Διαγωνισμός στιχουργικής από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

«Αν σας τα τραγουδήσουμε;» Μήπως αυτή είναι η λύση για να καταλάβουν όλοι ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών και να γίνονται επιτέλους και στην πράξη σεβαστά;

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναλαμβάνει πρωτοβουλία και διοργανώνει διαγωνισμό σύνθεσης στίχων για όλα τα παιδιά. Στόχος είναι από τους στίχους να φτιαχτούν τραγούδια για τα δικαιώματα του παιδιού και κατ’ αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να τηρούνται, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, όπως ορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί νόμο του Ελληνικού κράτους από το 1992 (Ν2101/92), αλλά και να ενθαρρύνουν τα ίδια τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους, να εμπνευστούν από αυτά και να εκφραστούν δημιουργικά.

Στην ομάδα μέχρι στιγμής συμμετέχουν Τατιάνα Ζωγράφου, ο Άγγελος Αγγέλου, ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, οι Burger Project, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Γιώργης Χριστοδούλου, ο Γιώργος Χαρωνίτης, ο Δημήτρης Μπασλάμ, η Μαρία Παπαγεωργίου, η Σαββέρια Μαργιολά, ο Γιώργος Γκώνια, ο Αριστείδης Μάραντος, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και ο Φοίβος Δεληβοριάς που θα βοηθήσουν με τους στίχους και τη μελοποίησή τους και στη συνέχεια θα επιλέξουν καταξιωμένους τραγουδιστές που θα τους ερμηνεύσουν.

Σε αυτές τις περίεργες και δύσκολες ώρες που όλοι βιώνουμε με το νέο lockdown, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός στιχουργικής μπορεί να είναι μια ευχάριστη και ουσιαστική διέξοδος. Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή. Κάθε παιδί (ως 18 ετών) με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα ή κηδεμόνα του, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να λάβει μέρος στέλνοντας στίχους ή και τραγούδι (στίχους και μελωδία) εμπνευσμένους από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν όποιο δικαίωμα (άρθρο) της Σύμβασης τους εμπνέει περισσότερο ή να επιλέξουν ένα δικαίωμα από τα παρακάτω:

– δικαίωμα στην ταυτότητα (αρ. 8)
– δικαίωμα γνώμης και δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση (αρ. 12-13)
– δικαίωμα στην προσωπική ζωή (αρ. 18)
– δικαιώματα του παιδιού-πρόσφυγα (αρ. 22)
– δικαίωμα στην υγεία/δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες (αρ. 24, 23)
– δικαίωμα στην προστασία από κακομεταχείριση και άλλες μορφές εκμετάλλευσης (αρ. 18, 30, 34, 36)
ή, τέλος, να φτιάξουν στίχους για το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ή όλα τα παραπάνω μαζί!

Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές.

Οι στίχοι, ή και τα τραγούδια, μπορούν να είναι στα ελληνικά ή και τα αγγλικά και θα πρέπει να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού [email protected] ως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 με τον τρόπο που ορίζεται στους όρους του διαγωνισμού.

Από τις συμμετοχές θα επιλεγούν οι στίχοι που θα γίνουν τραγούδια και θα κυκλοφορήσουν σε cd ή/και βινύλιο και θα αποτελέσουν «τα τραγούδια για τα δικαιώματα του παιδιού». Ανεξαρτήτως επιλογής, όλες οι συμμετοχές θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Δικτύου www.ddp.gr

«Αν σας τα τραγουδήσουμε;»*

Μήπως αυτή είναι η λύση για να καταλάβουν όλοι ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών και να γίνονται επιτέλους και στην πράξη σεβαστά;

*Ο διαγωνισμός αποτελεί συνέχεια του προγράμματος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τίτλο «Αν σας τα τραγουδήσουμε;». Ακούστε εδώ τα πρώτα δύο τραγούδια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.