Τα εγκαίνια του “Mr Stigl” στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας μέσα από τις πρώτες εικόνες

Μπιενάλε Βενετίας 2019

Το ελληνικό περίπτερο άνοιξε τις πόρτες του στη Βενετία με νέα έργα και in situ εγκαταστάσεις των Ζάφου Ξαγοράρη, Εύας Στεϕανή και Πάνου Χαραλάμπους

Φωτογραφίες: © Ugo Carmeni

Το ελληνικό περίπτερο στη φετινή 58η Μπιενάλε της Βενετίας εγκαινίασε την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Παρουσία κόσμου η υπουργός άνοιξε συμβολικά την πόρτα του περιπτέρου και καλωσόρισε τους επισκέπτες στα έργα των καλλιτεχνών Ζάφου Ξαγοράρη, Εύας Στεφανή και Πάνου Χαραλάμπους, που εκπροσωπούν φέτος την Ελλάδα με την έκθεση Mr Stigl, σε επιμέλεια Κατερίνας Τσέλου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Εθνική Επίτροπος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Συραγώ Τσιάρα. Ακολούθησε ξενάγηση από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και την επιμελήτρια στο περίπτερο.

Η εκδήλωση των εγκαινίων έκλεισε με ολιγόλεπτη performance από τον Πάνο Χαραλάμπους.

Από αριστερά: Συραγώ Τσιάρα, Εθνική Επίτροπος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών; Κατερίνα Τσέλου, επιμελήτρια της έκθεσης του ελληνικού περιπτέρου; Μυρσίνη Ζορμπά, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού; Πάνος Χαραλάμπους, καλλιτέχνης; και Εύα Στεφανή, καλλιτέχνις
Από αριστερά: Συραγώ Τσιάρα, Εθνική Επίτροπος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών; Κατερίνα Τσέλου, επιμελήτρια της έκθεσης του ελληνικού περιπτέρου, Μυρσίνη Ζορμπά, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Χαραλάμπους, καλλιτέχνης και Εύα Στεφανή, καλλιτέχνις

Aπό τα εγκαίνια και την ξενάγηση του κοινού στα έργα του ελληνικού περιπτέρου
Aπό τα εγκαίνια και την ξενάγηση του κοινού στα έργα του ελληνικού περιπτέρου

Λίγα λόγια για το ελληνικό περίπτερο στην 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης ― La Biennale di Venezia

Οι καλλιτέχνες Ζάφος Ξαγοράρης, Εύα Στεϕανή και Πάνος Χαραλάμπους εκπροσωπούν την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας με την έκθεση Mr. Stigl σε επιμέλεια Κατερίνας Τσέλου

11 Μαΐου ― 24 Νοεμβρίου 2019
Giardini, Βενετία

Οι καλλιτέχνες Ζάφος Ξαγοράρης, Εύα Στεϕανή και Πάνος Χαραλάμπους εκπροσωπούν την Ελλάδα στην 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης ― La Biennale di Venezia (11 Μαΐου ― 24 Νοεμβρίου 2019, Βενετία) με νέα έργα και in situ εγκαταστάσεις, με την επιμέλεια της Κατερίνας Τσέλου. Επενδύοντας τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του ελληνικού περιπτέρου στη Βενετία με εγκαταστάσεις, εικόνες και ήχους, οι τρεις καλλιτέχνες αναδεικνύουν διαφορετικές πλευρές του πολιτικού, ιδιωτικού και κοινωνικού μας βίου. Στο περιβάλλον που δημιουργούν η μετατόπιση από τις μεγάλες αφηγήσεις προς τις προσωπικές ιστορίες είναι διαρκής. Άγνωστες (ή λιγότερο γνωστές) λεπτομέρειες αναδύονται για να ανατρέψουν με παιγνιώδη τρόπο τις επίσημες εκδοχές της Ιστορίας.

Ο Mr. Stigl, που δανείζει το όνομά του στον τίτλο της έκθεσης στο ελληνικό περίπτερο, είναι αποτέλεσμα μιας παρανόησης, ένα ιστορικό παράδοξο, ένας φανταστικός ήρωας μιας άγνωστης, περιφερειακής ιστορίας, ο οποίος με ποιητικό τρόπο μάς μεταφέρει στις παρυφές της επίσημης Ιστορίας, αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας. Θα μπορούσε να είναι ο ειρωνικός αφηγητής που μας εισάγει σε έναν τόπο με αμφιβολίες, παραφρασμένους ήχους και σουρεαλιστικά παιχνίδια πάνω στην έννοια της ταυτότητας και της ίδιας της Ιστορίας.

