To Future Library αναδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας και προσκαλεί στελέχη και φίλους βιβλιοθηκών στο 3ο Future Library Unconference, στη Θεσσαλονίκη, στις 27 και 28 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες και οι βιβλιοθήκες καλούνται πλέον να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη της συνεργατικής νοοτροπίας.

Το Unconference 2015 αναδεικνύει την επιτυχία των συνεργασιών μέχρι τώρα και επενδύει στη συνεργατική δράση σε κάθε επίπεδο: προσωπικό, τοπικό, εθνικό, διεθνές. Οι βιβλιοθήκες αποκτούν εξωστρέφεια, επικοινωνούν, συνεργάζονται, δημιουργούν.

Δεκαεπτά και πλέον χώρες θα εκπροσωπηθούν στο Unconference: χώρες των Βαλκανίων, χώρες της Ευρώπης, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και άλλες. Με στόχο τη δικτύωση των ελληνικών βιβλιοθηκών με τις αντίστοιχες των Βαλκανίων, το Unconference 2015 πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την πρώτη συνάντηση συμμετεχόντων στο πρόγραμμα του Future Library INELI-Balkans.

Στο Unconference θα παρουσιαστούν επίσης ο απολογισμός της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2015, αλλά και το συνολικό πλαίσιο συνεργασίας του Future Library με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Ακόμη, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του Future Library και του ΚΙΚΠΕ «Από την έρευνα στη διδασκαλία» με τη συνεργασία και την οικονομική ενίσχυση του ΚΙΚΠΕ και η συνεργασία του Future Library με τη Google.

Το πρόγραμμα του Unconference 2015 περιλαμβάνει ομιλητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων: ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο Κnud Schultz, Διευθυντής της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Aarhus, η Δρ. Hannelore Vogt, Διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Κολωνίας, ο Corey Wittig, βιβλιοθηκονόμος με ειδίκευση στα ψηφιακά μέσα για εφήβους στην Βιβλιοθήκη Carnegie του Πίτσμπουργκ, η Carme Fenoll, επικεφαλής των Υπηρεσιών Βιβλιοθήκης για την Καταλανική Κυβέρνηση.

Το Unconference 2015 δίνει έμφαση στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων και οδηγεί τις βιβλιοθήκες σε περαιτέρω αξιοποίηση της δυναμικής τους. Επιμένει στη μέθοδο του διαδραστικού εργαστηρίου με ευρύ φάσμα θεμάτων και επίκεντρο τις αποτελεσματικές συνεργασίες που ενισχύουν τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και την επίδραση τους στις τοπικές κοινότητες.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε βιβλιοθήκες σε ετοιμότητα, οι οποίες αφουγκράζονται επείγουσες κοινωνικές ανάγκες και προσαρμόζονται αντίστοιχα. Στα εργαστήρια του Unconference 2015, οι βιβλιοθήκες μαθαίνουν να αναδιοργανώνουν το χώρο τους, να προσφέρουν πρόσβαση σε εργαλεία παραγωγής, να οργανώνουν και να εμπλουτίζουν προγράμματα εργαστηρίων με στόχο να προσφέρουν στο κοινό σύγχρονες δεξιότητες και δημιουργική απασχόληση.

Το Future Library Unconference καθιερώνεται σταδιακά ως μια σημαντική συνάντηση δυνάμεων του χώρου της γνώσης και της δημιουργίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: ένα φεστιβάλ μάθησης, νέων ιδεών, δημιουργίας νέων δεσμών και συνεργατικής δράσης.

Tο Future Library, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, ιδρύθηκε στη Βέροια το 2011, όταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνέλαβε την ιδέα να συμβάλει στη δημιουργία ενός δικτύου δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα, με σκοπό να ενισχύσει στη συνείδηση του κόσμου τη σπουδαιότητα των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, χώρων δημιουργικότητας και διάδρασης. Βασικοί χρηματοδότες του Future Library είναι: το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Bill & Melinda Gates Foundation και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Competitiveness and Innovation framework program).

Πληροφορίες
3ο Future Library Unconference
27 & 28 Νοεμβρίου
Porto Palace
Λεωφόρος 26ης Οκτωβρίου 65, Θεσσαλονίκη

Για περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Future Library Unconference 2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.