«Απέναντι ή Δίπλα»: Ο Δημήτρης Σοφικίτης και οι γιοι του συναντώνται φωτογραφικά με σημείο αναφοράς τον υγροβιότοπο της Κερκίνης

Έκθεση φωτογραφίας, Απέναντι ή Δίπλα

Παρουσιάζονται τρεις φωτογραφικές ενότητες: το «Ονείρεμα» του Δηµήτρη Σοφικίτη από το 1999, το «Ένα πιθανό ταξίδι» του Πέτρου Σοφικίτη και το «Υδρόβιο πεπρωµένο» του Κωνσταντίνου Σοφικίτη από το 2018

13 Απριλίου 2022
- 13 Μαΐου, 2022

Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Απέναντι ή Δίπλα» φιλοξενείται στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης» από τις 13 Απριλίου έως τις 13 Μαΐου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τρεις φωτογραφικές ενότητες: το «Ονείρεμα» του Δηµήτρη Σοφικίτη από το 1999, το «Ένα πιθανό ταξίδι» του Πέτρου Σοφικίτη και το «Υδρόβιο πεπρωµένο» του Κωνσταντίνου Σοφικίτη από το 2018.

Είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Σοφικίτης και οι δύο γιοι του, συναντώνται φωτογραφικά σε έναν κοινό εκθεσιακό χώρο και επιλέγουν να μοιραστούν µε τον θεατή ένα προσωπικό ταξίδι στο χρόνο.

Κοινό σημείο αναφοράς, και στο επίκεντρο της έκθεσης, είναι ο υγροβιότοπος της Κερκίνης, ο οποίος αποτελεί για τους τρεις τους έναν τόπο πεπρωμένο, έναν τόπο που ερήμην του ενώνει τις δύο γενιές ταξιδευτών φωτογράφων.

Με σκοπό να συνδιαλεχθούν µε το προσωπικό «Ονείρεμα» του πατέρα τους, ο Πέτρος και ο Κωνσταντίνος επιστρέφουν και αποτυπώνουν, μέσα από την δική του ματιά ο καθένας, τον μεταβλητό κόσμο του υδροβιότοπου, που μαγνήτισε το βλέμμα του Δημήτρη και αποτέλεσε τόπο μελέτης για εκείνον σχεδόν 20 χρόνια πριν.

Έκθεση φωτογραφίας, Απέναντι ή Δίπλα

Η λίμνη της Κερκίνης αναδείχθηκε το φθινόπωρο του 2021, ως ένα από τα 5 θαύματα της φύσης στα Βαλκάνια σύμφωνα µε το περιοδικό FORBES, ενώ το 2010 επιλέχθηκε ως ο κορυφαίος προορισμός στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Υδάτινος Τουρισμός» (“Aquatic Tourism”) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υγρότοπος της Κερκίνης, όπως και το Εθνικό Πάρκο στο σύνολό του, παρουσιάζουν μέγιστη σημασία στους τομείς της επιστημονικής και εκπαιδευτικής μελέτης, της βιοποικιλότητας, της αναψυχής και του οικοτουρισμού.

Έκθεση φωτογραφίας, Απέναντι ή Δίπλα

Είvαι έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας µε το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης να αποτελεί μέρος του δικτύου των προστατευόμενων περιοχών Nature 2000. Η συνολική έκταση της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου, ανέρχεται σε 831.000 στρέμματα περίπου, ενώ η έκταση της λίμνης μεταβάλλεται από 50.000 στρέμματα το φθινόπωρο/χειμώνα σε 70.000 στρέμματα την άνοιξη/καλοκαίρι.

Έκθεση φωτογραφίας, Απέναντι ή Δίπλα

Έκθεση φωτογραφίας, Απέναντι ή Δίπλα

Έκθεση φωτογραφίας, Απέναντι ή Δίπλα

Οι φωτογράφοι

Ο Δημήτρης Σοφικίτης, είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους φωτογράφους της γενιάς του, µε το έργο του να έχει παρουσιαστεί σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του έχουν επίσης φιλοξενηθεί στις σελίδες ποικίλων έντυπων φωτογραφίας, μεταξύ των οποίων τα Paris Match, Positi, Der Soiegel, Form και Films Faust.

Ο Πέτρος Σοφικίτης έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει λάβει το 2011 τον τίτλο του “Contemporary Portait Photographer of the Year”, ενώ το έργο του έχει δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα ελληνικά ενημερωτικά portals καθώς και έχει εκτεθεί σε σημαντικές γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι επαγγελματίας φωτογράφος και µέλος του LensCulture Society. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε έντυπα και ψηφιακά μέσα αλλά και έχει εκτεθεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και έχει διακριθεί το 2017 µε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Sony World Photography Awards, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και στην Biennale της Βενετίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

13 Απριλίου – 13 Μαΐου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Καθηµερινά 10:00-14:00, 17:00-20:00
Σάββατο 10:00-14:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Αγάθωνος 6, Αθήνα 105 51

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.