Ζάφος Ξαγοράρης Η παραχώρηση, 2019 Υπαίθρια εγκατάσταση (ανακατασκευή και τοποθέτηση πύλης της Μακρονήσου στην είσοδο του ελληνικού περιπτέρου με τη βοήθεια σφιγκτήρων), διαστάσεις μεταβλητές. Ελληνικό περίπτερο στην 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης―La Biennale di Venezia.
Ζάφος Ξαγοράρης | Η παραχώρηση, 2019 | Υπαίθρια εγκατάσταση (ανακατασκευή και τοποθέτηση πύλης της Μακρονήσου στην είσοδο του ελληνικού περιπτέρου με τη βοήθεια σφιγκτήρων)

Τι παραφράζει η Ιστορία και τι αποκρύπτει;

Ο Ζάφος Ξαγοράρης αλλοιώνει την αρχιτεκτονική του ελληνικού περιπτέρου τοποθετώντας στην είσοδο την ανακατασκευή της πύλης του στρατοπέδου της Μακρονήσου. Η εγκατάσταση Παραχώρηση μας μεταφέρει στο 1948, συνδέοντας την ιστορία της Ελλάδας –πιο συγκεκριμένα τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου και τους τόπους εξορίας– με το κίνημα του μοντερνισμού και την Peggy Guggenheim. Εκείνη τη χρονιά το ελληνικό περίπτερο παραχωρήθηκε στην Αμερικανίδα συλλέκτρια ώστε να δείξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη τη συλλογή των έργων της, αλλάζοντας ουσιαστικά την ιστορία της Μπιενάλε. Την ίδια στιγμή που η έκθεση εγκαινιαζόταν στη Βενετία, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου εκτοπισμένοι στρατιώτες και πολίτες υποχρεώνονταν να κατασκευάσουν αντίγραφα αρχαιοελληνικών ναών, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής και πολιτισμικής «αναμόρφωσης».

Στο εσωτερικό του περιπτέρου η τρισδιάστατη απεικόνιση ενός υβριδικού διπλού κτιρίου συνδέει αρχιτεκτονικά το ελληνικό περίπτερο με τα έργα που αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν οι εξόριστοι αγωνιστές – σαν να είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη σύγκρουση δύο αντιφατικών πλευρών της ίδιας εποχής∙ μιας περιόδου που καθόρισε τη μνήμη του τόπου και τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν τόσο μακριά ο ένας από τον άλλον.

Ζάφος Ξαγοράρης Η παραχώρηση, 2019 Εγκατάσταση, διαστάσεις μεταβλητές, αρχειακό υλικό και διπλό κτίριο το οποίο προκύπτει από την ένωση της Ακρόπολης της Μακρονήσου με το ελληνικό περίπτερο (σχεδιασμός προθήκης: Κατερίνα Στεφανιδάκη). Ελληνικό περίπτερο στην 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης―La Biennale di Venezia. Φωτογραφία: Ugo Carmeni Η εγκατάσταση αποτελείται από τρισδιάστατη απεικόνιση διπλού κτιρίου και προθήκη με αρχειακό υλικό από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τα Ιστορικά Αρχεία της Μπιενάλε της Βενετίας, τα αρχεία του Μουσείου Solomon R. Guggenheim και της Συλλογής Peggy Guggenheim στη Βενετία.
Ζάφος Ξαγοράρης Η παραχώρηση, 2019 Εγκατάσταση, αρχειακό υλικό και διπλό κτίριο το οποίο προκύπτει από την ένωση της Ακρόπολης της Μακρονήσου με το ελληνικό περίπτερο (σχεδιασμός προθήκης: Κατερίνα Στεφανιδάκη). Η εγκατάσταση αποτελείται από τρισδιάστατη απεικόνιση διπλού κτιρίου και προθήκη με αρχειακό υλικό από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τα Ιστορικά Αρχεία της Μπιενάλε της Βενετίας, τα αρχεία του Μουσείου Solomon R. Guggenheim και της Συλλογής Peggy Guggenheim στη Βενετία.

