. Η Καλομοίρα, ο,τι πιο φρέσκο και καθαρόαιμα γιουροβιζιονικό είχε να στείλει η Ελλάδα, κατάφερε να αναμετρηθεί με το φαβορί Dima Bilan -που φυσικά και στέφθηκε νικητής- και μια “Shady Lady” από Ουκρανία. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας όμως δεν φοβήθηκε, και μάλλον αυτό είναι που μας λείπει σήμερα: Η αυτοπεποίθηση. Το να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που στέλνουμε αξίζει να ακουστεί διεθνώς και μας εκπροσωπεί επάξια. Αυτό ζήσαμε το 2008.

◊ Θέση:  από τις 43, με 139 βαθμούς. Κέρδισε ο Dima Bilan με το “Believe” (Ρωσία).

[30]

2009 | Μόσχα, Ρωσία

Σάκης Ρουβάς | “This is our night”

Ήρθε η ώρα της δόσης της τεστοστερόνης της σωστής, της αβίαστης, και ποιος άλλος θα μας την έδινε πέραν του αρχετυπικού Έλληνα Σάκη Ρουβά; Ο Σάκης, τον Μάη του ’09 με φόντο την ιστορική Μόσχα, μπαίνει στο ρινγκ γηραιότερος και σοφότερος, δηλώνοντας περήφανα πως τη νίκη την έχουμε στο τσεπάκι. Ένα πάρτι που μόνο Έλληνες ζουν, με οικοδεσπότες self-claimed τηλεοπτικούς «γιουροβιζιονολόγους» που σύμφωνα με τα προγνωστικά στα οποία μόνο οι ίδιοι είχαν μάλλον πρόσβαση, η Ελλάδα είχε ήδη κερδίσει από τις πρόβες και δεν χρειαζόταν να προχωρήσουμε σε ημιτελικούς, τελικούς και αηδίες. Τελικά, για κάποιον λόγο νικά ο Νορβηγός Alexander Rybak, που ήταν φαβορί -για τις άλλες 41 χώρες της Ευρώπης πάντα- από τον εθνικό τελικό της Νορβηγίας, σπάζοντας το ρεκόρ βαθμών των Lordi συγκεντρώνοντας 387, σημειώνοντας κι άλλο ρεκόρ, αυτό των περισσότερων 12αριών. Εμείς έβδομοι. Μυστήρια πράγματα.

◊ Θέση:  από τις 42, με 120 βαθμούς. Κέρδισε ο Alexander Rybak με το “Fairytale” (Νορβηγία).

Και η ιστορία συνεχίστηκε…

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.