Athens Pride 2014

Το 10ο Athens Pride με το σύνθημα «Οικογενειακή υπόθεση»

To Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 πραγματοποιείται το 10ο Athens Pride με το σύνθημα «Οικογενειακή υπόθεση» Η Κοινότητα εξελίσσεται, η Πολιτεία αδρανεί. Με αφορμή την επετειακή 10η διοργάνωση επιλέγουν να τονίσουν την αυξανόμενη δυναμική του LGBT ακτιβισμού ως απάντηση στην αδράνεια της Πολιτείας. Κοινός στόχος όλων είναι η εξάλειψη των διακρίσεων και η ισότητα, ενώ συνεργάζονται μέσω της LGBTQI Πλατφόρμας πάνω σε ποικίλες δράσεις.

Το 2013 στην Παρέλαση το 9ο Athens Pride μετρήσαμε 15.000 άτομα. Ως κοινότητα κι ως θεσμός το Athens Pride επιτελέσε άλμα αναφορικά με την ορατότητα μέσα στην κοινωνία κι αναφορικά με τις δομές τους. Ας δούμε πως ξεκίνησε: 

Μάρτιος 2005: μία μικρή ομάδα αποφασισμένων κατά κύριο λόγο λεσβιών δίνουν το έναυσμα για τη διοργάνωση του πρώτου Athens Pride τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι αμφιβολίες κι οι δυσκολίες στο δρόμο φαντάζουν τεράστιες. Η συμμετοχή στην παρέλαση αναμένεται αναιμική, περί τα 30 με 50 άτομα. Ανήμερα της διοργάνωσης. Η πρώτη επιτυχία: η πλατεία Κλαυθμώνος στα χέρια της LGBT κοινότητας. Περίπτερα, στολισμοί, προσδοκία, αγωνία. 

Ώρα 18.30
. Η παρέλαση ξεκινάει την πορεία της στην οδό Σταδίου. Αναπάντεχα, ένα ποτάμι 500 LGBT ατόμων και φίλων δηλώνουν την περηφάνια τους, και την απόφασή τους να διεκδικήσουν τη θέση τους ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία. Με μιας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επτά ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, διαδικτυακά ΜΜΕ και κάποια τηλεοπτικά κανάλια καλύπτουν ευρύτατα και θετικότατα τα αιτήματά μας, το Pride και όλη την LGBT κοινότητα. 
Επιτέλους προκαλούμε την ειδησεογραφία. Επιτέλους, μιλάμε ως κοινότητα. Η Αθήνα βγήκε από το καβούκι της. Ήταν 25 Ιουνίου 2005. 

Ωστόσο ο δρόμος για την ισότητα και το σεβασμό παραμένει μακρύς
Με αφορμή το περσινό Φεστιβάλ καταρτίσαν έναν κατάλογο αιτημάτων. Ο κατάλογος αυτός ανανεώνεται σε όλα του τα σημεία κάθε χρόνο, χωρίς να έχει γίνει παρά αμελητέα πρόοδος από πλευράς της Πολιτείας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Athens Pride 2014

Σάββατο 14 Ιουνίου

12.00 – 17.00 Πρωινές Δράσεις

A Different Kind of Workshop
Face Painting και Ζωγραφιές με τα χρώματα της υπερηφάνειας

Εργαστήριο Πλακάτ / Sign Workshop
Δώσε το δικό σου χρώμα και λόγο στην Παρέλαση

13.00 – 17.00 DJ sets

17.00 Χαιρετισμοί / Greetings

18.00 ZUMBA® Party
Χορεύουμε και ξεσαλώνουμε ακολουθώντας τους ZUMBA® Ιnstructors

18.30 Αφιέρωμα στο 1ο ATHENS PRIDE 2005
Έναρξη Παρέλασης / Parade Opening Act

19.00 Παρέλαση / Parade

Με τους QUILOMBO

21.00 – 00.00
10 Years Athens Pride
Live Show & Party με:
Κατερίνα Στικούδη
MIKRO
Minor Project
Eleni Foureira / Ελενη Φουρεϊρα
ELENI DIMOU
V-Sag b2b Lefteris Lappas

