«Είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να…: Ένα χορογραφικό «μανιφέστο» από το πρώτο ψηφιακό Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης 

Συνεχίζοντας τον σκοπό του συνθήματος «Είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να... Φωνή στους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς από το 8ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

Επιμέλεια: Κατερίνα Παρρή

 

Now it’s your move… και με σύνθημα «είμαστε εδώ, χορεύοντας», για πρώτη φορά «το πιο “σωματικό” φεστιβάλ της Στέγης», το καθιερωμένο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων γίνεται εξολοκλήρου ψηφιακά. Χορός και σώμα στην οθόνη και «έντεκα πρωτότυπα έργα χορογραφίας, απενοχοποιημένα ως προς το τι είναι “ποπ” και τι “υψηλή τέχνη”, με ιδιαίτερη αγάπη για το χιούμορ, το παράδοξο και το απροσδόκητο, κάνουν πρεμιέρα στο YouTube της Στέγης, το Instagram και το διαδίκτυο του Ιδρύματος Ωνάση», όπως αναφέρουν οι επιμελητές του 8ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, Ιλειάνα Δημάδη, Κωνσταντίνος Τζάθας και Στεριανή Τσιντζιλώνη.

Έργα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο δίμηνο από καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς αποτυπώνουν με κινήσεις τη στιγμή και την κατάσταση και στέλνουν το μήνυμά τους για όσα βιώνουμε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε. Πριν αφεθούμε στον ρυθμό τους, στη στιγμή τους, ζητήσαμε από τους δημιουργούς των 11 νέων καλλιτεχνικών πρότζεκτ να μας πουν για το δικό τους σκοπό του συνθήματος, συνεχίζοντας με τη δική τους φωνή να λένε «είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να…

Μικρόφωνο στο on και πάμε:

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να…

Άννα Παπαθανασίου, Axel’s just dreaming

Photo: Andreas Simopoulos

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να… Παγώσουμε λίγο τον χωροχρόνο έστω και για λίγα λεπτά. Να τολμήσουμε να εκτεθούμε και να δείξουμε ότι το «λάθος» που τόσο έχει δαιμονοποιηθεί από μία ισοπεδωτική στείρα ορθότητα και τελειοθηρία είναι τελικά η θεραπεία και ο δρόμος προς την ενσυναίσθηση και την αποδοχή του άλλου που δεν απέχει και τόσο πολύ από εμάς και τον εσωστρεφή κοντόφθαλμο στροβιλισμό γύρω από τον άξονα του εγώ μας.

Σάββατο 20 Μαρτίου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 24’

 

ody icons, YES HALLO HI

Photo: Pinelopi Gerasimou

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να… Εκτονώσουμε τους θυμούς μας. Τις απελπισίες μας. Τις θλίψεις μας. Τις μοναξιές μας. Τις στερήσεις μας. Τις ενοχές μας. Τις αγωνίες μας. Για να καταλάβουμε τις παράνομες μετακινήσεις μας. Τις παράλογες μέρες μας. Τις ατέλειωτες ώρες στο τηλέφωνο με τα φιλαράκια μας. Τις ασυνεχείς αποφάσεις του κράτους. Τις ατέλειωτες σκηνές βίας από τους αστυνομικούς. Για να κρατήσουμε τις ισορροπίες μας. Τις φαντασιώσεις μας. Τις ουτοπίες μας. Τις επιθυμίες μας. Είμαστε εδώ χορεύοντας για να συναντηθούν οι προσδοκίες μας με τις πράξεις μας.

Σάββατο 20 Μαρτίου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 4’

Ιωάννα Παρασκευοπούλου, All she likes is popping bubble wrap

Photo: Andreas Simopoulos

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να… Κατανοήσουμε μάλλον τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον χορό μέσα στη νέα συνθήκη. Προσωπικά τουλάχιστον αναθεώρησα πολλά αφομοιώνοντας την παραδοξότητα του περιορισμού της πανδημίας και της διαχείρισής της και της ευτυχούς συγκυρίας να ασχοληθώ περαιτέρω με το αντικείμενο της εικόνας που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα μια γενικώς ράθυμη αλλά ταυτόχρονα δημιουργική αποτύπωση των βιωμάτων και των αναγκών μου. Ζούμε περιοριστικά για αρκετό καιρό με στερήσεις και δυσκολίες και δεν γίνεται αυτό να μην επηρεάζει τον τρόπο που συνδεόμαστε με το σώμα μας, τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους, τον τρόπο που γενικώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Για εμένα τι είναι ασήμαντο και τι σημαντικό κάθε μέρα επαναπροσδιορίζεται. Το All she likes is popping bubble wrap πέραν της αφορμής, της ιδέας και της διαδικασίας που ακολούθησα είναι μια ανάγκη να παίξω, να ευχαριστηθώ και να δημιουργήσω με τα ελάχιστα μέσα εικόνες και ήχους μιας εικονικής φαντασίας.

Σάββατο 20 Μαρτίου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 20’

 

Ειρήνη Καλαϊτζίδη, yaGrid

Photo: Andreas Simopoulos

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να… Επιβιώσουμε. Φτάνεις εύκολα σε τέλμα αυτήν την περίοδο. Ο χορός και η κίνηση εν γένει φέρουν τη δυναμική της αλλαγής και αυτή η δυναμική είναι κάτι στο οποίο ελπίζουμε ζώντας επί ένα χρόνο τώρα άλλοτε τη μέρα της μαρμότας κι άλλοτε πολιτικούς εφιάλτες. Και συνεχίζεις να χορεύεις, όπως το αντιλαμβάνεσαι αυτό, με σώμα ή χωρίς, με πόδια ή με πλήκτρα, μέσα σε τηλεδιασκέψεις ή στην ντουλάπα, μέχρι να μεταβολίσεις αυτό που ζεις και να γεννήσεις κάτι καλύτερο.

Σάββατο 20 Μαρτίου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 10’

Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Άλογα κατάδυσης και άλλες μυθολογίες

Photo: Pinelopi Gerasimou

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να… Συνυπάρχουμε. Λόγω της παρούσας συνθήκης βρέθηκα μέσα σ’ ένα χρόνο να κάνω δυο προσωπικές δουλειές μόνος μου χωρίς κόσμο. Πάνω και κάτω από τη σκηνή. Κι αυτό μου θύμισε τους λόγους που παράτησα τη ζωγραφική όταν ήμουν μικρότερος. Στον χορό χορεύεις και με άλλους ανθρώπους και πολλές φορές δεν μπορείς να κάνεις τίποτε χωρίς αυτούς. Στη ζωγραφική, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στη ζωγραφική κάνεις τη δουλειά σου μόνος. Εγώ δεν μπορώ να λειτουργήσω έτσι. Για να νιώσω μόνος μου πρέπει να είμαι ανάμεσα σε άλλους που η παρουσία τους με κάνει να ψάχνω. Ίσως αυτό είναι το μήνυμα. Να ξαναβρεθούμε σύντομα ανάμεσα σε άλλους για να βρούμε τον δρόμο μας.

Σάββατο 20 Μαρτίου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 36’

Νατάσα Σαραντοπούλου, ΙΛΙΣΣΟΣ/ λίμπο eξótica

Photo: Pinelopi Gerasimou

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να… Δοκιμάσουμε καινούριους τρόπους να συνεχίσουμε.

Σάββατο 20 Μαρτίου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 10’

Stereo Nero Dance Co., 442, or A Game Without Score

Εύη Σούλη | Photo: Stephie Grape

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να… Μιλήσουν τα σώματά μας για πράγματα που πολλές φορές η γλώσσα αδυνατεί να εκφράσει με λέξεις. Χορεύουμε για να μεταμορφωθούμε, να μετασχηματιστούμε και να ορίσουμε εκ νέου τους εαυτούς μας μέσα από την καταβύθιση, ψάχνοντας για κοράλλια και ψυχικά «ευρήματα». 

Ο χορός είναι ένα ξόρκι απέναντι στον φόβο, στη μοναξιά και τον θάνατο, γιατί ο χορός είναι ζωή. Χορεύουμε γιατί διαφορετικά θα μαραζώσουμε. Ο χορός είναι πάντα νίκη όποιο και αν είναι το σκορ. Όσα γκολ και να μπουν στον αγώνα της ζωής τουλάχιστον παίξαμε και χορέψαμε. Εύη Σούλη, χορογράφος

Κυριακή 21 Μαρτίου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 60’

