Επισκεφθήκαμε το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και με πρωτοβουλία της Motor Oil στοχεύει να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα παγωμένο ποτήρι τσάι από βότανα μετά από μια κουραστική μέρα στην αυλή σας ή στο πράσινο μπαλκόνι σας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά βότανα στην ευρωπαϊκή κουζίνα και ένα από τα διασημότερα και σημαντικότερα αρτύματα τη χώρας μας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Ο ψιλοκομμένος μαϊντανός στις ψημένες πατάτες, ο βασιλικός στην καλοκαιρινή ντομάτα, ο κόλιανδρος στο κους κους και η φρέσκια ρίγανη στο πιάτο με τις ελιές και τα παξιμάδια πάντα είναι αυτά τα μικρά μυστικά των βοτάνων που χαρίζουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Μύρο και λιβάνι - οι «θησαυροί» που εκτιμώνται για τις ιερές και τελετουργικές τους χρήσεις, πριν από τους βιβλικούς χρόνους μέχρι σήμερα κι έχουν χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακα. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Μανούρι ψητό με μαστίχα και δυόσμο, μια συνταγή που συνδυάζει τη μαστίχα με τον δυόσμο και θα μοσχοβολήσει το πασχαλινό τραπέζι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Οι χορτόπιτες από τσουκνίδες της εποχής, τα τελευταία χορταρικά που μας αποχαιρετούν σιγά σιγά και τα άγρια σπαράγγια, ένα γκουρμέ γεύμα για πολλούς, είναι μια αγαπημένη λύση για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το θυμάρι χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αντιπροσώπευε το στυλ και την ανωτερότητα στους Αρχαίους Έλληνες καθώς και τον ιπποτισμό στον Μεσαίωνα. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ως λάτρεις του τσαγιού συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικά εξαιρετικά θεραπευτικά τσάγια φτιαγμένα από κοινά βότανα και μπαχαρικά που θα χαρείτε να έχετε στο σπίτι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το Sinapis μας λέει ο Πλίνιος, χαρακτηρίστηκε από τον Πυθαγόρα ως το πιο σημαντικό από τα πικάντικα βότανα αφού κανένα άλλο δεν διεισδύει τόσο βαθιά στα ρουθούνια και στον εγκέφαλο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Τα φυτά όπως και ο άνθρωπος θα αναζητήσουν την πηγή ενέργειας, τη σταθερότητα της ρίζας του και θα βρουν τρόπους να αποτρέψουν τους κινδύνους. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Η Ελλάδα, ο μεσογειακός βοτανικός παράδεισος, αποτελεί τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μιας πλούσιας χλωρίδας, προσφέροντας μια τεράστια ποικιλία φυτών που αγγίζει τις 6.500 χιλιάδες. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Συνδυάστε μια μικρή ποσότητα χαμομηλιού, τζίντζερ και τσάι του βουνού, να σας ζεστάνει, να γευτείτε την υπέροχη γεύση του και απολαύστε το υπέροχο άρωμά του. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για να συμβολίσουν, την αγάπη, την πίστη, τη μνήμη και την αφοσίωση, η συνολική τους σημασία χρονολογείται εδώ και αιώνες, ακόμη και χιλιετίες σε όλους τους πολιτισμούς. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Τα κρεμμύδια θεωρούνταν η σούπερ τροφή στον Μεσαίωνα. Πολλές φορές οι άνθρωποι πλήρωναν το ενοίκιο τους με βολβούς κρεμμυδιού και ήταν συχνά ένα πολύτιμο δώρο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Μελετώντας τους σπουδαίους μοναστηριακούς κήπους διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι ιδρυτές των μοναστηριακών κήπων φρόντιζαν για την επιλογή του τόπου των μοναστηριών. Κείμενο: Σοφία Τριάντου
Σύμβολα εξαιρετικής πολυτέλειας και φινέτσας, υποσχέσεις για δυνατά ή ευαίσθητα αρώματα, λεπτές και ιδιαίτερες γεύσεις... τα μπαχαρικά ήταν αγαθά τόσο περιζήτητα όσο ο χρυσός. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Η ρίζα της ίριδας ή βάλσαμο χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τα αρχαία αρώματα ενώ τα πιο αρωματικά έλαια στην αρχαία Αίγυπτο ήταν το μύρο, το λιβάνι και το κρίνο. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Οι αρχαιότερες ιστορικές καταγραφές σε πλάκες της Μεσοποταμίας δείχνουν ότι το τριαντάφυλλο έγινε γνωστό στους ανθρώπους πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Η γλυκιά μαντζουράνα ήταν ένα δημοφιλές γαστρονομικό βότανο στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα και η ρίγανη χρησιμοποιήθηκε στις κουζίνες από τον 7ο αιώνα π.Χ. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ο ιβίσκος περιέχει ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών: βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, ανθοκυανίνες (υπεύθυνες για το όμορφο κόκκινο χρώμα του). Από τη Σοφία Τριάντου.
Μην ξεχνάμε είναι η εποχή που απολαμβάνουμε τις νέες σοδειές βοτάνων. Τα βότανα συλλέχθηκαν, αποξηράνθηκαν και πλέον είναι διαθέσιμα στην καλύτερη μορφή τους, θρεπτική και γευστική. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το βότανο θαυμάστηκε ιδιαίτερα για το άρωμα, την πορτοκαλί-χρυσή απόχρωση και τις θεραπευτικές του ιδιότητες από τον αρχαίο κόσμο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Τα βότανα είχαν ισχυρή αξία για τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, αποτελώντας πηγές δύναμης σε πολλούς τομείς στην καθημερινότητά τους. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ανακαλύψτε τη χαρά να παράγετε τα δικά σας βότανα χωρίς να χρειάζεστε έναν τεράστιο κήπο για να ξεκινήσετε, αρκεί να αφιερώσετε ένα μέρος από το μπαλκόνι σας με άφθονο το φως του ήλιου. Από τη Σοφία Τριάντου.
Η μέντα, το φυτό του Πλούτωνα, μέσα στους αιώνες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι την Ινδία. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ένα δέντρο σαν αυτό της καρυδιάς, με ένα καρπό χνουδωτό σαν το ροδάκινο που κρύβει στην καρδιά του ένα μικρό καρύδι που μυρίζει όμορφα, από εκεί ξεπροβάλει το αγαπημένο μοσχοκάρυδο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το γιασεμί αν και μας δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κοινό φυτό που αρωματίζει τα βράδια τις αυλές μας, έχει μια μεγάλη ιστορία και αντιπροσωπεύει πολλά διαφορετικά πράγματα σε πολλούς τόπους και σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Από τη Σοφία Τριάντου.
Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα μπαχαρικά σας και πώς θα δημιουργήσετε τα δικά σας μείγματα μπαχαρικών και βοτάνων αποκτώντας τις δικές σας μοναδικές γεύσεις και μυρωδιές. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ήρθε στις αυλές μας από την άγρια φύση της Ινδίας, της κεντρικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας ενώ συναντάμε πάνω από 150 διαφορετικά είδη του στον κόσμο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Τα ασπράδια αυγού, το παλιό κρασί, το βάλσαμο, η ιτιά, οι θεραπείες με βδέλλες, τα ειδωλολατρικά παραμύθια και οι τελετές είναι μερικά μόνο από αυτά χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι του Μεσαίωνα. Από τη Σοφία Τριάντου.
Τα βότανα μας προσφέρουν τα δικά τους αρώματα και τη δική τους γευστική εμπειρία το καλοκαίρι και πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα δροσερό καλοκαιρινό γευστικό ρόφημα για τη βραδινή μας χαλάρωση. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το τσάι εδώ και πολλά χρόνια, σε διαφορετικούς πολιτισμούς και τόπους δεν ήταν απλά ένα έγχυμα ή ένα ρόφημα αλλά και έκφραση πολιτισμού, κουλτούρας κι ευγνωμοσύνης.
Η χαρουπιά, μια ευλογία στον κόσμο της φύσης και χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση μας δίνει γεύση και τροφή πλούσια σε ασβέστιο, σε βιταμίνη A και βιταμίνη B. Από τη Σοφία Τριάντου
Τα βότανα και τα μπαχαρικά ενώνουν τις γεύσεις και ξυπνούν τις παραδόσεις όπου κι αν βρίσκονται, μα περισσότερο από όλα έχουν να μας πουν πολλούς μύθους και πολλές ιστορίες. Από τη Σοφία Τριάντου.
