Η 15η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου ξεκινά με συνδιοργανωτές τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιείται από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου στη Ρώμη.

Η 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου που εντάσσεται στο πλαίσιο των  46ων Δημητρίων διατυπώνει το θέμα της με τη μορφή ερώτησης: «Συμβίωση; / Symbiosis?». Η επιλογή αυτή αφορά αφενός στην επίγνωση της πολυπλοκότητας του θέματος, επίκαιρου για όλη τη Μεσόγειο, και αφετέρου στη βούληση να προκύψουν μέσα από τη διοργάνωση πολλαπλές εκδοχές-απαντήσεις.

Το συνολικό εγχείρημα στοχεύει να θίξει ερωτήματα, όπως:

-Πώς είναι δυνατό να συμβιώσουμε; Επιπλέον πώς είναι δυνατό να συμβιώσουμε στο πλαίσιο διαφορετικών πολιτικών τρόπων ύπαρξης;
-Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου επανακαθορίζουν τους όρους της συμβίωσης στη μεσογειακή λεκάνη;
-Πώς προάγει η συμβίωση την ανθρώπινη αυτοπραγμάτωση;
-Πώς το καλλιτεχνικό έργο μπορεί να λειτουργήσει ως  μήτρα ανάγνωσης του «εαυτού» και του «άλλου»;
-Ποιοι είναι οι “άτυποι” τρόποι να υπάρξει κανείς μαζί με τους άλλους;
-Πώς αναδιατάσσουν την πραγματικότητα που μοιραζόμαστε οι διευρυμένες καλλιτεχνικές πρακτικές;
-Τι υπόσχονται η τεχνολογία και οι νέοι τρόποι κοινωνικής δικτύωσης και συμμετοχικότητας;

Η προκήρυξη που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αφορά στην επιλογή καλλιτεχνών στους τομείς:

α.Εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών αλλά και των παρεμβάσεων στη πόλη καθώς και στη Γαστρονομία που φιλοξενεί η πόλη της Θεσσαλονίκης (6/10-19/11). Οι 140 καλλιτέχνες που θα επιλεγούν από 30 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ομαδικές εκθέσεις αλλά και σε επιμέρους δράσεις (σεμινάρια-εργαστήρια)

β.Κινηματογράφου και σεμινάρια που θα φιλοξενήσει η Ρώμη. Θα επιλεγούν 30 συνολικά νέοι καλλιτέχνες από 30 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Οι αιτήσεις συμμετοχής, θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά σε ψηφιακή μορφή, από 2 έως και 31 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Οι υποψήφιοι καλλιτέχνες για τους τομείς Eικαστικών, Eφαρμοσμένων τεχνών, Γαστρονομίας και Urban arts, μπορούν να στείλουν τις συμμετοχές τους στη παρακάτω διεύθυνση:

Γραφείο Biennale της ΓΓΝΓ – (Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Θεσσαλονίκης)
Εθνικής Άμυνας 9Α (ισόγειο) Τ.Κ. 54621 – Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310-257131, Fax: 2310-257137,  [email protected]
                                                                     
Για τους τομείς  Κινηματογράφου και  Λογοτεχνίας:

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
Αχαρνών 417,Τ.Κ.1143, Αθήνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-2599440, 2599412, 2599411, Fax: 210-2599302, [email protected]