Ο Chris Cooper, καλλιτεχνικός διευθυντής του Big Brum Theatre in Education Company και πρωτοπόρος σε θέματα που αφορούν στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, παρουσιάζει το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα DICE —  Drama Improves Lisbon Key Competences in  Education — καθώς και τις Βασικές Αρχές του Δράματος και του Θεάτρου στην Εκπαίδευση (Drama & Theatre in Education) όπως διαμορφώνονται στις μέρες μας διεθνώς. 

Το ερευνητικό πρόγραμμα DICE αναφέρεται στην επίδραση που έχει το Δράμα και το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Drama and Theatre in Education) τόσο στη διαδικασία της μάθησης και της προσωπικής ανάπτυξης όσο και στην κοινωνική προσαρμογή των νέων ατόμων. Χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius και είναι μια καινοτόμος και ουσιαστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Παλαιστίνη, από επαγγελματίες  που δραστηριοποιούνται στο χώρο τόσο του Εκπαιδευτικού Θεάτρου και Δράματος όσο και του Παιδικού και Νεανικού Θεάτρου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ο Chris Cooper συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα ως διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company, εκπροσωπώντας το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τα βασικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας, τα οποία και θα παρουσιασθούν λεπτομερώς, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον εκπαιδευτικό και θεατρικό κόσμο αλλά και για τους πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς γενικότερα. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι : τα  παιδιά που παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο μαθήματα Εκπαιδευτικού Δράματος και Θεάτρου βρέθηκαν να είναι:

• Κατά 13% περισσότερο διαθέσιμα να αποδεχτούν άλλους ανθρώπους ίδιας ή διαφορετικής εθνικότητας

• Κατά 8% περισσότερο διαθέσιμα να ψηφίσουν

• Κατά 11% περισσότερο διαθέσιμα να ασχοληθούν ή να εμπλακούν σε πολιτικά ζητήματα σε σχέση με τα παιδιά που δεν παρακολουθούν τα αντίστοιχα μαθήματα.

Παρουσίαση:

Η παρουσίαση, που οργανώνεται από την Πέγκυ Στεφανίδου – Τσιτσιρίκου, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Πόρτα,  θα γίνει στο Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59), τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011, στις 19:00 και θα υπάρχει δυνατότητα μετάφρασης στα Ελληνικά. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στη γραμματεία του Εργαστηρίου, στο  τηλ. 210 32 49 829 

Η πρωτοβουλία αυτή έχει την υποστήριξη του British Council.

Master Class: 

Ο Chris Cooper, επίσης :

1) Θα διδάξει  Master Class 20 ωρών από τις 27/1 έως τις 3/2/2011 που οργανώνεται από το Εργαστήρι του θεάτρου Πόρτα και απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooper αλλά και όσους πρόκειται να διδαχθούν από αυτόν για πρώτη φορά.

2) Θα διδάξει στα οκτάμηνα θεατρικά εργαστήρια των παιδιών και των εφήβων και στα οκτάμηνα σεμινάρια θεατρικής αγωγής των ενηλίκων του Εργαστηρίου του Θεάτρου Πόρτα. 

Πληροφορίες:

Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα- Ξένια Καλογεροπούλου, 

Μελίνας Μερκούρη 54, Κολωνάκι, 

Τηλ.  210 32.49.829.

Υπεύθυνη Γραμματείας: Αντωνία Βλάχου  

 

*Ο Chris Cooper είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Big Brum Theatre in Education Company (www.bigbrum.org.uk) 

Η ομάδα Θεάτρου στην Εκπαίδευση Big Brum με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Chris Cooper ιδρύθηκε το 1982. Επιδοτούμενο από το Arts Council της Αγγλίας παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση και θεάτρου για νέους και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς επίσης και με φοιτητές πανεπιστημίου.

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο σημαντικές ομάδες στο χώρο του θεάτρου στην εκπαίδευση και του θεάτρου για νέους και τα μέλη του έχουν συνεργαστεί με νέους, ηθοποιούς, δασκάλους, θέατρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά είναι αντίστοιχες ομάδες στην Ουγγαρία και στη Γαλλία και οργανισμοί όπως το Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα στην Αθήνα και το Ίδρυμα Qattan στη Ραμάλα. Η ομάδα συνεχίζει να φιλοξενεί κάθε χρονιά επισκέπτες από όλο τον κόσμο δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την δουλειά τους και να παρακολουθήσουν τις πρόβες και τα προγράμματα που  κάνουν με τους νέους.