“Borborygmi” στην Πειραιώς 260: Η Χαρά Κότσαλη μάς καλεί να αφουγκραστούμε τα «θορυβώδη κοινωνικά σώματα»

Η χορογράφος αποτίνει φόρο τιμής σε όλες τις φωνές που, όσο ισχυρά κι αν αρθρώνονται, πρέπει να κάνουν πάντα πολύ «θόρυβο» για να ακουστούν

19 Ιουλίου 2024
- 21 Ιουλίου, 2024

Το νέο έργο της ανερχόμενης χορογράφου Χαράς Κότσαλη, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στις 19, 20 και 21 Ιουλίου, εξερευνά την ευεργετική δύναμη του θορύβου στον τρόπο του να παράγει χαρά, αλληλεγγύη, κοινότητα στη σκηνή της Πειραιώς 260. Αν ο θόρυβος στη δυτική κοινωνία παραπέμπει σε κάτι αρνητικό, δύο σώματα, επιδίδονται σε έναν αντιπαραγωγικό χορό, σε μία αντισυναυλία αφιερωμένη στην απόλαυση της διάλυσης.

Με αφετηρία την πολιτική, ανθρωπολογική και φιλοσοφική διάσταση του θορύβου και αντλώντας έμπνευση από το παράδειγμα της noise μουσικής σκηνής, η Χαρά Κότσαλη μας καλεί να αφουγκραστούμε τα «θορυβώδη κοινωνικά σώματα» ‒ εκείνα που διαταράσσουν την αρμονία της κοινωνικής συναίνεσης. Χρησιμοποιώντας τον θόρυβο ως καλλιτεχνικό αντιπαράδειγμα, η χορογράφος αποτίνει φόρο τιμής σε όλες εκείνες τις φωνές που, όσο ισχυρά κι αν αρθρώνονται, πρέπει να κάνουν πάντα πολύ «θόρυβο» για να ακουστούν.

 

©Karol Jarek

 

Η Χαρά Κότσαλη επιλέχθηκε φέτος από τη διεθνή πλατφόρμα χορού Aerowaves ως μία από τους 20 πλέον υποσχόμενους νέους δημιουργούς της χρονιάς, ενώ το πρώτο χορογραφικό έργο της to be possessed περιοδεύει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη.

 

©Karol Jarek

 

grape Greek Agora of Performance

Το grape – Greek Agora of Performance, η πρώτη Αγορά για τις ελληνικές παραστατικές τέχνες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στοχεύει στη συστηματοποίηση της προβολής των Ελλήνων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ, καλλιτεχνικούς διευθυντές πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Το όνομα αυτό, προήλθε από τον Θεό της Αμπέλου και του Θεάτρου, τον Διόνυσο, τη μέθη που μας προσφέρει η Τέχνη, το ελληνικό καλοκαίρι και το σταφύλι, έναν καρπό που μοιραζόμαστε –άλλοτε ως φρούτο, άλλοτε ως οίνο – και έχει συνδυαστεί με τις παθιασμένες συζητήσεις μας μετά τις φεστιβαλικές παραστάσεις.

Η αποστολή Ελλήνων *ίδων δημιουργών στο εξωτερικό αποτελεί από τις βασικές επιδιώξεις, ενώ η αρχική ιδέα για την πρωτοβουλία «εξαγωγής» ελληνικών έργων είχε ήδη αναγγελθεί το 2020. Τα έργα αυτά, παραγωγές που κάνουν πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αντανακλούν σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις, καθώς και θεματολογίες που απασχολούν το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα, έχουν σχεδιαστεί με ευελιξία ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν. Αφορούν ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στην παρούσα συγκυρία, σε σχέση με την LGBTQI+ κοινότητα, την γυναίκα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το grape – Greek Agora of Performance στο πλαίσιο της πλατφόρμας για το 2024 παρουσιάζονται 8 έργα την περίοδο 21 – 25 Ιουλίου. Το πρόγραμμα των παραστάσεων πλαισιώθηκε από δύο συζητήσεις γύρω από τη σύνδεση της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας και του Αρχαίου Δράματος, με τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών και θεωρητικών του θεάτρου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, καθώς και ενέργειες δικτύωσης ειδικά για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τους εκπροσώπους της διεθνούς σκηνής Θεάτρου και Χορού. Οι παραστάσεις που περιλαμβάνει είναι προγραμματισμένες και σε άλλες ημερομηνίες, εκτός της χρονικής διάρκειας της πλατφόρμας.

 

Cover photo: ©Karol Jarek

Συντελεστές

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

19, 20 Ιουλίου | 21:30
21 Ιουλίου | 20:00

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 5
- 20 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πειραιώς 260, Ταύρος

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.