PLUS live Drag Shows & Performances

Ενδιαφέροντες σημειώσεις

– Αξιοσημείωτος είναι ο Εθελοντισμός του Athens Pride που ως σώμα έχει αποκτήσει την δική του δυναμική με πρωτοβουλίες κοινωνικής προβολής και ευαισθητοποίησης (ποδηλατοδρομία, βίντεο, flash mob).
 Η ιδρυτική ομάδα της Colour Youth προήλθε από τον εθελοντισμό του Athens Pride το 2011. Μαζί με το Athens Pride πραγματοποίησε το πρόγραμμα «Ψήφισε για τα δικαιώματά σου» εν όψει των ευρωεκλογών. Η καμπάνια  «Πες το σ’ εμάς», περιλαμβάνει την ανώνυμη καταγραφή ομο- και τρανσφοβικών περιστατικών, με δυνατότητα ψυχολογικής και νομικής στήριξης. Προετοιμάζει ένα forum, για γονείς LGBT παιδιών.
 H Good as You(th) συστάθηκε το 2011 στη Θεσσαλονίκη.  Στις δράσεις της περιλαμβάνονται η διόρθωση  ομοφοβικού συγγράμματος Ιατροδικαστικής ( Α.Π.Θ.), η συγγραφή ενός εσωτερικού κανονισμού για το Α.Π.Θ. και το Πα.Μακ. για την προστασία των LGBT ατόμων, καθώς και η διοργάνωση του Φεστιβάλ «Not another str8 fest».
– Το 2012 δημιουργήθηκε το LGBT Awareness Club Ντερή-Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – η πρώτη LGBT ομάδα σε ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο με υποστήριξη όχι μόνο ενός σημαντικού αριθμού φοιτητ(ρι)ών, αλλά και της διοίκησης του Κολλεγίου. 
– Οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο δημιουργήθηκαν το 2012. Επικεντρώνονται στη νομική αναγνώριση και  την προστασία  των LGBT ζευγαριών και  των γονεϊκών τους δικαιωμάτων (τεκνοθεσία,  παρενθεσία κλπ). 
– Η Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση δημιουργήθηκε το 2009. Απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας και γενικά επαγγελματίες που ασχολούνται με την σχολική ζωή. Ασχολείται κυρίως με την αντιμετώπιση ενός τεράστιου ταμπού, τον έντονο σχολικό ομοφοβικό εκφοβισμό (homophobic bullying) και γενικά το ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης. Εργάζεται πάνω στη δημιουργία βάσης δεδομένων με εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό. 
– Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) ιδρύθηκε το 2010 από την αναγκαιότητα μίας εξειδικευμένης οργάνωσης για την τρανς κοινότητα, που υφίσταται πολλαπλούς αποκλεισμούς. Στις επιτυχίες του συγκαταλέγεται η προσθήκη της ταυτότητας φύλου στη νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους (Μάρτιος 2013) και  άρθρο που αφορά στην αστυνομική αυθαιρεσία και τη διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου ως προς αυτή. Υποστηρίζει τρανς άτομα σε νομικές υποθέσεις, στην καθημερινή τους διαβίωση καθώς και ψυχολογικά μέσω ψυχολόγου. Το νεότερο ΣΥΔ Θεσσαλονίκης υπάγεται στην κεντρική οργάνωση.
 Η ομάδα Queertrans είναι ενεργή από το 2008 και αποτελείται από queer, τρανς, γκέι, cross-dressers, λεσβίες, straight, bi-gender, cisgender και άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται με κανένα από τα δύο κυρίαρχα φύλα. Οι συναντήσεις και το φόρουμ της είναι ανοιχτά σε κάθε άτομο. Ασχολείται με τρανς θέματα, καθότι αποτελείται κυρίως από τρανς άτομα.
Τo Thessaloniki Pride ιδρύθηκε τον 2012 με σκοπό την ενίσχυση της ορατότητας των LGBT ατόμων στην Θεσσαλονίκη. Συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, στο οποίο η συμμετοχή ήταν μαζική από τον πρώτο κιόλας χρόνο κι όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα δήμαρχος ηγήθηκε της παρέλασης. 
– Η Θετική Φωνή, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την διεκδίκηση και την προάσπιση των δικαιωμάτων, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και ενδυνάμωση των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, την ενημέρωση, την εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού, και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV. 
– Τα Checkpoint λειτουργούν από το 2012 ως κέντρα πρόληψης, συμβουλευτικής κι εξέτασης για τον HIV, τις ηπατίτιδες και γενικά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πραγματοποιούν εκστρατείες πρόληψης και παροχής τεστ σε όλη την Ελλάδα. 
– Από το 2007, το ετήσιο Outview Film Festival δίνει στο αθηναϊκό κοινό την ευκαιρία να δει εκατοντάδες LGBT ταινιών και ντοκιμαντέρ.
– Η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική & Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) γιορτάζει φέτος τα 10 της χρόνια. Δράσεις της ΟΛΚΕ περιλαμβάνουν την διεκδίκηση του πολιτικού γάμου (π.χ. Τήλος 2008). Προωθεί τη νομοθετική κατοχύρωση των LGBT δικαιωμάτων, σε συνεργασία με βουλευτές από διάφορα πολιτικά κόμματα, ενώ βρίσκεται σε δικτύωση με την πανευρωπαϊκή οργάνωση της ILGA (International Lesbian and Gay Association).
 Άλλες ομάδες που υποστηρίζουν το Athens Pride από τα πρώτα του βήματα είναι η ΛΟΑ (Λεσβιακή Ομάδα Αθηνάς, 2001) και η Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας (Θεσσαλονίκη, ίδρυση το 1995), η οποία διοργανώνει το ετήσιο «Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης LGBT Ταινιών». 
– Τέλος, να αναφέρουμε τις αξιόλογες προσπάθειες LGBT ομάδων σε πολιτικά κόμματα, όπως και μικρότερες, αλλά πολύ σημαντικές ομάδες σε Πάτρα, Ξάνθη, Ηράκλειο Κρήτης και αλλού. Άλλες οργανώσεις όπως η ACT UP Hellas και Σύνθεση δρουν στο χώρο της υγείας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας