Το Balkans Beyond Borders παρατείνει την περίοδο αιτήσεων για συμμετοχή στο ΒΒΒ Film Festival μέχρι και τις 25 Απριλίου 2011. Κατόπιν συνεννόησης και αξιολόγησης της επιθυμίας ατόμων που θέλουν να αιτηθούν, η αρχική προθεσμία μεταφέρθηκε με σκοπό να επιτρέψει και σε άλλους νέους της περιοχής των Βαλκανίων να συνεχίσουν τη δουλειά τους για την παραγωγή της ταινίας τους με περισσότερη αφοσίωση και εξασφαλίζοντας την καλύτερη ποιότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Το Φεστιβάλ φέτος θα γίνει στις 20-22 Ιουνίου 2011 στην Αθήνα.

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι η οποιασδήποτε μορφής κρίση και έχει τίτλο: “Who’s afraid of the big bad crises?”. Δυνατότητα αίτησης έχουν νέοι δημιουργοί, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν τη δική τους μικρού μήκους ταινία μένοντας πιστοί στο θέμα του φετινού φεστιβάλ. Η κρίση μπορεί να είναι οικογενειακή, συναισθηματική, καθημερινή ή ακόμα και …οικονομική!. 

Η σύνθεση της κριτικής επιτροπής που θα επιλέξει τον τελικό νικητή για το Φεστιβάλ 2011 είναι ο Κωνσταντίνος Ρήγος, αναγνωρισμένος εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης και χορογράφος, η καλλιτέχνης Violana Murataj από την Αλβανία, ο Alex Iures, από τη Ρουμανία και η Milica Denic, από τη Σερβία. Η ομάδα προεπιλογής ταινιών θα συμπεριλαμβάνει επίσης το Luigi Mete, σκηνοθέτη και παραγωγό της περσινής νικήτριας ταινίας και την Adela Demetja, Υπεύθυνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του οργανισμού.

Συνήθως αναρωτιόμαστε αν μια κρίση μπορεί να ειδωθεί ως μια νέα αρχή ή ως αδιέξοδο. Υπάρχει όμως τελικά κάτι για το οποίο πρέπει να φοβόμαστε; Να το δούμε σαν ένα κακό αστείο; Ή μήπως σαν μια ευκαιρία; 

 

Το Balkans Beyond Borders είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα στην Αθήνα που επιθυμεί να προάγει το διαπολιτισμικό διάλογο και καινοτόμες μορφές μάθησης και την παρακίνηση των νέων αξιοποιώντας ως μέσο την τέχνη του Κινηματογράφου και της Εικόνας. Για το λόγο αυτό το ΒΒΒ έχει αναλάβει κάποιες δραστηριότητες:

Το ετήσιο Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο κάθε χρόνο ταξιδεύει και σε μια διαφορετική πόλη των Βαλκανίων, εργαστήρια (workshops) για παράγωγη ταινιών μικρού μήκους με διάδραση νέων από διάφορες Βαλκανικές χώρες, τη διοργάνωση σεμιναρίων, με αφορμή κάποια ταινία και θέμα τα Βαλκάνια και τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου που θα αποτελεί φόρουμ επικοινωνίας και συνεργασίας αποτελούμενο από διάφορα φεστιβάλ ταινιών, πρεσβευτές της ιδέας του ΒΒΒ και άλλους ΜΚΟ. 

Workshop Παραγωγής Ταινιών

Κάθε workshop έχει ως στόχο την παραγωγή μιας συλλογικής ταινίας μικρού μήκους προκαλώντας τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ταινιών, να δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να οραματιστούν και να δημιουργήσουν έχοντας ως θέμα την κρίση οποιασδήποτε μορφής και να ανταλλάξουν απόψεις για τον κινηματογράφο, το ρόλο του σινεμά και για την περιοχή των Βαλκανίων.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν από τους παραγωγούς ταινιών Effi & Amir: www.effiandamir.net, θα είναι στα Αγγλικά και θα συμμετέχουν νέοι από διάφορες χώρες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια. Όλα τα έξοδα είναι πληρωμένα.

Περισσότερες πληροφορίες

Για ερωτήσεις ή περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους συμμετοχής και τη διαδικασία μπορείτε να επισκεφτείτε το διαδικτυακό μας τόπο στη διεύθυνση www.balkansbeyondborders.eu ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected].

Τα workshops είναι μια συμπαραγωγή των: Balkans Βeyond Borders, (www.balkansbeyondborders.eu), Line Initiative από τα Σκόπια, (http://www.l-i-n-e.org/) and Tirana Art Lab Centre for Contemporary art από τα Τίρανα (http://tiranaartlab.wordpress.com/).