Μπεριόσκα

τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας στην Αθήνα

Έχοντας στις καλλιτεχνικές τους αποσκευές 63 χρόνια καλλιτεχνικής παράδοσης, τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας Μπεριόσκα μας επισκέπτονται στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

Εμπνεύστρια των Μπαλέτων Μπεριόσκα ήταν η διακεκριμένη σοβιετική χορογράφος Ναντέζντα Ναντεζντίνα η οποία βασίστηκε στον πλούτο των παραδοσιακών χορών της Ρωσίας εμπλουτίζοντας τους με σύγχρονα στοιχεία. Το 1957 τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης των Μπαλέτων Μπεριόσκα πήρε η Μίρα Κόλτσοβα της χορογραφικής σχολής  Μπολσόι, φέρνοντας μια νέα πνοή στα μπαλέτα. Στηριζόμενη στη διαρκή έρευνα και έχοντας ως βάση την παράδοση, έδωσε ταυτότητα, ρυθμό και πλουραλισμό στα μπαλέτα, προσδίδοντας τους φήμη και κύρος. Γρήγορα τα βήματα των Μπεριόσκα ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο ζωντανεύοντας το βαθύτατο λυρισμό της ρωσικής ψυχής και ταυτόχρονα προωθώντας το είδος το λαογραφικού μπαλέτου. Προκειται μάλιστα για ένα από τα ελάχιστα λαογραφικά μπαλέτα στον κόσμο που έχουν καταφέρει να φτάσουν σε ένα υψηλό καλλιτεχνικό και τεχνικό επίπεδο, έχοντας σαν βάση τους παραδοσιακά στοιχεία.

Με εμφανίσεις από τη Σκάλα του Μιλάνου μέχρι τα πιο φημισμένα θέατρα του κόσμου τα Μπαλέτα Μπεριόσκα μετουσιώνουν το φολκλόρ σε υψηλή τέχνη, ενώ ο διάσημος πλέον κυκλικός γυναικείος χορός που συνοδεύει το κλασικό φολκλορικό τραγούδι «Η σημύδα στον αγρό», αποτελεί το σήμα κατατεθέν τους. Η μεγάλη αναγνώριση των Μπαλέτων Μπεριόσκα επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, επιβραβεύοντας έτσι την καλλιτεχνική τους προσφορά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

20 €
- 80 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

Πρεμιέρες

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