 

Η Εύα Στεφανή προσεγγίζει διαφορετικά την έννοια της δημόσιας ιστορίας, παραθέτοντας πολλές μικρές αφηγήσεις που παραδοσιακά βρίσκονται στις παρυφές της, ακριβώς επειδή θεωρούνται ασήμαντες. Το νέο της έργο Μόνο άνδρες εισβάλλει στην καθημερινότητα μιας σειράς μεσήλικων ανδρών. Σαν μικρά διηγήματα, «οι ιστορίες αυτές του ελαχίστου» κινούνται μεταξύ του ρεαλισμού και του παράδοξου και σκιαγραφούν έναν κόσμο ανδρών διαφορετικό, αντιηρωικό, μακριά από τη στερεοτυπική αρρενωπή απεικόνιση. Δεν έχει σημασία από πού προέρχονται: αν πρόκειται για έναν ποιητή, τον ιδιοκτήτη μιας ταβέρνας στο Μεταξουργείο, έναν συνταξιούχο ράφτη, ή έναν οικοδόμο κι έναν μετανάστη που συναντιούνται στο καφενείο. Το Παράθυρο καταγράφει μια διαφορετική ιστορία, αυτή του νεκρού χρόνου που δεν περνά. Μέσα από την παρουσία μιας γυναίκας καθισμένης σε ένα δωμάτιο, το έργο υπενθυμίζει τη σημασία της σιωπής και της μη δράσης ως μη καταγεγραμμένης ιστορίας. Στο Στόμα αντιπαραβάλλονται εικόνες αρχειακού υλικού από παρελάσεις και επίσημους εθνικούς εορτασμούς, με θραύσματα κειμένου γραμμένου από την ίδια. Εδώ η Στεφανή συσχετίζει με ανατρεπτικό τρόπο τον ιδιωτικό με τον δημόσιο λόγο. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά οι ήρωες της Εύας Στεϕανή, σαν μυθοπλαστικές σελίδες ημερολογίου συμπυκνώνουν, χωρίς να το επιδιώκουν, την ανθρώπινη συνθήκη στην ουσία της, γράφοντας μια ανεπίσημη Ιστορία.

Εύα Στεφανή, Παράθυρο (από το έργο Ανάγλυφα), 2019 Ψηφιακό βίντεο, έγχρωμο, χωρίς ήχο, 2΄. Άποψη εγκατάστασης. Ελληνικό περίπτερο στην 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης―La Biennale di Venezia. Φωτογραφία: Ugo Carmeni Εύα Στεφανή, Μόνο άνδρες (από το έργο Ανάγλυφα), 2019 16 mm, Hi8, VHS-C, HDV, έγχρωμο, με ήχο, 70΄. Άποψη εγκατάστασης. Ελληνικό περίπτερο στην 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης―La Biennale di Venezia. Φωτογραφία: Ugo Carmeni
Εύα Στεφανή, Παράθυρο (από το έργο Ανάγλυφα), 2019 Ψηφιακό βίντεο, έγχρωμο, χωρίς ήχο, 2΄. Άποψη εγκατάστασης. Εύα Στεφανή, Μόνο άνδρες (από το έργο Ανάγλυφα), 2019 16 mm, Hi8, VHS-C, HDV, έγχρωμο, με ήχο, 70΄. Άποψη εγκατάστασης.
Εύα Στεφανή Μόνο άνδρες (από το έργο Ανάγλυφα), 2019 16 mm, Hi8, VHS-C, HDV, έγχρωμο, με ήχο, 70΄
Εύα Στεφανή Μόνο άνδρες (από το έργο Ανάγλυφα), 2019 16 mm, Hi8, VHS-C, HDV, έγχρωμο, με ήχο, 70΄
Εύα Στεφανή Μόνο άνδρες (από το έργο Ανάγλυφα), 2019 16 mm, Hi8, VHS-C, HDV, έγχρωμο, με ήχο, 70΄
Εύα Στεφανή Μόνο άνδρες (από το έργο Ανάγλυφα), 2019 16 mm, Hi8, VHS-C, HDV, έγχρωμο, με ήχο, 70΄

Οι φωνές των ηρώων του Πάνου Χαραλάμπους φτάνουν σε εμάς μέσα από μια παράδοξη συλλογή δίσκων βινυλίου, την οποία χτίζει με συνέπεια από τη δεκαετία του ’80. Συνδέοντας τις εγκαταστάσεις με ηχητικές επιτελέσεις, ο Χαραλάμπους επαναφέρει ξεχασμένες ή άγνωστες φωνές, συχνά αλλοιώνοντας και ανασυνθέτοντάς τες μέσα από το ιδιοσυγκρασιακό παίξιμο των βινυλίων του, χρησιμοποιώντας νύχια αετού, αγκάθια ρόδου, αιχμές φύλλων του φυτού αθάνατος. Το νέο του έργο Ένας αητός καθότανε, μια μεγάλη γυάλινη εγκατάσταση που αποτελείται από 20.000 ποτήρια, καλύπτει το πάτωμα του ελληνικού περιπτέρου. Πάνω της στήνεται ένας εκστατικός «υπερηχητικός» χορός, μια περιδίνηση «βαθιάς ακρόασης». Ο επισκέπτης καλείται να περπατήσει στη διάφανη σκηνή και να αφήσει –σαν απόνερα– τη δική του ηχώ, το δικό του ίχνος στο παρόν. Δύο παλιές ηχογραφήσεις από τη συλλογή του καλλιτέχνη συνοδεύουν τον ήχο που βγάζουν τα ποτήρια, μετατρέποντας τον ακροατή-θεατή σε «θιασώτη». Η πολυαισθητηριακή εγκατάσταση του Χαραλάμπους αποτελεί μια ελεγεία στο περιφρονημένο σώμα, έναν ύμνο στο έντονο διονυσιακό στοιχείο του λαϊκού χορού, που κινείται στις παρυφές της Ιστορίας.

Πάνος Χαραλάμπους Ένας αητός καθότανε, 2019 Εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, περφόρμανς
Πάνος Χαραλάμπους Ένας αητός καθότανε, 2019 Εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, περφόρμανς
Πάνος Χαραλάμπους Ένας αητός καθότανε, 2018–19 Εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, περφόρμανς
Πάνος Χαραλάμπους Ένας αητός καθότανε, 2018–19 Εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, περφόρμανς
Ζάφος Ξαγοράρης, Η παραχώρηση, 2019 Εγκατάσταση, διαστάσεις μεταβλητές, αρχειακό υλικό και διπλό κτίριο το οποίο προκύπτει από την ένωση της Ακρόπολης της Μακρονήσου με το ελληνικό περίπτερο (σχεδιασμός προθήκης: Κατερίνα Στεφανιδάκη). Ελληνικό περίπτερο στην 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης―La Biennale di Venezia. Φωτογραφία: Ugo Carmeni Πάνος Χαραλάμπους, Ένας αητός καθότανε, 2019 Εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, περφόρμανς. Ελληνικό περίπτερο στην 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης―La Biennale di Venezia. Φωτογραφία: Ugo Carmeni
Ζάφος Ξαγοράρης, Η παραχώρηση, 2019 Εγκατάσταση, διαστάσεις μεταβλητές, αρχειακό υλικό και διπλό κτίριο το οποίο προκύπτει από την ένωση της Ακρόπολης της Μακρονήσου με το ελληνικό περίπτερο | Ένας αητός καθότανε, 2019. Εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, περφόρμανς.

Το Σάββατο 11 Μαΐου η 58η Μπιενάλε της Βενετίας άνοιξε για το κοινό. 

Η ευθύνη για την υλοποίηση της εθνικής εκπροσώπησης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου, έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στον νεοσύστατο Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). Τον ρόλο της εθνικής επιτρόπου τον έχει αναλάβει η Συραγώ Τσιάρα, αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus Πειραματικού Κέντρου Τεχνών. H έκθεση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Onassis Culture είναι ο βασικός υποστηρικτής της ελληνικής συμμετοχής, που επίσης στηρίζεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, τον ΕΟΤ, και την Aegean ως επίσημου χορηγού αερομεταφορών. 

Δείτε περισσότερα για την 58η Μπιενάλε Βενετίας 2019, μέσα από το αφιέρωμα του ελc για Tα ωραία της Βενετίας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας