Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Άντολφ Σαπίρο πραγματοποιεί σεμινάριο με θέμα «Ανακαλύψεις του Στανισλάφσκι…και το θέατρο του Τσέχωφ». Το θέμα αυτό έχει επιλεχτεί διότι εδώ και πάνω από έναν αιώνα ο κόσμος του θεάτρου βιώνει την τεράστια επιρροή των ανακαλύψεων που έκανε ο Στανισλάφσκι. Οι ανακαλύψεις αυτές, όπως και οι ιδιαιτερότητες του δράματος του Τσέχωφ οι οποίες ώθησαν τον Στανισλάφσκι προς αναζήτηση νέων οδών τελειοποίησης της υποκριτικής τέχνης και την δημιουργία νέου θεάτρου,  αποτέλεσαν ένα μέρος του παγκόσμιου πολιτισμικού κτήματος. Ο Μεγιερχόλντ, ο Μιχαήλ Τσέχωφ, ο Γκροτόφσκι, ο Πήτερ Μπρουκ και πολλοί άλλοι έξοχοι παράγοντες του θεάτρου αναγνώριζαν την σημασία και την σπουδαιότητα των ανακαλύψεων του Στανισλάφσκι. Δυστυχώς, πολύ συχνά με την πάροδο των ετών η σχολή ενός μεγάλου δασκάλου διαστρεβλώνεται από τους ίδιους τους οπαδούς του με αποτέλεσμα να «εξατμίζεται» το ζων πνεύμα του που θα μπορούσε να γεμίζει και σήμερα την καθημερινή πρακτική.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να δοθεί στους συμμετέχοντες το μήνυμα, ποιο είναι το αληθινό νόημα των ανακαλύψεων του Στανισλάφσκι και ποιά η σημασία τους για ηθοποιούς και σκηνοθέτες που προβληματίζονται από τη πορεία του θεάτρου σήμερα.

Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου θα έχουν ταυτόχρονα θεωρητικό και πρακτικό χαρακτήρα. Η αποκάλυψη και η ερμηνεία των θέσεων του συστήματος Στανισλάφσκι θα συνοδεύονται από ασκήσεις υποκριτικής και από επεξεργασία αποσπασμάτων από έργα του Τσέχωφ. Όλα αυτά θα πρέπει να δώσουν μία απάντηση στην απλή ερώτηση «ποιος είναι ο Στανισλάφσκι και τι είναι το θέατρο του Τσέχωφ».

Το θέμα του εργαστηρίου είναι επίκαιρο για ηθοποιούς αλλά και για σκηνοθέτες. Όπως επίσης για όλους όσους αναζητούν το θέατρο ως μέθοδο να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Οι ακροατές του εργαστηρίου θα μπορούν να συμμετέχουν με την μορφή συζήτησης των προβλημάτων χωρίς ωστόσο την δυνατότητα να βγαίνουν στη «σκηνή», δηλαδή χωρίς να λαμβάνουν μέρος στις πρακτικές ασκήσεις.

Ο Άντολφ Σαπίρο συστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό τον Νοέμβριο του 2010 με το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας και τον “Βυσσινόκηπο” του Τσέχωφ. Φέτος, η επίσκεψή του πραγματοποιείται με αφορμή την επερχόμενη συνεργασία του με τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία θα ανεβάσει τον μονόλογο του Μάρτιν Σέρμαν «Ρόουζ». Το έργο θα παιχθεί την προσεχή θεατρική σεζόν στη Θεατρική Σκηνή που φέρει το όνομά της, στον Πολυχώρο της Αθηναΐδας. 

 

Πληροφορίες για το σεμινάριο:

Από 21 έως 27 Μαρτίου 2011, 5 ώρες ημερησίως

Κόστος συμμετοχής: 

Για τους ηθοποιούς: 320 ευρώ + ΦΠΑ

Για τους ακροατές: 155 ευρώ + ΦΠΑ

Δηλώσεις συμμετοχής:

Τηλ. 6944 607680, 6944 552641

E-mail: [email protected]

Λήξη προθεσμίας συμμετοχής: 10.03.2011

 

Πολυχώρος Αθηναΐς

Καστοριάς 34-36 Κεραμεικός

Τηλ: +302103480000

 http://www.athinais.com.gr/ 

Βιογραφικό

 

Βραβευμένος με τον τίτλο «Ο καλλιτέχνης του λαού» της Δημοκρατίας της Λετονίας 

Κρατικό βραβείο της Λετονίας

Βραβείο Μόσχας  για τον τομέα της λογοτεχνίας και της τέχνης

Νικητής του διεθνούς φεστιβάλ «Ο οίκος της Βαλτικής»,

Διεθνές βραβείο Κ. Σ. Στανισλάφσκι,

Εθνικό βραβείο «Η χρυσή μάσκα».

