Η «Συν-οικία» δημιουργείται στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί ένα συμμετοχικό έργο μεταμόρφωσης ενός «απόμακρου» αστικού χώρου σε οικεία περιοχή.

Οι δραστηριότητες και οι επιλογές μας μέσα στην πόλη περιορίζονται πολλές φορές από δυσάρεστες συνθήκες, όπως η ερήμωση και o ελλιπής φωτισμός. Παράλληλα οι δυνατότητές μας για δημιουργικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις περιορίζονται λόγω έλλειψης διαδικασιών συμμετοχής των πολιτών και συνεργασίας των φορέων. Όσο περιοριζόμαστε, η πόλη ερημώνει – αδυνατούμε να την αισθανθούμε οικεία, και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα εντείνονται.

Από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου όμως, οι κάτοικοι και οι δημιουργοί της πόλης συγκεντρώνουμε τα φωτιστικά μας – πορτατίφ, καπέλα, φωτιστικά οροφής, απλίκες, φαναράκια, παλιά ή καινούρια, κλασικά ή φευγάτα – για να φωτίσουμε με άποψη έναν «απόμακρο» δρόμο στο κέντρο της Αθήνας. Η οδός Πιττάκη, κάθετος στην οδό Ερμού και δίπλα στο μετρό Μοναστηράκι, θα φιλοξενεί την συμμετοχική φωτιστική εγκατάσταση για τον επόμενο χρόνο, σε συνδυασμό με μία σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις που μας «μεταφέρουν» σε οικείους και προσωπικούς μας χώρους. Οι εργασίες της «Συν-οικίας» ολοκληρώνονται στις 30 Νοεμβρίου με ένα πολύχρωμο Street Party για τους δημιουργούς και τους κατοίκους της.

Η συνοικία διαμορφώνεται καθώς διευρύνουμε τα όρια των δραστηριοτήτων μας, των επιλογών μας και των αντιλήψεων μας. Μέσα από τις διεργασίες στη «Συν-οικία» της οδού Πιττάκη διερευνούμε τη δυναμική της συμμετοχής των πολιτών, της συν-δημιουργίας επεμβάσεων και των συνεργιών πολιτών και φορέων – δημόσιων και ιδιωτικών. Μεθοδεύουμε την αναδημιουργία της κατάστασης και της εικόνας μιας «απόμακρης» περιοχής με την ανάδειξη της μοναδικής της ταυτότητας.

Διοργάνωση
Η «Συν-οικία Πιττάκη», πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα εικαστικού φωτισμού BEFORELIGHT και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Σημειώνεται ότι παράλληλα με το ImagineTheCity, η καμπάνια υποστηρίζει δράσεις της ομάδας TEDxAthens και του πρακτορείου καλών ειδήσεων goodnews.gr.

Γιατί επιλέχθηκε η οδός Πιττάκη
Η οδός Πιττάκη είναι μία πεζοδρομημένη οδός και αποτελεί είσοδο στην ευρύτερη συνοικία του Ψυρρή. Παρά την απόλυτη οπτική επαφή με την οδό Ερμού, η κινητικότητα κατοίκων, περαστικών και επισκεπτών του κέντρου της πόλης σταδιακά περιορίζεται. Το σύμπλεγμα των γύρω στενών φιλοξενεί ένα μείγμα κατοικιών και καταστημάτων μικρών επιχειρήσεων και παραδοσιακών επαγγελμάτων το οποίο όλο και συρρικνώνεται. Το μείγμα αυτό έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει μια αυθεντική και συνεπή ταυτότητα μιας παραδοσιακής Αθηναϊκής συνοικίας που συνδέει το Ψυρρή με το Μοναστηράκι, το Θησείο και την Πλάκα. Εργαστήρια και αντικερί με παλιά φωτιστικά και έπιπλα εμπνέουν την ανάπτυξη της δράσης Συν-οικία στην οδό Πιττάκη, ως μια πρόκληση για δοκιμή αστικής αναγέννησης στην μικρή κλίμακα.

Οι διεργασίες της Συν-οικίας θα συνεχιστούν για τον επόμενο χρόνο, εξασφαλίζοντας τη συντήρηση και εξέλιξη του έργου.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

-Συλλογή φωτιστικών της Συν-οικίας

Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή 9-10-11 και 16-17-18 Νοεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 22.00, στο εργαστήρι της Συν-οικίας στην οδό Πιττάκη 15
-Συν-οικία Street Party
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 21.00, η εγκατάσταση της συνοικίας ενεργοποιείται για πρώτη φορά με ένα street party εγκαινίων στην οδό Πιττάκη.

Imagine the City

Η ομάδα Imagine the City συγκροτήθηκε το 2009 για να αποτελέσει «δεξαμενή σκέψης», μέσα στην οποία επινοούνται, αναπτύσσονται και υποστηρίζονται πρωτοβουλίες, δράσεις και έργα για την αστική αναγέννηση και την ταυτότητα των ελληνικών τόπων. Λειτουργεί ως ένα ανοιχτό cluster (συνεργατικό σχηματισμό) υποστηρίζοντας συνεργασίες και διαδικασίες διεπιστημονικές, διάχυσης γνώσης και ιδεών και συμμετοχικές για τους πολίτες. Μέσα από τα δίκτυα συνεργασίας που μεθοδεύει έχουν αναπτυχθεί διοργανώσεις όπως οι εκθέσεις «Φαντάσου την πόλη» σε περισσότερες από 5 ελληνικές πόλεις και η διοργάνωση IDEA|TOPOS.

Beforelight

H ομάδα BEFORELIGHT σχηματίστηκε για να πειραματιστεί με το φως. Τα μέλη της ασχολούνται με τον αρχιτεκτονικό και το θεατρικό φωτισμό, αλλά η ομάδα, αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα.Οι BEFORELIGHT έχουν κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά και το Rotterdam. Οι εγκαταστάσεις τους έχουν φιλοξενηθεί στη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης και στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη, στο foyer του Μουσειου της Ακρόπολης , στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στην Τεχνόπολη,κ.α.