plant stories

Όταν «περπατάς» με τη φύση μαθαίνεις για τους μύθους της, ακούς τις ιστορίες της και μαθαίνεις τις παραδόσεις της

5 Ιουνίου, 2022
Οι ασφαλείς χρήσεις για τα βότανα της οικογένειας της μέντας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
3 Ιουνίου, 2022
Επισκεφθήκαμε το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και με πρωτοβουλία της Motor Oil στοχεύει να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού.
29 Μαΐου, 2022
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα παγωμένο ποτήρι τσάι από βότανα μετά από μια κουραστική μέρα στην αυλή σας ή στο πράσινο μπαλκόνι σας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
22 Μαΐου, 2022
Ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά βότανα στην ευρωπαϊκή κουζίνα και ένα από τα διασημότερα και σημαντικότερα αρτύματα τη χώρας μας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
15 Μαΐου, 2022
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση καλλυντικών χρονολογείται από το 3.000 π.Χ. από την αρχαία Αίγυπτο. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
8 Μαΐου, 2022
Ο ψιλοκομμένος μαϊντανός στις ψημένες πατάτες, ο βασιλικός στην καλοκαιρινή ντομάτα, ο κόλιανδρος στο κους κους και η φρέσκια ρίγανη στο πιάτο με τις ελιές και τα παξιμάδια πάντα είναι αυτά τα μικρά μυστικά των βοτάνων που χαρίζουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
1 Μαΐου, 2022
Μύρο και λιβάνι - οι «θησαυροί» που εκτιμώνται για τις ιερές και τελετουργικές τους χρήσεις, πριν από τους βιβλικούς χρόνους μέχρι σήμερα κι έχουν χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακα. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
21 Απριλίου, 2022
Μανούρι ψητό με μαστίχα και δυόσμο, μια συνταγή που συνδυάζει τη μαστίχα με τον δυόσμο και θα μοσχοβολήσει το πασχαλινό τραπέζι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
10 Απριλίου, 2022
Οι χορτόπιτες από τσουκνίδες της εποχής, τα τελευταία χορταρικά που μας αποχαιρετούν σιγά σιγά και τα άγρια σπαράγγια, ένα γκουρμέ γεύμα για πολλούς, είναι μια αγαπημένη λύση για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τη Σοφία Τριάντου.
3 Απριλίου, 2022
Το θυμάρι χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αντιπροσώπευε το στυλ και την ανωτερότητα στους Αρχαίους Έλληνες καθώς και τον ιπποτισμό στον Μεσαίωνα. Από τη Σοφία Τριάντου.
20 Μαρτίου, 2022
Ως λάτρεις του τσαγιού συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικά εξαιρετικά θεραπευτικά τσάγια φτιαγμένα από κοινά βότανα και μπαχαρικά που θα χαρείτε να έχετε στο σπίτι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
13 Μαρτίου, 2022
Το Sinapis μας λέει ο Πλίνιος, χαρακτηρίστηκε από τον Πυθαγόρα ως το πιο σημαντικό από τα πικάντικα βότανα αφού κανένα άλλο δεν διεισδύει τόσο βαθιά στα ρουθούνια και στον εγκέφαλο. Από τη Σοφία Τριάντου.
27 Φεβρουαρίου, 2022
Πόσο επηρέασαν τα βότανα και οι φυτεύσεις τις διατροφικές συνήθειες και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και των Ρωμαίων; Σοφία Τριάντου
20 Φεβρουαρίου, 2022
Τα φυτά όπως και ο άνθρωπος θα αναζητήσουν την πηγή ενέργειας, τη σταθερότητα της ρίζας του και θα βρουν τρόπους να αποτρέψουν τους κινδύνους. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
30 Ιανουαρίου, 2022
Η Ελλάδα, ο μεσογειακός βοτανικός παράδεισος, αποτελεί τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μιας πλούσιας χλωρίδας, προσφέροντας μια τεράστια ποικιλία φυτών που αγγίζει τις 6.500 χιλιάδες. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
23 Ιανουαρίου, 2022
Συνδυάστε μια μικρή ποσότητα χαμομηλιού, τζίντζερ και τσάι του βουνού, να σας ζεστάνει, να γευτείτε την υπέροχη γεύση του και απολαύστε το υπέροχο άρωμά του. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
16 Ιανουαρίου, 2022
Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για να συμβολίσουν, την αγάπη, την πίστη, τη μνήμη και την αφοσίωση, η συνολική τους σημασία χρονολογείται εδώ και αιώνες, ακόμη και χιλιετίες σε όλους τους πολιτισμούς. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
9 Ιανουαρίου, 2022
Τα κρεμμύδια θεωρούνταν η σούπερ τροφή στον Μεσαίωνα. Πολλές φορές οι άνθρωποι πλήρωναν το ενοίκιο τους με βολβούς κρεμμυδιού και ήταν συχνά ένα πολύτιμο δώρο. Από τη Σοφία Τριάντου.
31 Δεκεμβρίου, 2021
Το ρόδι, σύμβολο της γονιμότητας, της αναγέννησης και της ευημερίας για χιλιάδες χρόνια ακόμα και στην ελληνική μυθολογία. Από τη Σοφία Τριάντου.
12 Δεκεμβρίου, 2021
Μπαχαρίστε τα σπιτικά σας, τα φαγητά σας και τον χώρο σας, δημιουργούν ζεστά συναισθήματα και αναμνήσεις…Από τη Σοφία Τριάντου.
5 Δεκεμβρίου, 2021
Μελετώντας τους σπουδαίους μοναστηριακούς κήπους διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι ιδρυτές των μοναστηριακών κήπων φρόντιζαν για την επιλογή του τόπου των μοναστηριών. Κείμενο: Σοφία Τριάντου
21 Νοεμβρίου, 2021
Πάνω από ένα εκατομμύριο φλιτζάνια ροφήματος χαμομηλιού λαμβάνονται παγκόσμια κάθε μέρα. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
14 Νοεμβρίου, 2021
Σύμβολα εξαιρετικής πολυτέλειας και φινέτσας, υποσχέσεις για δυνατά ή ευαίσθητα αρώματα, λεπτές και ιδιαίτερες γεύσεις... τα μπαχαρικά ήταν αγαθά τόσο περιζήτητα όσο ο χρυσός. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
7 Νοεμβρίου, 2021
Η ρίζα της ίριδας ή βάλσαμο χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τα αρχαία αρώματα ενώ τα πιο αρωματικά έλαια στην αρχαία Αίγυπτο ήταν το μύρο, το λιβάνι και το κρίνο. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
31 Οκτωβρίου, 2021
Οι αρχαιότερες ιστορικές καταγραφές σε πλάκες της Μεσοποταμίας δείχνουν ότι το τριαντάφυλλο έγινε γνωστό στους ανθρώπους πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
24 Οκτωβρίου, 2021
Η γλυκιά μαντζουράνα ήταν ένα δημοφιλές γαστρονομικό βότανο στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα και η ρίγανη χρησιμοποιήθηκε στις κουζίνες από τον 7ο αιώνα π.Χ. Από τη Σοφία Τριάντου.
17 Οκτωβρίου, 2021
Πώς χρησιμοποιούσαν το άρωμα στην αρχαία Ελλάδα και από τι ήταν φτιαγμένο; Από τη Σοφία Τριάντου.
3 Οκτωβρίου, 2021
Τα λουλούδια της κάπαρης διαρκούν μόνο μία ημέρα, αλλά ανθίζουν άφθονα από τον Μάιο έως τις αρχές του φθινοπώρου. Από τη Σοφία Τριάντου.
26 Σεπτεμβρίου, 2021
Ο ιβίσκος περιέχει ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών: βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, ανθοκυανίνες (υπεύθυνες για το όμορφο κόκκινο χρώμα του). Από τη Σοφία Τριάντου.
19 Σεπτεμβρίου, 2021
Οι Βυζαντινοί κήποι, την τελευταία δεκαετία απασχολούν πολύ τους μελετητές, για τη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες. Από τη Σοφία Τριάντου.
