«Αγγειοπλαστική της Σίφνου: Ζωντανές παραδόσεις, εξελισσόμενες τέχνες» στον κήπο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών

Το BSA παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα τη σειρά ντοκιμαντέρ του Δικτύου Αρχιπέλαγος, προσφέροντας μια ματιά στη σύγχρονη αγγειοπλαστική κοινότητα της Σίφνου

11 Ιουνίου 2024

Το British School at Athens (BSA) και το Δίκτυο Αρχιπέλαγος σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στην πλούσια κληρονομιά της σιφνέικης κεραμικής και τη σημασία της στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου του νησιού, στον κήπο του British School at Athens στο Κολωνάκι, στις 11 Ιουνίου.

Το BSA παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα τη σειρά ντοκιμαντέρ του Δικτύου Αρχιπέλαγος, προσφέροντας μια ματιά στη σύγχρονη αγγειοπλαστική κοινότητα της Σίφνου, μέσα από βίντεο-πορτρέτα και μια συζήτηση με αρχαιολόγους του BSA.

Εδώ και αιώνες, η κεραμική είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά, την καλλιτεχνική δημιουργία και την οικονομία του νησιού. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από δεκαπέντε αγγειοπλαστικά εργαστήρια συνεχίζουν να παράγουν ιδιαίτερα κεραμικά αντικείμενα, φημισμένα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα τρία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ μάς μεταφέρουν στα εργαστήρια κεραμικής των Νίκου και Γιάννη Λεμπέση, των Αντώνη και Γιάννη Ατσόνιου και του Αντώνη Κ. Καλογήρου, συνδυάζοντας συνεντεύξεις, πλάνα παρατήρησης και ιστορικό αρχειακό φωτογραφικό υλικό από αυτούς τους χώρους.

 

 

 

Σε συνέχεια της προβολής και ορμώμενοι από τη μακρά ερευνητική ιστορία του BSA για την αρχαιολογική και τη σύγχρονη κεραμική, ειδικοί του χώρου θα συμμετάσχουν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν.

Ο διευθυντής του Δικτύου Αρχιπέλαγος, Jacob Moe, θα παρουσιάσει τις ταινίες σε συνομιλία με την Ευαγγελία Κυριατζή, Διευθύντρια του Fitch Laboratory for Archaeological Science του BSA, τη Rebecca Sweetman, Διευθύντρια του BSA, και τον Toby Brundin, Διευθυντή του Craft Potters Association του Ηνωμένου Βασιλείου, συγκεντρώνοντας τους προβληματισμούς τους για την παράδοση και την καινοτομία, την ανθεκτικότητα του νησιού και την κινητικότητα ανθρώπων και αντικειμένων.

 

Σχετικά με το British School at Athens

Το British School at Athens (BSA) είναι ένα ινστιτούτο προηγμένης έρευνας που ιδρύθηκε το 1886. Γνωστό ως Βρετανική Σχολή Αθηνών, ήταν η τέταρτη από τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές που ιδρύθηκαν στην Αθήνα και βρίσκεται στο Κολωνάκι. Αποστολή της Σχολής είναι να διεξάγει, να προωθεί και να διευκολύνει την έρευνα διεθνούς αριστείας σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την Ελλάδα, από τις καλές τέχνες μέχρι την αρχαιολογική επιστήμη, σε όλες τις περιόδους έως τη σύγχρονη εποχή. Αυτό πραγματοποιείται μέσα από ένα πρόγραμμα έρευνας, επιτόπιας και μη, υποτροφίες για διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, μια σειρά από σύντομα μαθήματα και ένα θερινό σχολείο, από ετήσιες ερευνητικές δημοσιεύσεις και ένα ζωντανό πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Αθήνα, την Κνωσό και το Λονδίνο. Στις εγκαταστάσεις του BSA περιλαμβάνονται μία Βιβλιοθήκη και ένα Αρχείο, ένας ξενώνας, το Fitch Laboratory και το δορυφορικό Κέντρο Ερευνών Κνωσού στην Κρήτη.

 

 

Το Εργαστήριο Αρχαιολογικής Επιστήμης Marc and Ismene Fitch του BSA είναι ένα κέντρο για την επιστημονική αρχαιολογία, το οποίο πρωτοπορεί σε επιστημονικές τεχνικές στην ελληνική αρχαιολογική έρευνα εδώ και 50 χρόνια, ιδιαίτερα για την κεραμική. Το έργο μας συνδυάζει την επιστήμη, την αρχαιολογία και την εθνογραφία για τη μελέτη αρχαίων τεχνιτών, εξετάζοντας τις επιλογές των αγγειοπλαστών, καθώς και το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που επηρεάζουν τις πρακτικές τους, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της κινητικότητας.

 

Σχετικά με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος

Τα νησιά του Αιγαίου είναι καταφύγια διασπορικού πολιτισμού, παραδοσιακής γνώσης και βιοποικιλότητας. Ωστόσο, σήμερα, επιταχυνόμενες αλλαγές όπως ο υπερτουρισμός και η παγκόσμια κλιματική κρίση ασκούν τοπικές πιέσεις σε αυτές τις παράκτιες κοινότητες, απειλώντας τα συστήματα γνώσης τους και τις περιβαλλοντικές ισορροπίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος αντιλαμβάνεται τις Κυκλάδες ως εργαστήρια επιτόπιας έρευνας, προγραμμάτων φιλοξενίας, εκδόσεων, ψηφιακών έργων και δημόσιων προγραμμάτων. Η πρωτοβουλία λειτουργεί στη διασταύρωση των οπτικοακουστικών πρακτικών, της πολιτιστικής ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις ψηφιακές συλλογές της, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής μνήμης μέσω των δράσεων τεκμηρίωσης και του δημόσιου προγράμματός της.

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

11 Ιουνίου | 19:30 (πόρτες), 20:30 (έναρξη)

Μετά την προβολή και τη συζήτηση, θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο.

Είσοδος ελεύθερη

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.