Bazaar of Ideas: Coexistence in a Creative Cumulus: Το πρόγραμμα START – Create Cultural Change θα παρουσιάσει τις 15 ιδέες-κοινωνικοπολιτιστικά έργα

goethe

Η γιορτή αυτή περιλαμβάνει την παρουσίαση των υποτροφιών του προγράμματος START και μια σειρά ανοικτών συζητήσεων

Το πρόγραμμα START – Create Cultural Change* για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα θα παρουσιάσει τις 15 ιδέες-κοινωνικοπολιτιστικά έργα που πραγματοποίησαν οι υπότροφοι του προγράμματος κατά το τελευταίο εξάμηνο σε όλη την Ελλάδα.

Οι ιδέες-έργα θα παρουσιαστούν σε μια διήμερη εκδήλωση με τίτλο Bazaar of Ideas: Coexistence in a Creative Cumulus, στις 28 και 29 Ιουνίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

*To START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Schtiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Η τρίτη χρονιά του προγράμματος START – Create Cultural Change για την προώθηση ανερχόμενων στελεχών πολιτιστικής διαχείρισης έφτασε επιτυχώς στο τέλος της και θα ολοκληρωθεί με μια γιορτή στις 28 και 29 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Η γιορτή αυτή, που περιλαμβάνει την παρουσίαση των υποτροφιών του προγράμματος START και μια σειρά ανοικτών συζητήσεων με θέματα καίρια για την πολιτιστική διαχείριση, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον  Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), μια συνεργασία που βασίζεται στη γόνιμη σύμπραξη και ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ των φορέων, πραγματώνοντας τη βασική έννοια της φετινής θεματικής που είναι η συνύπαρξη.

>Το σύνολο των εκδηλώσεων θα φιλοξενηθούν στους χώρους του κτιρίου Μ2.

Bazaar of Ideas: Coexistence in a Creative Cumulus

Ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων έχει ως βασικό θέμα τη δημιουργική συνύπαρξη και ανταλλαγή γνώσεων, δικτύων, υπηρεσιών, υλικών σε έναν χώρο υπαρκτό ή μη, πραγματικό ή ψηφιακό.

Τη σύλληψη και καλλιτεχνική επιμέλεια της ιδέας υπογράφει η συνεργάτης του προγράμματος και σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης, κα Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, ενώ τον σχεδιασμό της έκθεσης το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο 40.22 architects.

Οι 15 υπότροφοι του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στο ευρύ κοινό τα έργα τους και να διευρύνουν τη δικτύωση τους στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης.

Τα έργα των φετινών υποτρόφων πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ (8) διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, στις εξής πόλεις: Βέροια, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Μεσολόγγι, Πάτρα, Ξυλόκαστρο, Αθήνα και Λέσβο.

Αναλυτικότερα:

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου, στο πλαίσιο της δημιουργικής συνεργασίας με τον ΟΜΜΘ, η MOYSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει ένα crossover μουσικό ρεπερτόριο, ειδικά επιλεγμένο για την έναρξη της εκδήλωσης. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη φιλοσοφία και δομή του προγράμματος από εκπρόσωπο του START – Create Cultural Change, ενώ θα ακολουθήσουν η κύρια ομιλία της εκδήλωσης από τη Δρα Φιόρη Ζαφειροπούλου, δραστήρια επαγγελματία του χώρου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με θέμα τη «Βιωσιμότητα των Επιχειρηματικών Μοντέλων στη Δημιουργική Οικονομία» και η Α΄ προβολή του ντοκυμαντέρ μικρού μήκους ‘START in Action’ σε διεύθυνση και παραγωγή του Αντώνη Βαλληνδρά, Aποφοίτου του προγράμματος.

Μια αφήγηση της εμπειρίας και δημιουργικής προσπάθειας των 15 υποτρόφων να επιλύσουν κοινωνικά θέματα με όχημα τις τέχνες και τον πολιτισμό επιφέροντας την αλλαγή στις τοπικές τους κοινότητες. Τέλος, τρεις απόφοιτοι των προηγουμένων κύκλων του προγράμματος θα παρουσιάσουν τους φετινούς 15 υπότροφους δίνοντας τους και συμβολικά τη σκυτάλη. Θα ακολουθήσει δεξίωση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει στα ειδικά σχεδιασμένα και διαμορφωμένα περίπτερα που θα παρουσιάζονται τα έργα τους.

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου, σε ένα ειδικά σχεδιασμένο παράλληλο πρόγραμμα για την ελληνική δημιουργική κοινότητα θα παρουσιαστούν σε τρία πάνελ θέματα που αφορούν στη δημιουργία και ανάπτυξη κοινωνικοπολιτιστικών πρωτοβουλιών. Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές θα αναφερθούν σε εργαλεία χρηματοδότησης, στη συμμετοχή σε δίκτυα και την ανάπτυξη των πρωτοβουλιών. Μετά τις ομιλίες, θα επαναληφθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους ‘START in Action’, ως επίλογος-κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Επιπλέον των 15 υποτρόφων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους των γερμανικών κοινωνικοπολιτιστικών κέντρων που συνεργάστηκαν με τους υπότροφους για δύο (2) μήνες κατά το φθινόπωρο του 2017 με σκοπό να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να πάρουν εμπειρία πολιτιστικής διαχείρισης στη Γερμανία.

 

Το συνοπτικό πρόγραμμα των δύο ημερών

Πέμπτη, 28 Ιουνίου, 19.30-24.00

Παρουσίαση υποτροφιών

19.30: Εγγραφές & Ποτό υποδοχής
20.00: Η MOYSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε ένα crossover μουσικό ρεπερτόριο
20.30: Χαιρετισμοί (Δρ. Rudolf Bartsch, Διευθυντής, Goethe-Institut Thessaloniki |Εκπρόσωπος Δήμου Θεσσαλονίκης)
20.45: Εισαγωγή στο πρόγραμμα και τις δράσεις του START – Christian Strob, Senior Project Manager, International Relations Europe and its Neighbors, Robert Bosch Stiftung
21.00: Κύρια ομιλία: «Βιώσιμα Επιχειρηματικά Μοντέλα σε συνδημιουργία με πληθυσμούς της Βάσης της Πυραμίδας στη Δημιουργική Οικονομία» | Δρ. Φιόρη Α. Ζαφειροπούλου, Ιδρύτρια & CEO SOFFA – Zita Hellas the rebirth, Συντονίστρια Fashion Revolution Ελλάδος
21.15: ‘START in Action’ – Α’ προβολή ντοκυμαντέρ μικρού μήκους | Διεύθυνση και παραγωγή: Αντώνης Βαλληνδράς
21.45: Παρουσίαση των Υποτρόφων από Απόφοιτους
22.30: Έκθεση & Δεξίωση

Παρασκευή, 29 Ιουνίου, 13.00-18.00

Bazaar of Ideas: Coexistence in a Creative Cumulus

13.00-18.00: Έκθεση των 15 έργων

Παράλληλο πρόγραμμα

Πηγές Καινοτομίας: Χρημοτοδότηση | Συνεργασίες | Ανάπτυξη

13.00: Ενότητα 1: Γνώρισε τους χρηματοδότες
Παρουσίαση ευκαιριών χρηματοδότησης για νέες πρωτοβουλίες.
· Ιωάννης Μόσχος, Διαχείριση Προγραμμάτων και Χρηματοδοτήσεων, Σημεία Στήριξης, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
· Μπάμπης Παπαϊωάννου, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης, Υπουργείο Παιδείας
Συντονισμός: Μαρία-Λουΐζα Λαοπόδη, Project Manager, START

14.30: Ενότητα 2: Χτίζοντας δίκτυα
Πληροφορίες για τη συμμετοχή και την ανάπτυξη δικτύων.
· Andreas Kämpf, Μέλος ΔΣ, Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, Γερμανία
· Joest Schmidt, Μέλος της ομάδας/ΔΣ, Drop In e.V., Βερολίνο
· Ουρανία Μαυρίκη, Απόφοιτη, START
Συντονισμός: Δρ. Φιόρη Α. Ζαφειροπούλου, Ιδρύτρια & CEO SOFFA – Zita Hellas the rebirth, Συντονίστρια Fashion Revolution Ελλάδος

16.00: Ενότητα 3: Προσδοκίες για ανάπτυξη
Ιδέες και εργαλεία για την ανάπτυξη κοινωνικοπολιτιστικών πρωτοβουλιών.
· Αναστάσιος Διολατζής, Διευθυντής, NON / Reworks Festival
· Δημήτριος Καμπούκος, Marketing Coordinator, Hellenic Design Centre
· Έλενα Φαρίνη, Thessaloniki Area Branch Manager, Action Finance Initiative
Συντονισμός: Μπάμπης Παπαϊωάννου, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης, Υπουργείο Παιδείας

17.00: “START in Action” – Α’ προβολή ντοκυμαντέρ μικρού μήκους, διεύθυνση και παραγωγή: Αντώνης Βαλληνδράς

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.