12 Σεπτεμβρίου, 2021
Η ρίγανη έγινε διάσημη για τις πολλαπλές χρήσεις της, για την κουζίνα ως μπαχαρικό αλλά και για τις θεραπευτικές χρήσεις της. Από τη Σοφία Τριάντου.
5 Σεπτεμβρίου, 2021
Μην ξεχνάμε είναι η εποχή που απολαμβάνουμε τις νέες σοδειές βοτάνων. Τα βότανα συλλέχθηκαν, αποξηράνθηκαν και πλέον είναι διαθέσιμα στην καλύτερη μορφή τους, θρεπτική και γευστική. Από τη Σοφία Τριάντου.
20 Αυγούστου, 2021
Το βότανο θαυμάστηκε ιδιαίτερα για το άρωμα, την πορτοκαλί-χρυσή απόχρωση και τις θεραπευτικές του ιδιότητες από τον αρχαίο κόσμο. Από τη Σοφία Τριάντου.
8 Αυγούστου, 2021
Τα βότανα είχαν ισχυρή αξία για τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, αποτελώντας πηγές δύναμης σε πολλούς τομείς στην καθημερινότητά τους. Από τη Σοφία Τριάντου.
18 Ιουλίου, 2021
Ανακαλύψτε τη χαρά να παράγετε τα δικά σας βότανα χωρίς να χρειάζεστε έναν τεράστιο κήπο για να ξεκινήσετε, αρκεί να αφιερώσετε ένα μέρος από το μπαλκόνι σας με άφθονο το φως του ήλιου. Από τη Σοφία Τριάντου.
11 Ιουλίου, 2021
Η μέντα, το φυτό του Πλούτωνα, μέσα στους αιώνες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι την Ινδία. Από τη Σοφία Τριάντου.
4 Ιουλίου, 2021
Ένα δέντρο σαν αυτό της καρυδιάς, με ένα καρπό χνουδωτό σαν το ροδάκινο που κρύβει στην καρδιά του ένα μικρό καρύδι που μυρίζει όμορφα, από εκεί ξεπροβάλει το αγαπημένο μοσχοκάρυδο. Από τη Σοφία Τριάντου.
27 Ιουνίου, 2021
Το γιασεμί αν και μας δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κοινό φυτό που αρωματίζει τα βράδια τις αυλές μας, έχει μια μεγάλη ιστορία και αντιπροσωπεύει πολλά διαφορετικά πράγματα σε πολλούς τόπους και σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Από τη Σοφία Τριάντου.
20 Ιουνίου, 2021
Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα μπαχαρικά σας και πώς θα δημιουργήσετε τα δικά σας μείγματα μπαχαρικών και βοτάνων αποκτώντας τις δικές σας μοναδικές γεύσεις και μυρωδιές. Από τη Σοφία Τριάντου.
13 Ιουνίου, 2021
Ήρθε στις αυλές μας από την άγρια φύση της Ινδίας, της κεντρικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας ενώ συναντάμε πάνω από 150 διαφορετικά είδη του στον κόσμο. Από τη Σοφία Τριάντου.
6 Ιουνίου, 2021
Τα ασπράδια αυγού, το παλιό κρασί, το βάλσαμο, η ιτιά, οι θεραπείες με βδέλλες, τα ειδωλολατρικά παραμύθια και οι τελετές είναι μερικά μόνο από αυτά χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι του Μεσαίωνα. Από τη Σοφία Τριάντου.
30 Μαΐου, 2021
Τα βότανα μας προσφέρουν τα δικά τους αρώματα και τη δική τους γευστική εμπειρία το καλοκαίρι και πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα δροσερό καλοκαιρινό γευστικό ρόφημα για τη βραδινή μας χαλάρωση. Από τη Σοφία Τριάντου.
23 Μαΐου, 2021
Το τσάι εδώ και πολλά χρόνια, σε διαφορετικούς πολιτισμούς και τόπους δεν ήταν απλά ένα έγχυμα ή ένα ρόφημα αλλά και έκφραση πολιτισμού, κουλτούρας κι ευγνωμοσύνης.
