«Τι είναι όμως σήμερα η πόλη για μας; Σκέφτομαι ότι έγραψα κάτι σαν τελευταίο ποίημα αγάπης για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε
Italo Calvino

Το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, με αφορμή την συμπλήρωση των 30 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα Italo Calvino, διοργανώνει στις 23 και 24 Οκτωβρίου, την επετειακή διημερίδα: Αόρατες πόλεις.

Το αφήγημα του Καλβίνο, Αόρατες Πόλεις, ένα τολμηρό λογοτεχνικό έργο που έθεσε το ζήτημα των πόλεων με τρόπο πρωτοποριακό, αφορά, πέρα από τη λογοτεχνία και τη φιλολογία, επιστήμες όπως η αρχιτεκτονική, η γλωσσολογία, η πολεοδομία, η λαογραφία, η τεχνολογία, η φιλοσοφία. Ακόμη, το περιεχόμενό του δίνει έναυσμα στην τέχνη της ζωγραφικής, της γλυπτικής, των σύγχρονων μέσων αφήγησης και επιτέλεσης.

Σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι να συγκεντρωθεί και να αναδειχθεί αυτή η ευρεία και πολυδιάστατη προσέγγιση του έργου, συμπεριλαμβάνοντας τρία σκέλη:

– τον κύκλο ομιλιών

– την έκθεση ζωγραφικής, εικαστικών και εγκαταστάσεων

– τη διεξαγωγή εργαστηρίων (workshops)

Το έργο πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδυσσέας το 1982, σε μετάφραση Ε. Γ. Ασλανίδη και Σάσας Καπογιαννοπούλου και στη συνέχεια από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη.

Ο αυτοκράτορας Κουμπλάι Χαν και ο Μάρκο Πόλο δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Ο εξερευνητής επιστρατεύει αντικείμενα, χειρονομίες και άλλα εκφραστικά μέσα για να περιγράψει τις πόλεις της αυτοκρατορίας. Πενήντα πέντε ονόματα – όλα γυναικεία, πενήντα πέντε πόλεις της φαντασίας, όπου οι επιθυμίες, οι ανταλλαγές, τα σήματα και τα πράγματα, τα μάτια, ο ουρανός και οι νεκροί, αναδεικνύονται ως φορείς οικουμενικότητας που διέπουν, με τη σειρά τους, τον σύγχρονο αστικό πολιτισμό.

Τον κύκλο ομιλιών θα ανοίξει ο Βασίλης Βασιλικός, ανασύροντας μνήμες κι εμπειρίες από την προσωπική του φιλία με τον Italo Calvino, ενώ ειδική μνεία θα γίνει στον Ανταίο Χρυσοστομίδη, από τον Γιώργο Μπράμο και από τον Σταύρο Πετσόπουλο. Με εφαλτήριο τις Αόρατες Πόλεις, στο συνέδριο θα αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από θέματα κοινωνικών δομών, τέχνης και πολιτισμού.

Στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου, εκπρόσωποι της νέας γενιάς Ελλήνων εικαστικών, new media artists και performers θα καταθέσουν τη δική τους εκδοχή των Αόρατων Πόλεων, με έργα και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

Στα εργαστήρια, εικαστικοί, αρχιτέκτονες και τεχνολόγοι χρησιμοποιούν την Αθήνα σαν μία ακόμη αόρατη πόλη και προσκαλούν όλους να την ανακαλύψουν:

«Χαρτογραφώντας το Αόρατο», από τη Στέλλα Μπολωνάκη (εικαστικός ΑΣΚΤ, αρχιτέκτων)

«Εικαστική Αναπαράσταση: Από το λόγο στο σχήμα, εφαρμογή στην πόλη», από την Ευφροσύνη Τσακίρη (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ)

«Η Ζωή ως Πόλη: μια συλλογική ανάγνωση της ζωής σε κρίση», από τη Μάρω Πανταζίδου (Διεθνής Αμνηστία)

«Ιστορίες Κατοίκησης»,  ηχητικός περίπατος από την ομάδα Akoo-­‐o

Πληροφορίες
Αόρατες πόλεις
23 & 24 Οκτωβρίου
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια και δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε ένα ή περισσότερα από τα εργαστήρια, παρακαλούνται να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας «Αόρατες πόλεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.