Αποφοίτησε από την σχολή σκηνοθεσίας του Θεατρικού Ινστιτούτου του Χάρκοβ. Ύστερα συνέχισε τις σπουδές του στη Μόσχα, στο Ανώτατο Εργαστήρι Σκηνοθεσίας της Μαρίας Κνέμπελ.

Μεταξύ του 1962 και του 1992 εργαζόταν στην Λετονία όπου διεύθυνε το Θέατρο Νεολαίας της Ρίγας. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά  έργα που έχει σκηνοθετήσει είναι: «Ο Ιβάνοφ», « Ο Δαίμων»  του Α. Τσέχωφ, «Η πόλη με την αυγή» του Α. Αρμπούζοφ, «Το δάσος» του Α. Οστρόφσκι, «Το χρυσό άτι» του Γ. Ραινη, «Πέερ Γκιντ» του Γ. Ιψεν, «Ο πρίγκιπας του Γκόμπουρκ» του Γ. Κλάιστ,  «Ο φόβος και η απελπισία του Τρίτου Ράιχ» του Μπρεχτ, «Αύριο ήταν πόλεμος» του Μ. Βασίλιγιεφ, «Δημοκρατία» του Ι. Μπρόντσκι – και άλλα.        

Το Θέατρο Νεολαίας της Ρίγας διατηρούσε δύο θιάσους (ο ένας ρώσικος και ο άλλος από την  Λετονία ) – πέρα του ότι είχε μια μοναδική οργανωτική δομή, ήταν επίσης  πολύ γνωστό  εντός της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Ειδικά για το θέατρο αυτό, γράφονταν  θεατρικά έργα από κορυφαίους ρώσους δραματουργούς. 

Στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ της Ρώμης «Το θέατρο στην οθόνη» κέρδισε το Grand Prix και το Χρυσό μετάλλιο για την «Η εφεύρεση του βαλς» βασισμένη στο βιβλίο του Β. Ναμπόκοφ.

Με τον Άντολφ Σαπίρο ως καθηγητή του Ωδείου της Ρίγας αποφοιτήσαν τρεις τάξεις ηθοποιών και άλλη μια – σκηνοθετών.

Το 1990 εξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Θεάτρων για παιδιά και νέους.

Από το 1993 ο Α. Σαπίρο εργάζεται ως ανεξάρτητος  σκηνοθέτης και παιδαγωγός.

Οι παράγωγες του στη Μόσχα είναι «Η των υποκριτών καβάλα» του Μ. Μπουλγκάκοφ (στο Θέατρο Τέχνης του Τσέχωφ της Μόσχας, το 1988 και το 2001), «Ο βυσσινόκηπος» του Α. Τσέχοφ, «Το βάραθρο» του Ι. Γκοντσαρόφ, «Το αγριογουρουνάκι» του Β. Ρώζοφ, «Αγαπητέ ψεύτη» του Κήλτι (στο θέατρο Ε. Βαχτάνγκοφ), «Στο μπαρ ενός ξενοδοχείου στο Τόκιο» του Τ. Ουιλλιαμς (στο θέατρο Β. Μαγιακόφσκι), «Η πριγκίπισσα Όνειρο» του Ε. Ροσταν, «Οι τελευταίοι» και «Στον βυθό» του Μ.Γκόρκι (στο θέατρο υπό την διεύθυνση του Ο. Ταμπακόφ), «451 βαθμοί Φαρενάιτ» πάνω στο μυθιστόρημα  του Ρ. Μπράντμπερι (στο θέατρο «Et Cetera» υπό την διεύθυνση του Α. Καλιάγκιν), «Τα παιδιά του Ήλιου» του Μ. Γκόργκι ( στο Maly Τheatre) που βραβεύτηκε με   το Grand Prix της  Ένωσης  Παραγόντων Θεάτρου της Ρωσίας και το Χρυσό μετάλλιο του θεατρικού φόρουμ «Ο χρυσός καβαλάρης», επίσης και η όπερα «Lucia di Lammermoor» του Γ. Ντονιτσέττι (στο Μουσικό θέατρο Κ.Σ. Στανισλάφσκι και Νεμίροβιτς-Ντάντσενκο) βραβευμένη με το Εθνικό βραβείο «Η χρυσή μάσκα» ως  καλύτερη παραγωγή της σεζόν.    

Στην Αγ. Πετρούπολη έχει σκηνοθετήσει  το «Βυσσινόκηπο» του Τσέχωφ και «Το δασός» του Α. Οστρόφσκι (στο Μεγάλο Θέατρο Δράματος  Γ.Α. Τοφστονόγκοφ). 

Έχει σκηνοθετήσει στο εξωτερικό τα έργα  «Ο επιθεωρητής» του Ν. Γκόγκολ  στη Βενεζουέλα, το «Βυσσινόκηπο» στη Νικαράγουα, «Οι τρεις αδελφές» του Α.Τσέχωφ στις ΗΠΑ, «Η δανέζικη ιστορία» πάνω στα έργα του Χ. Άντερσεν  στην Πολωνία, «Η όπερα της πεντάρας» του  Μπρεχτ, «Ο τελευταίος έρωτας» του Ι. Ζιγκερ στο Ισραήλ, «Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζετε» του Λ. Πιραντέλο στη Γαλλία και «Η διάσταση Τσέχωφ» στη Βραζιλία.          

Ο Α. Σαπίρο έχει διδάξει και έχει παρουσιάσει σεμινάρια (Master class) στις ΗΠΑ (στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο Καρνεγκι-Μέλλον, στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης  και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο), στη Γερμάνια (Βερολίνο, Μπαντ-Πεδμόντ, στο  Εθνικό Θέατρο της Βαυαρίας του Μονάχου), στην Πολωνία (στο θέατρο «Κυνήγι»), στο Ισραήλ (στα θέατρα «Γκέσσερ» και «Ιντεσσπίλλε»), στη Γαλλία (στην Εθνική Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και Τεχνολογίας της Λυών ENSATT), στην Ιταλία (biennale  festival METHODIKA), στη Βραζιλία (FUNART).         

Ο Α. Σαπίρο εργάζεται μόνιμα στην Εσθονία. Το 2003 εξέλεγξη επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Παραστατικών Τεχνών της Θεατρικής Ακαδημίας του Ταλλίν καθώς και του Κολλεγίου Καλών Τεχνών της πόλης Βιλιγιάντι. 

Οι παραγωγές του στην Εσθονία είναι οι εξής: «Ο βυσσινόκηπος» στο (Νορθ θεατερ), «Οι τρεις αδελφές» του Α. Τσέχωφ και «Το ζων πτώμα» του Λ. Τολστόι (το Εθνικό Θέατρο του Κιγκισεπ), «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» του Ε. Άλμπι (στο Θέατρο του Πιάρνο), «Η όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ (βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ «Ο οίκος της Βαλτικής»), «Πατέρες και Υιοί» του Ι. Τουργκένεφ (διακρίθηκε ως καλύτερη παράσταση από το Ίδρυμα Πολιτισμού της Εσθονίας), «Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζετε» του  Λ. Πιραντέλο (Λιννατεάτερ).     

Το 2003 του απονεμήθηκε το Παράσημο “PRO TERRA MARIANA” για την εισφορά του στον πολιτισμό της Εσθονίας.

Στο ευρωπαϊκό θεατρικό φεστιβάλ της Ρώμης «Θέατρο στην οθόνη» κέρδισε το Grand Prix και το Χρυσό μετάλλιο για την ταινία «Η εφεύρεση του βαλς» βασισμένη στο βιβλίο του Β. Ναμπόκοφ.

Είναι ο συγγραφέας πολλών θεατρικών έργων που ανεβάζονται στη Ρωσία αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και των βιβλίων “Entre-act” και «Πως έπεφτε η αυλαία» (βραβεύτηκε από το περιοδικό «Η φιλία των λαών» ως το καλύτερο της χρονιάς).