16 Μαΐου, 2021
Η χαρουπιά, μια ευλογία στον κόσμο της φύσης και χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση μας δίνει γεύση και τροφή πλούσια σε ασβέστιο, σε βιταμίνη  A και βιταμίνη B. Από τη Σοφία Τριάντου
9 Μαΐου, 2021
Τα αρώματα στην Αρχαία Ελλάδα, η μορφή και τα σκεύη αποθήκευσής τους, με ονόματα εμπνευσμένα και προσαρμοσμένα στην εποχή. Από τη Σοφία Τριάντου.
25 Απριλίου, 2021
Ένα ταξίδι στις ευωδιές των ελληνικών νησιών που ανανεώνουν τη σχέση μας με τη φύση και την παράδοση. Από τη Σοφία Τριάντου.
18 Απριλίου, 2021
Η γνώση της μέλισσας για τα βότανα και τα ανθισμένα φυτά κάνουν τις μέλισσες τους σημαντικότερους επικονιαστές της φύσης. Από τη Σοφία Τριάντου.
11 Απριλίου, 2021
Ένα βάλσαμο για την ψυχή και τη σωματική μας υγεία με τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελισσόχορτου να χρονολογούνται πάνω από 2000 χρόνια.
4 Απριλίου, 2021
Τα βότανα και τα μπαχαρικά ενώνουν τις γεύσεις και ξυπνούν τις παραδόσεις όπου κι αν βρίσκονται, μα περισσότερο από όλα έχουν να μας πουν πολλούς μύθους και πολλές ιστορίες. Από τη Σοφία Τριάντου.
28 Μαρτίου, 2021
Μάτσα χαμομηλιού κρεμασμένα στις πόρτες, αρτεμισίες που καίγονταν στον Μεσαίωνα, ο κέλτικος κόμπος και η διάσημη ρίζα του Μανδραγόρα: κάποια από τα φυλαχτά στην ιστορία των πολιτισμών για προστασία από το κακό. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
5 Ιουνίου, 2022
Οι ασφαλείς χρήσεις για τα βότανα της οικογένειας της μέντας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
3 Ιουνίου, 2022
Επισκεφθήκαμε το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και με πρωτοβουλία της Motor Oil στοχεύει να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού.
29 Μαΐου, 2022
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα παγωμένο ποτήρι τσάι από βότανα μετά από μια κουραστική μέρα στην αυλή σας ή στο πράσινο μπαλκόνι σας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
22 Μαΐου, 2022
Ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά βότανα στην ευρωπαϊκή κουζίνα και ένα από τα διασημότερα και σημαντικότερα αρτύματα τη χώρας μας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
15 Μαΐου, 2022
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση καλλυντικών χρονολογείται από το 3.000 π.Χ. από την αρχαία Αίγυπτο. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
8 Μαΐου, 2022
Ο ψιλοκομμένος μαϊντανός στις ψημένες πατάτες, ο βασιλικός στην καλοκαιρινή ντομάτα, ο κόλιανδρος στο κους κους και η φρέσκια ρίγανη στο πιάτο με τις ελιές και τα παξιμάδια πάντα είναι αυτά τα μικρά μυστικά των βοτάνων που χαρίζουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
1 Μαΐου, 2022
Μύρο και λιβάνι - οι «θησαυροί» που εκτιμώνται για τις ιερές και τελετουργικές τους χρήσεις, πριν από τους βιβλικούς χρόνους μέχρι σήμερα κι έχουν χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακα. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
21 Απριλίου, 2022
Μανούρι ψητό με μαστίχα και δυόσμο, μια συνταγή που συνδυάζει τη μαστίχα με τον δυόσμο και θα μοσχοβολήσει το πασχαλινό τραπέζι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
10 Απριλίου, 2022
Οι χορτόπιτες από τσουκνίδες της εποχής, τα τελευταία χορταρικά που μας αποχαιρετούν σιγά σιγά και τα άγρια σπαράγγια, ένα γκουρμέ γεύμα για πολλούς, είναι μια αγαπημένη λύση για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τη Σοφία Τριάντου.
3 Απριλίου, 2022
Το θυμάρι χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αντιπροσώπευε το στυλ και την ανωτερότητα στους Αρχαίους Έλληνες καθώς και τον ιπποτισμό στον Μεσαίωνα. Από τη Σοφία Τριάντου.
20 Μαρτίου, 2022
Ως λάτρεις του τσαγιού συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικά εξαιρετικά θεραπευτικά τσάγια φτιαγμένα από κοινά βότανα και μπαχαρικά που θα χαρείτε να έχετε στο σπίτι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
13 Μαρτίου, 2022
Το Sinapis μας λέει ο Πλίνιος, χαρακτηρίστηκε από τον Πυθαγόρα ως το πιο σημαντικό από τα πικάντικα βότανα αφού κανένα άλλο δεν διεισδύει τόσο βαθιά στα ρουθούνια και στον εγκέφαλο. Από τη Σοφία Τριάντου.
27 Φεβρουαρίου, 2022
Πόσο επηρέασαν τα βότανα και οι φυτεύσεις τις διατροφικές συνήθειες και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και των Ρωμαίων; Σοφία Τριάντου
20 Φεβρουαρίου, 2022
Τα φυτά όπως και ο άνθρωπος θα αναζητήσουν την πηγή ενέργειας, τη σταθερότητα της ρίζας του και θα βρουν τρόπους να αποτρέψουν τους κινδύνους. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
30 Ιανουαρίου, 2022
Η Ελλάδα, ο μεσογειακός βοτανικός παράδεισος, αποτελεί τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μιας πλούσιας χλωρίδας, προσφέροντας μια τεράστια ποικιλία φυτών που αγγίζει τις 6.500 χιλιάδες. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
23 Ιανουαρίου, 2022
Συνδυάστε μια μικρή ποσότητα χαμομηλιού, τζίντζερ και τσάι του βουνού, να σας ζεστάνει, να γευτείτε την υπέροχη γεύση του και απολαύστε το υπέροχο άρωμά του. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
16 Ιανουαρίου, 2022
Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για να συμβολίσουν, την αγάπη, την πίστη, τη μνήμη και την αφοσίωση, η συνολική τους σημασία χρονολογείται εδώ και αιώνες, ακόμη και χιλιετίες σε όλους τους πολιτισμούς. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
9 Ιανουαρίου, 2022
Τα κρεμμύδια θεωρούνταν η σούπερ τροφή στον Μεσαίωνα. Πολλές φορές οι άνθρωποι πλήρωναν το ενοίκιο τους με βολβούς κρεμμυδιού και ήταν συχνά ένα πολύτιμο δώρο. Από τη Σοφία Τριάντου.
31 Δεκεμβρίου, 2021
Το ρόδι, σύμβολο της γονιμότητας, της αναγέννησης και της ευημερίας για χιλιάδες χρόνια ακόμα και στην ελληνική μυθολογία. Από τη Σοφία Τριάντου.
12 Δεκεμβρίου, 2021
Μπαχαρίστε τα σπιτικά σας, τα φαγητά σας και τον χώρο σας, δημιουργούν ζεστά συναισθήματα και αναμνήσεις…Από τη Σοφία Τριάντου.
5 Δεκεμβρίου, 2021
Μελετώντας τους σπουδαίους μοναστηριακούς κήπους διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι ιδρυτές των μοναστηριακών κήπων φρόντιζαν για την επιλογή του τόπου των μοναστηριών. Κείμενο: Σοφία Τριάντου
21 Νοεμβρίου, 2021
Πάνω από ένα εκατομμύριο φλιτζάνια ροφήματος χαμομηλιού λαμβάνονται παγκόσμια κάθε μέρα. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
14 Νοεμβρίου, 2021
Σύμβολα εξαιρετικής πολυτέλειας και φινέτσας, υποσχέσεις για δυνατά ή ευαίσθητα αρώματα, λεπτές και ιδιαίτερες γεύσεις... τα μπαχαρικά ήταν αγαθά τόσο περιζήτητα όσο ο χρυσός. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
7 Νοεμβρίου, 2021
Η ρίζα της ίριδας ή βάλσαμο χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τα αρχαία αρώματα ενώ τα πιο αρωματικά έλαια στην αρχαία Αίγυπτο ήταν το μύρο, το λιβάνι και το κρίνο. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
31 Οκτωβρίου, 2021
Οι αρχαιότερες ιστορικές καταγραφές σε πλάκες της Μεσοποταμίας δείχνουν ότι το τριαντάφυλλο έγινε γνωστό στους ανθρώπους πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
24 Οκτωβρίου, 2021
Η γλυκιά μαντζουράνα ήταν ένα δημοφιλές γαστρονομικό βότανο στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα και η ρίγανη χρησιμοποιήθηκε στις κουζίνες από τον 7ο αιώνα π.Χ. Από τη Σοφία Τριάντου.
17 Οκτωβρίου, 2021
Πώς χρησιμοποιούσαν το άρωμα στην αρχαία Ελλάδα και από τι ήταν φτιαγμένο; Από τη Σοφία Τριάντου.
3 Οκτωβρίου, 2021
Τα λουλούδια της κάπαρης διαρκούν μόνο μία ημέρα, αλλά ανθίζουν άφθονα από τον Μάιο έως τις αρχές του φθινοπώρου. Από τη Σοφία Τριάντου.
26 Σεπτεμβρίου, 2021
Ο ιβίσκος περιέχει ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών: βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, ανθοκυανίνες (υπεύθυνες για το όμορφο κόκκινο χρώμα του). Από τη Σοφία Τριάντου.
19 Σεπτεμβρίου, 2021
Οι Βυζαντινοί κήποι, την τελευταία δεκαετία απασχολούν πολύ τους μελετητές, για τη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες. Από τη Σοφία Τριάντου.
12 Σεπτεμβρίου, 2021
Η ρίγανη έγινε διάσημη για τις πολλαπλές χρήσεις της, για την κουζίνα ως μπαχαρικό αλλά και για τις θεραπευτικές χρήσεις της. Από τη Σοφία Τριάντου.
5 Σεπτεμβρίου, 2021
Μην ξεχνάμε είναι η εποχή που απολαμβάνουμε τις νέες σοδειές βοτάνων. Τα βότανα συλλέχθηκαν, αποξηράνθηκαν και πλέον είναι διαθέσιμα στην καλύτερη μορφή τους, θρεπτική και γευστική. Από τη Σοφία Τριάντου.
20 Αυγούστου, 2021
Το βότανο θαυμάστηκε ιδιαίτερα για το άρωμα, την πορτοκαλί-χρυσή απόχρωση και τις θεραπευτικές του ιδιότητες από τον αρχαίο κόσμο. Από τη Σοφία Τριάντου.
8 Αυγούστου, 2021
Τα βότανα είχαν ισχυρή αξία για τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, αποτελώντας πηγές δύναμης σε πολλούς τομείς στην καθημερινότητά τους. Από τη Σοφία Τριάντου.
18 Ιουλίου, 2021
Ανακαλύψτε τη χαρά να παράγετε τα δικά σας βότανα χωρίς να χρειάζεστε έναν τεράστιο κήπο για να ξεκινήσετε, αρκεί να αφιερώσετε ένα μέρος από το μπαλκόνι σας με άφθονο το φως του ήλιου. Από τη Σοφία Τριάντου.
11 Ιουλίου, 2021
Η μέντα, το φυτό του Πλούτωνα, μέσα στους αιώνες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι την Ινδία. Από τη Σοφία Τριάντου.
4 Ιουλίου, 2021
Ένα δέντρο σαν αυτό της καρυδιάς, με ένα καρπό χνουδωτό σαν το ροδάκινο που κρύβει στην καρδιά του ένα μικρό καρύδι που μυρίζει όμορφα, από εκεί ξεπροβάλει το αγαπημένο μοσχοκάρυδο. Από τη Σοφία Τριάντου.
27 Ιουνίου, 2021
Το γιασεμί αν και μας δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κοινό φυτό που αρωματίζει τα βράδια τις αυλές μας, έχει μια μεγάλη ιστορία και αντιπροσωπεύει πολλά διαφορετικά πράγματα σε πολλούς τόπους και σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Από τη Σοφία Τριάντου.
20 Ιουνίου, 2021
Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα μπαχαρικά σας και πώς θα δημιουργήσετε τα δικά σας μείγματα μπαχαρικών και βοτάνων αποκτώντας τις δικές σας μοναδικές γεύσεις και μυρωδιές. Από τη Σοφία Τριάντου.
13 Ιουνίου, 2021
Ήρθε στις αυλές μας από την άγρια φύση της Ινδίας, της κεντρικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας ενώ συναντάμε πάνω από 150 διαφορετικά είδη του στον κόσμο. Από τη Σοφία Τριάντου.
6 Ιουνίου, 2021
Τα ασπράδια αυγού, το παλιό κρασί, το βάλσαμο, η ιτιά, οι θεραπείες με βδέλλες, τα ειδωλολατρικά παραμύθια και οι τελετές είναι μερικά μόνο από αυτά χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι του Μεσαίωνα. Από τη Σοφία Τριάντου.
30 Μαΐου, 2021
Τα βότανα μας προσφέρουν τα δικά τους αρώματα και τη δική τους γευστική εμπειρία το καλοκαίρι και πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα δροσερό καλοκαιρινό γευστικό ρόφημα για τη βραδινή μας χαλάρωση. Από τη Σοφία Τριάντου.
23 Μαΐου, 2021
Το τσάι εδώ και πολλά χρόνια, σε διαφορετικούς πολιτισμούς και τόπους δεν ήταν απλά ένα έγχυμα ή ένα ρόφημα αλλά και έκφραση πολιτισμού, κουλτούρας κι ευγνωμοσύνης.
16 Μαΐου, 2021
Η χαρουπιά, μια ευλογία στον κόσμο της φύσης και χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση μας δίνει γεύση και τροφή πλούσια σε ασβέστιο, σε βιταμίνη  A και βιταμίνη B. Από τη Σοφία Τριάντου
9 Μαΐου, 2021
Τα αρώματα στην Αρχαία Ελλάδα, η μορφή και τα σκεύη αποθήκευσής τους, με ονόματα εμπνευσμένα και προσαρμοσμένα στην εποχή. Από τη Σοφία Τριάντου.
25 Απριλίου, 2021
Ένα ταξίδι στις ευωδιές των ελληνικών νησιών που ανανεώνουν τη σχέση μας με τη φύση και την παράδοση. Από τη Σοφία Τριάντου.
18 Απριλίου, 2021
Η γνώση της μέλισσας για τα βότανα και τα ανθισμένα φυτά κάνουν τις μέλισσες τους σημαντικότερους επικονιαστές της φύσης. Από τη Σοφία Τριάντου.
11 Απριλίου, 2021
Ένα βάλσαμο για την ψυχή και τη σωματική μας υγεία με τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελισσόχορτου να χρονολογούνται πάνω από 2000 χρόνια.
4 Απριλίου, 2021
Τα βότανα και τα μπαχαρικά ενώνουν τις γεύσεις και ξυπνούν τις παραδόσεις όπου κι αν βρίσκονται, μα περισσότερο από όλα έχουν να μας πουν πολλούς μύθους και πολλές ιστορίες. Από τη Σοφία Τριάντου.
28 Μαρτίου, 2021
Μάτσα χαμομηλιού κρεμασμένα στις πόρτες, αρτεμισίες που καίγονταν στον Μεσαίωνα, ο κέλτικος κόμπος και η διάσημη ρίζα του Μανδραγόρα: κάποια από τα φυλαχτά στην ιστορία των πολιτισμών για προστασία από το κακό. Γράφει η Σοφία Τριάντου.

Σελίδες: 

Άρθρα, συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο

«Η Αρπαγή» της Ίρις Κάλτενμπακ: Το χέρι στην κουρτίνα
«Ας μιλήσουμε για τα παιδιά και πώς θα είναι ευτυχισμένα»: Η Ευτυχία Βαρσαμή μιλάει για το βιβλίο της «Ευτυχία είναι»
Το ισραηλινό μουσικό φεστιβάλ "Tribe of Nova" στο οποίο επιτέθηκε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αναδημιουργείται σε έκθεση στη Νέα Υόρκη
"Dear God, the Parthenon is still broken": To πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου