8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: ”Down to Earth” στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών επιχειρούν να ερμηνεύσουν και να αποτυπώσουν τη σύνδεση, την τραυματική διάσταση, την κυριαρχία του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον

9 February 2023
- 30 April, 2023

Η έννοια της Γεωκουλτούρας, κεντρικού θεματικού άξονα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στον πυρήνα της έκθεσης ”Down to Earth”, η οποία αποτελεί συλλογική πρόταση επιμελητών και επιμελητριών του MOMus και παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 30 Απριλίου.

Έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών επιχειρούν να ερμηνεύσουν και να αποτυπώσουν τη σύνδεση, αλλά και την τραυματική διάσταση, τον «αφύσικο» και «παράδοξο» διαχωρισμό, την κυριαρχία του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον.

Στην έκθεση επιχειρείται να συνδεθούν τα σύγχρονα δεδομένα, οι πραγματικότητες μιας τεχνολογικής, παγκοσμιοποιημένης και υπερκαταναλωτικής εποχής, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η κλιματική κρίση με την οικολογία, τους αρχέγονους μύθους, αλλά και το ζητούμενο της αναζήτησης και της ανάδυσης μιας νέας πνευματικής και βιωματικής σχέσης ανθρώπου-φύσης.

Chryssa Tzelepi, Akis Kersanidis, anemiCinem

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και οπτικές, δρουν πάνω στην ύλη, καταθέτουν τη δική τους εκδοχή και προτείνουν μια έκθεση «προσγειωμένη», επικεντρωμένη δηλαδή στις αξίες και τις διεργασίες της γης.

Η τέχνη επιστρέφει στη «φύση» και τις σημερινές εννοιολογικές της διαστάσεις, η «φύση» εισχωρεί στη ζωή και την τέχνη, επιχειρώντας να συμβάλει στη διαμόρφωση νέων τρόπων σκέψης και ύπαρξης, γίνεται γόνιμο πεδίο για μια εναλλακτική θέαση του κόσμου, για μια γόνιμη συμβίωση του κοινωνικού με το φυσικό.

Yorgos Tsakiris

Cover photo ∗Stratis Vogiatzis

Συντελεστές

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: 9 Φεβρουαρίου | 19:00

Διάρκεια: 9 Φεβρουαρίου – 30 Απριλίου

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 11:00-19:00

Πέμπτη | 11:00-22:00

Τελευταία είσοδος επισκεπτών: 30 λεπτά πριν από τη λήξη του ωραρίου

Είσοδος: 1,50
- 12 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πλατεία Ασωμάτων 5, Αθήνα (Θησείο)

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.