Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα παρουσιάσει μία θεματική ενότητα, η οποία θα αναδεικνύει εθνογραφικές ταινίες που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα. Ουσιαστικό στη φετινή θεματική είναι το ερώτημα της επιθυμίας στις πολλαπλές, υλικές και υπερβατικές της εκφάνσεις, ειδικά σε περιόδους όπου η κρίση έχει γίνει μία από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες λέξεις – κλειδιά για να υποδηλώσει την κλιμάκωση των διαφόρων μορφών βίας, φτώχειας, εκτόπισης και αποστέρησης, καθώς και συναισθήματα όπως μελαγχολία, κατάθλιψη, τραύμα, φόβο και τρόμο στο πλαίσιο εναλλασσόμενων έμφυλων, σεξουαλικών,  φυλετικών, εθνικών και ταξικών δυναμικών.

Κατανοώντας την επιθυμία ως μία συναισθηματική και πολιτική έννοια άμεσα συνυφασμένη με τον καπιταλισμό της κρίσης και με διαδικασίες νεοφιλελευθερισμού, παγκοσμιοποίησης, μετανάστευσης, και αποικιοκρατίας, αλλά και επηρεασμένη επίσης από θεωρητικές διαστάσεις συνυφασμένες με τη συγκρότηση της υποκειμενικότητας, τη λειτουργία της εξουσίας και την αντίσταση, προσκαλούμε εθνογραφικά φιλμ που εμπνέονται από φεμινιστικές, μετααποικιοκρατικές, queer και άλλες κριτικές αναλυτικές ματιές προκειμένου να αναδείξουν την αλληλοσυσχέτιση της επιθυμίας με την κρίση. Ο στόχος είναι να εκκινήσουμε έναν διάλογο που θα βασίζεται στις παρακάτω ερωτήσεις: Πώς μπορούμε να σκηνοθετήσουμε σκηνές επιθυμίας σε διαφορετικές περιόδους κρίσης; Ποιες είναι οι διαφορετικές εκφάνσεις της επιθυμίας εν μέσω περιθωριοποιημένων ταυτοτήτων σε καιρούς κρίσης; Ταινίες που διαπραγματεύονται αυτά τα ερωτήματα μπορεί να συνδέονται με -αλλά όχι και να περιορίζονται σε- θεματικές που αφορούν ζητήματα σεξουαλικότητας, πορνογραφίας, καταναγκαστικής εργασίας, νεο-αποικιοκρατίας, μετανάστευσης, κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών από τα κάτω.

Κατά κύριο λόγο μάς ενδιαφέρουν ταινίες που γυρίστηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία, όμως θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις αιτήσεις. Για τις ταινίες που δεν είναι γυρισμένες στα Αγγλικά χρειαζόμαστε αγγλικούς υπότιτλους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής και να τη στείλουν στο [email protected], ξεκαθαρίζοντας στο email ή στη γραμμή περιεχομένου ότι η ταινία είναι για το συγκεκριμένο αφιέρωμα.

Στείλτε το DVD στο:

Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας
Ταχυδρομική Θυρίδα 66009
15501 Χολαργός, Αθήνα

ή, διαφορετικά, στείλτε ένα ιδιωτικό online screener με κωδικό πρόσβασης. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15 Ιουλίου 2015.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.