Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014 στις 19:00 το Salon de Bricolage και η επιμελήτρια Άννα Χατζηνάσιου. παρουσιάζουν στην αδελφοποιημένη ιδιωτική Λέσχη The Hospital Club του Λονδίνου, την ομαδική έκθεση με τίτλο “Staging the domestic”. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2014.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τα εγκαίνια της Frieze Art Fair London, μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο και σημείο συνάντησης για τη διεθνή εικαστική δημιουργία.

Ο τίτλος “Staging the domestic”, εμπνευσμένος από έργο του εικαστικού Κωστή Βελώνη, έχει διττή σημασία. Ο όρος “domestic” χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη έκθεση και με τις δύο του έννοιες. Αναφέρεται δηλαδή στο οικιακό αλλά και στο εγχώριο. Άρα ο τίτλος θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «Τοποθετώ – σκηνοθετώ έργα τέχνης στο οικιακό περιβάλλον» αλλά και ως «σκηνοθετώ την εγχώρια ελληνική τέχνη εκτός συνόρων», επισημαίνει η επιμελήτρια Άννα Χατζηνάσιου.

Καλλιτέχνες όπως ο Κωστής Βελώνης, η Μαρίνα Βερνίκου, ο Αλέξανδρος Γεωργίου, ο Απόστολος Γεωργίου, ο Πάνος Κοκκινιάς, η Βένια Μπεχράκη, ο Άγγελος Πλέσσας, η Γεωργία Σαγρή, η Δανάη Στράτου, η Έλενα Σύρακα, ο Πάνος Τσαγκάρης, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης και η Μανταλίνα Ψωμά εκφράζονται με ποικίλα εικαστικά μέσα όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, το σχέδιο, η γλυπτική και οι in situ (επιτόπιες) διαδικτυακές εγκαταστάσεις. Θα παρουσιάσουν μέσα από διαφορετικές σύγχρονες προσεγγίσεις μια σειρά έργων, τα οποία δημιουργούν έναν διάλογο με στόχο να ερευνηθεί η ιδέα της αισθητικής και πνευματικής ανάτασης, που δημιουργεί η τέχνη σε επίπεδο βιωματικό, μέσα στον “οίκο μας”.

Ένας ακόμα κοινός παρονομαστής, που συνδέει τα περισσότερα έργα είναι η έντονη εσωτερικότητα και υπαρξιακή αναζήτηση, που τα χαρακτηρίζει. Οι καλλιτέχνες επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα αντίδοτο για αυτή την αγχωτική κατάσταση, που υφίσταται καθημερινά το ανθρώπινο μυαλό. Τα έργα τους ηρεμούν αισθητικά την ψυχή και επιδιώκουν να τροφοδοτήσουν την έννοια του καταφυγίου αντικατοπτρίζοντας τη χρησιμότητα της τέχνης σε κατοικίες ανθρώπων.

* Το “Τhe Ηospital Club”, το οποίο ιδρύθηκε το 2004 από τον Paul Allen (συνιδρυτή της Microsoft) και τον David Stewart (των Eurythmics), είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ιδιωτικές λέσχες του Λονδίνου με πολύ σημαντικό δικό του καλλιτεχνικό τμήμα (art section) και πλήρες εκθεσιακό πρόγραμμα.