Μάτσα χαμομηλιού κρεμασμένα στις πόρτες, αρτεμισίες που καίγονταν στον Μεσαίωνα, ο κέλτικος κόμπος και η διάσημη ρίζα του Μανδραγόρα: κάποια από τα φυλαχτά στην ιστορία των πολιτισμών για προστασία από το κακό. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Επισκεφθήκαμε το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και με πρωτοβουλία της Motor Oil στοχεύει να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα παγωμένο ποτήρι τσάι από βότανα μετά από μια κουραστική μέρα στην αυλή σας ή στο πράσινο μπαλκόνι σας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά βότανα στην ευρωπαϊκή κουζίνα και ένα από τα διασημότερα και σημαντικότερα αρτύματα τη χώρας μας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Ο ψιλοκομμένος μαϊντανός στις ψημένες πατάτες, ο βασιλικός στην καλοκαιρινή ντομάτα, ο κόλιανδρος στο κους κους και η φρέσκια ρίγανη στο πιάτο με τις ελιές και τα παξιμάδια πάντα είναι αυτά τα μικρά μυστικά των βοτάνων που χαρίζουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Μύρο και λιβάνι - οι «θησαυροί» που εκτιμώνται για τις ιερές και τελετουργικές τους χρήσεις, πριν από τους βιβλικούς χρόνους μέχρι σήμερα κι έχουν χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακα. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Μανούρι ψητό με μαστίχα και δυόσμο, μια συνταγή που συνδυάζει τη μαστίχα με τον δυόσμο και θα μοσχοβολήσει το πασχαλινό τραπέζι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Οι χορτόπιτες από τσουκνίδες της εποχής, τα τελευταία χορταρικά που μας αποχαιρετούν σιγά σιγά και τα άγρια σπαράγγια, ένα γκουρμέ γεύμα για πολλούς, είναι μια αγαπημένη λύση για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το θυμάρι χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αντιπροσώπευε το στυλ και την ανωτερότητα στους Αρχαίους Έλληνες καθώς και τον ιπποτισμό στον Μεσαίωνα. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ως λάτρεις του τσαγιού συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικά εξαιρετικά θεραπευτικά τσάγια φτιαγμένα από κοινά βότανα και μπαχαρικά που θα χαρείτε να έχετε στο σπίτι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το Sinapis μας λέει ο Πλίνιος, χαρακτηρίστηκε από τον Πυθαγόρα ως το πιο σημαντικό από τα πικάντικα βότανα αφού κανένα άλλο δεν διεισδύει τόσο βαθιά στα ρουθούνια και στον εγκέφαλο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Τα φυτά όπως και ο άνθρωπος θα αναζητήσουν την πηγή ενέργειας, τη σταθερότητα της ρίζας του και θα βρουν τρόπους να αποτρέψουν τους κινδύνους. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Η Ελλάδα, ο μεσογειακός βοτανικός παράδεισος, αποτελεί τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μιας πλούσιας χλωρίδας, προσφέροντας μια τεράστια ποικιλία φυτών που αγγίζει τις 6.500 χιλιάδες. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Συνδυάστε μια μικρή ποσότητα χαμομηλιού, τζίντζερ και τσάι του βουνού, να σας ζεστάνει, να γευτείτε την υπέροχη γεύση του και απολαύστε το υπέροχο άρωμά του. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για να συμβολίσουν, την αγάπη, την πίστη, τη μνήμη και την αφοσίωση, η συνολική τους σημασία χρονολογείται εδώ και αιώνες, ακόμη και χιλιετίες σε όλους τους πολιτισμούς. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Τα κρεμμύδια θεωρούνταν η σούπερ τροφή στον Μεσαίωνα. Πολλές φορές οι άνθρωποι πλήρωναν το ενοίκιο τους με βολβούς κρεμμυδιού και ήταν συχνά ένα πολύτιμο δώρο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Μελετώντας τους σπουδαίους μοναστηριακούς κήπους διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι ιδρυτές των μοναστηριακών κήπων φρόντιζαν για την επιλογή του τόπου των μοναστηριών. Κείμενο: Σοφία Τριάντου
Σύμβολα εξαιρετικής πολυτέλειας και φινέτσας, υποσχέσεις για δυνατά ή ευαίσθητα αρώματα, λεπτές και ιδιαίτερες γεύσεις... τα μπαχαρικά ήταν αγαθά τόσο περιζήτητα όσο ο χρυσός. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Η ρίζα της ίριδας ή βάλσαμο χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τα αρχαία αρώματα ενώ τα πιο αρωματικά έλαια στην αρχαία Αίγυπτο ήταν το μύρο, το λιβάνι και το κρίνο. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Οι αρχαιότερες ιστορικές καταγραφές σε πλάκες της Μεσοποταμίας δείχνουν ότι το τριαντάφυλλο έγινε γνωστό στους ανθρώπους πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Η γλυκιά μαντζουράνα ήταν ένα δημοφιλές γαστρονομικό βότανο στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα και η ρίγανη χρησιμοποιήθηκε στις κουζίνες από τον 7ο αιώνα π.Χ. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ο ιβίσκος περιέχει ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών: βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, ανθοκυανίνες (υπεύθυνες για το όμορφο κόκκινο χρώμα του). Από τη Σοφία Τριάντου.
Μην ξεχνάμε είναι η εποχή που απολαμβάνουμε τις νέες σοδειές βοτάνων. Τα βότανα συλλέχθηκαν, αποξηράνθηκαν και πλέον είναι διαθέσιμα στην καλύτερη μορφή τους, θρεπτική και γευστική. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το βότανο θαυμάστηκε ιδιαίτερα για το άρωμα, την πορτοκαλί-χρυσή απόχρωση και τις θεραπευτικές του ιδιότητες από τον αρχαίο κόσμο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Τα βότανα είχαν ισχυρή αξία για τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, αποτελώντας πηγές δύναμης σε πολλούς τομείς στην καθημερινότητά τους. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ανακαλύψτε τη χαρά να παράγετε τα δικά σας βότανα χωρίς να χρειάζεστε έναν τεράστιο κήπο για να ξεκινήσετε, αρκεί να αφιερώσετε ένα μέρος από το μπαλκόνι σας με άφθονο το φως του ήλιου. Από τη Σοφία Τριάντου.
Η μέντα, το φυτό του Πλούτωνα, μέσα στους αιώνες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι την Ινδία. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ένα δέντρο σαν αυτό της καρυδιάς, με ένα καρπό χνουδωτό σαν το ροδάκινο που κρύβει στην καρδιά του ένα μικρό καρύδι που μυρίζει όμορφα, από εκεί ξεπροβάλει το αγαπημένο μοσχοκάρυδο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το γιασεμί αν και μας δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κοινό φυτό που αρωματίζει τα βράδια τις αυλές μας, έχει μια μεγάλη ιστορία και αντιπροσωπεύει πολλά διαφορετικά πράγματα σε πολλούς τόπους και σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Από τη Σοφία Τριάντου.
Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα μπαχαρικά σας και πώς θα δημιουργήσετε τα δικά σας μείγματα μπαχαρικών και βοτάνων αποκτώντας τις δικές σας μοναδικές γεύσεις και μυρωδιές. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ήρθε στις αυλές μας από την άγρια φύση της Ινδίας, της κεντρικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας ενώ συναντάμε πάνω από 150 διαφορετικά είδη του στον κόσμο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Τα ασπράδια αυγού, το παλιό κρασί, το βάλσαμο, η ιτιά, οι θεραπείες με βδέλλες, τα ειδωλολατρικά παραμύθια και οι τελετές είναι μερικά μόνο από αυτά χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι του Μεσαίωνα. Από τη Σοφία Τριάντου.
Τα βότανα μας προσφέρουν τα δικά τους αρώματα και τη δική τους γευστική εμπειρία το καλοκαίρι και πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα δροσερό καλοκαιρινό γευστικό ρόφημα για τη βραδινή μας χαλάρωση. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το τσάι εδώ και πολλά χρόνια, σε διαφορετικούς πολιτισμούς και τόπους δεν ήταν απλά ένα έγχυμα ή ένα ρόφημα αλλά και έκφραση πολιτισμού, κουλτούρας κι ευγνωμοσύνης.
Η χαρουπιά, μια ευλογία στον κόσμο της φύσης και χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση μας δίνει γεύση και τροφή πλούσια σε ασβέστιο, σε βιταμίνη A και βιταμίνη B. Από τη Σοφία Τριάντου
Τα βότανα και τα μπαχαρικά ενώνουν τις γεύσεις και ξυπνούν τις παραδόσεις όπου κι αν βρίσκονται, μα περισσότερο από όλα έχουν να μας πουν πολλούς μύθους και πολλές ιστορίες. Από τη Σοφία Τριάντου.
Μάτσα χαμομηλιού κρεμασμένα στις πόρτες, αρτεμισίες που καίγονταν στον Μεσαίωνα, ο κέλτικος κόμπος και η διάσημη ρίζα του Μανδραγόρα: κάποια από τα φυλαχτά στην ιστορία των πολιτισμών για προστασία από το κακό. Γράφει η Σοφία Τριάντου.