Βασίλης Βηλαράς, RED RIDING SHOES

Κόπηκα, θα βάλω λίγο κόκκινο

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να… Αντισταθούμε – συμβολικά ή μη – σε όλα όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα. Έχουμε την τύχη με το μέρος μας και μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε εν μέσω πανδημίας. Χορεύοντας ωστόσο δεν ξεχνάμε ότι η πολιτεία είναι ανεπαρκής, ή ακόμα χειρότερα αδιαφορεί για το κοινό όφελος. Χορεύοντας στεκόμαστε δίπλα στα θύματα που εδώ και 2 μήνες πλέον αποκαλύπτουν τα όσα πέρασαν στα χέρια συμπλεγματικών ανθρώπων. Χορεύουμε γιατί το να κάνεις τέχνη την περίοδο αυτή είναι η απάντηση σε μια ερώτηση που, δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν να χορεύουμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πλατεία Νέας Σμύρνης, πάνω σε δωδεκάποντα τακούνια, ξεσκεπάζοντας την αστυνομία, ξεμπροστιάζοντας τους βιαστές μας, και όποιος έχει πρόβλημα με αυτό θα πρέπει να διακόψει τον ύπνο του. Γιατί εμείς ξυπνήσαμε και αρχίσαμε να «χορεύουμε».

Κυριακή 21 Μαρτίου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 6’

 

Νάντη Γώγουλου, The cooking-with-Nadi show

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να… Ή μιλώντας για τον εαυτό μου, είμαι εδώ και χορεύω, γιατί αυτό είναι ζωτικό για μένα να κάνω. Για να διατηρήσω την ψυχική μου υγεία στην πραγματικότητα που ζούμε, αλλά και για να εργαστώ και να ζήσω. Με αφορμή το “The cooking-with-Nadi show” θέτω, γενικά αλλά και προσωπικά, το ερώτημα πως θα ήταν ο χορός αν ήταν φαγητό. Εννοώντας όχι μόνο στη συνείδησή μας, αλλά και θεσμικά, πολιτισμικά και πολιτικά. Το φαγητό, η τροφή είναι αγαθό πρώτης ανάγκης, αν και ξεχνιέται συχνά αυτό. Ο χορός είναι μία από τις τέχνες που από εκπαιδευτικής και παραστασιακής πλευράς, καθώς και στη διάρθρωσή του, είναι μια πηγή γνώσης για πολλά κοινωνικά ζητήματα.

Κυριακή 21 Μαρτίου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 20’

Oμάδα Besuch, Besuch

Photo: Andreas Simopoulos

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να… Αλλά όχι και ακριβώς. Το εδώ γίνεται ρευστό όταν μιλάμε για έναν ψηφιακό τόπο. Το εδώ γίνεται θολό όταν το εδώ σήμερα απειλείται και τελικά απαγορεύεται. Το Βesuch είναι ένα ομαδικό εγχείρημα, το οποίο αναλάβαμε εξ’ ολοκλήρου εμείς σε μία do it yourselves λογική. Βιώνουμε το εδώ ως κάτι συλλογικό, ως έναν χώρο που συναντιόμαστε και συνδιαλεγόμαστε. Αυτό το εδώ είναι που τώρα διακυβεύεται. Το τελικό βίντεο μαζί με τη σελίδα www.besuch.team συνθέτουν το Besuch, αποτυπώνοντας την όλη διαδικασία μετατόπισης του εδώ του/της καθενός/μίας μας.

– Ομάδα Besuch: Ξένια Βλάχου-Κογχυλάκη, Νεφέλη Αστερίου, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Δημήτρης Μυτιληναίος.

Κυριακή 21 Μαρτίου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 20’

    

Μυρτώ Δελημιχάλη, Στάθης Δογάνης, Pose_Transpose

Κάθε μετατόπιση προϋποθέτει μια θέση

Photo: Pinelopi Gerasimou

«είμαστε εδώ, χορεύοντας» για να… Μην ξεχάσουμε τη δυνατότητα του σώματος να συνυπάρχει, να συν-δημιουργεί, να μοιράζεται, να συμμετέχει και να μιλά για τις εμπειρίες του. Ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και βρίσκεται σε διαρκή συνομιλία με αυτή, μας βοηθάει να εκφραστούμε και να απαντήσουμε με το δικό μας τρόπο στα γεγονότα γύρω μας. Μέσα σε αυτή συνθήκη, δημιουργήσαμε το Pose_Transpose έχοντας ως αφετηρία τις απαγορεύσεις εξόδων, τις άσκοπες μετακινήσεις και τις τηρούμενες αποστάσεις που επιβλήθηκαν από το 2020 και άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε τον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.

Κυριακή 21 Μαρτίου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 1’

Info:

8ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: 11 καλλιτεχνικά project στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση | 20 – 21 Μαρτίου 2021 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας