Η νέα έκθεση της γκαλερί Citronne στον Πόρο: «Εγγύτητες και Αποστάσεις» με 12 καλλιτέχνες από Ευρώπη, Αφρική και Αμερική

Εγγύτητες και Αποστάσεις - CITRONNE Gallery Πόρος

Φέρνει στο εικαστικό προσκήνιο μια πολλαπλή ανάγνωση του κόσμου

4 Ιουνίου 2022
- 18 Ιουλίου, 2022

Η γκαλερί Citronne παρουσιάζει από τις 4 Ιουνίου στον Πόρο μια έκθεση με έργα καλλιτεχνών που προέρχονται από τρεις ηπείρους – Ευρώπη, Αφρική και Αμερική.

Πρόκειται για τους 12 καλλιτέχνες: Αντώνη Βολανάκη, Chiderah Bosah, Λελλέ Δεμερτζή, Courage Hunke, Cédric Kouamé, Αλέκο Κυραρίνη, Ebenezer Nana Bruce, Νικόλ Οικονομίδου, Dessislava Terzieva, Πάνο Φαμέλη, Πάνο Χαραλάμπους, Kwaku Yaro.

Η ταχύτατη πρόοδος της τεχνολογίας, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, διευκολύνει την επικοινωνία, καταργεί de facto τα σύνορα και εκμηδενίζει τις αποστάσεις. Ιδέες, άνθρωποι, αγαθά, υλικά ή άυλα, κυκλοφορούν απρόσκοπτα και φέρνουν κοντά όλες τις όψεις και τις παραδόσεις της Ανθρωπότητας.

Στους αντίποδες αυτής της ισοπεδωτικής -παγκοσμιοποιητικής- εξέλιξης, οι επιμέρους τόποι αμύνονται. Δρουν άλλοτε επιθετικά, άλλοτε φοβικά, άλλοτε διεισδυτικά – σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι παραδόσεις, οι ταυτότητες, οι κλίμακες των αξιών που καθόρισαν και σηματοδότησαν τη μικρή ή μεγάλη Ιστορία της κάθε περιοχής.

Εγγύτητες και Αποστάσεις - CITRONNE Gallery Πόρος
Courage Hunke, Black Gold, 2022, ακρυλικό σε καμβά, 170 x130 cm. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Αυτό το πνεύμα, αυτή την διαφοροποιούμενη θεώρηση του κόσμου επιδιώκει να προβάλει η γκαλερί Citronne. Η έκθεση «Εγγύτητες και Αποστάσεις» φέρνει στο εικαστικό προσκήνιο μια πολλαπλή ανάγνωση του κόσμου. Οι ήπειροι είναι διακριτές· ενοποιούνται, όμως, στο πλαίσιο της Τέχνης – η οποία άλλωστε, εξ ορισμού, υπερβαίνει τον αισθητό κόσμο.

Στα εκτιθέμενα έργα ο επισκέπτης παρατηρεί αυτήν την «τοπική» οπτική. Τα έργα κινούνται σε μία ευρύτατη κλίμακα η οποία ανοίγεται από το επαναλαμβανόμενο προσωποπαγές θέμα έως την αφαιρετική προσέγγιση της Ιστορίας και την ερμηνεία της. Οι επιλεκτικές παραστάσεις των καλλιτεχνών εμφανίζουν τις μνήμες του τόπου- είτε ως καταγωγή και μακρινή αναφορά είτε ως συνεχές βίωμα.

Εγγύτητες και Αποστάσεις - CITRONNE Gallery Πόρος
Cédric Kouamé, Untitled (Portrait of a Man), 2020, φωτογραφία, 75 x 50 cm. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery
Εγγύτητες και Αποστάσεις - CITRONNE Gallery Πόρος
Cédric Kouamé, Gifted Mold , 2022, αρχειακή φωτογραφία, 50 x40cm. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λ. Δεμερτζή στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης σημειώνει «Πέρα από το τοπικό και το παγκόσμιο, η ταυτότητα σκιαγραφείται ως το παλίμψηστο των δύο κόσμων, ως ένας ρευστός και διαρκώς μεταβαλλόμενος ενδιάμεσος χώρος.

Εγγύτητες και Αποστάσεις - CITRONNE Gallery Πόρος
Dessislava Terzieva, Time is Running Out, 2022, επαναχρησιμοποιημένο ύφασμα, φωτογραφία, ρετσίνι, 70 x 60 cm. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της CITRONNE Gallery

Οι ταυτότητες διαμορφώνουν και διαμορφώνονται αενάως από την εκάστοτε θέση μας μέσα και προς τον κόσμο. Φιλοδοξώντας να αποκρυπτογραφήσει τα ειδοποιά συστατικά της σύγχρονης διατοπικής συλλογικότητάς μας, η έκθεση συγκεντρώνει ένα εύρος καλλιτεχνικών πρακτικών που εκτείνονται από τη ζωγραφική έως τη φωτογραφία και τις εγκαταστάσεις, δίνει έμφαση στα σημεία συνάντησης της συλλογικής εμπειρίας, και τιμά τις αποκλίσεις και τις διαφοροποιήσεις μεταξύ πολιτισμών, γεωγραφικών θέσεων, ατομικοτήτων και καλλιτεχνικών προσεγγίσεων.»

Εγγύτητες και Αποστάσεις - CITRONNE Gallery Πόρος
Chiderah Bosah, Daisy, 2022, λάδι σε καμβά, 36 x 36 cm. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery.
Εγγύτητες και Αποστάσεις - CITRONNE Gallery Πόρος
Dessislava Terzieva, Smoke and Mirrors, 2022, επαναχρησιμοποιημένο ύφασμα, φωτογραφία, ρετσίνι, 60 x 50 cm. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της CITRONNE Gallery

Η συνύπαρξη των έργων αυτών δεν δημιουργεί αναγκαστικά κάποια σύνθεση. Δημιουργεί όμως την έντονη και σαφή εντύπωση ενός κόσμου, όπου το εικαστικό βλέμμα έχει τα περιθώρια και την δύναμη να συνθέτει το σήμερα, χωρίς να προδίδει το χθες· να ενοποιεί τον χώρο, χωρίς να καταργεί τον χαρακτήρα του.

*Cover photo: Courage Hunke, Look (I), 2022, ακρυλικό σε καμβά, 170 x 130 cm. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Συντελεστές

Αντώνης Βολανάκης | Chiderah Bosah | Λελλέ Δεμερτζή | Courage Hunke | Cédric Kouamé | Αλέκος Κυραρίνης | Ebenezer Nana Bruce | Νικόλ Οικονομίδου | Dessislava Terzieva | Πάνος Φαμέλης | Πάνος Χαραλάμπους | Kwaku Yaro

Επιμέλεια: Λελλέ Δεμερτζή

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Σάββατο 4 Ιουνίου, 20:00 – 22:00
Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουνίου – 18 Ιουλίου 2022
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 19:00–23:00 & επίσκεψη σε πρωινές ώρες κατόπιν ραντεβού

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Παραλία, Πόρος 18020

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.