Aλέξανδρος Χάχαλης: Πεμπτουσία, Κύκλος Α΄, Κωστής Παλαμάς

Αφιέρωμα στην 70η επέτειο θανάτου του Κωστή Παλαμά

«Τῶν Ἑλλήνων τὴν πατρίδα βάρβαροι τὴν ἀτιμάζουν! Ὅπου ἀνθοπετοῦσαν οἱ Ἔρωτες παραδέρνει ἡ νυχτερίδα. Στὴ νυχτιά μας μιὰ πυγολαμπίδα, τῶν ἀρχαίων ἡ μνήμη, ψευτοφέγγει κ᾿ εἶναι μιὰ νυχτιὰ ποὺ δὲν τὴ διώχνεις, τοῦ παντοτινοῦ μας ἥλιου ἀχτίδα!» Κωστής Παλαμάς

Με άξονα δημιουργίας το έργο του Κωστή Παλαμά και αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου μας ποιητή, ο διεθνούς φήμης δημιουργός Αλέξανδρος Χάχαλης, παρουσιάζει στις 27 Φεβρουαρίου, στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Αίθουσα Τελετών & Εκδηλώσεων του Φ. Σ. Παρνασσός την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 20:30, το νέο συμφωνικό έργο του το Ορατόριο «Πεμπτουσία, Κύκλος Α΄, Κωστής Παλαμάς».

Μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου ποιητή, ολόκληρος ο 6ος λόγος από τον Δωδεκάλογο του Γύφτου, καθώς και το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Παλαμάς», συνθέτουν τη νέα δημιουργία του Αλέξανδρου Χάχαλη, που καθίσταται άκρως επίκαιρη – λόγω συγκυρίας – για τον Ελληνισμό και τον Άνθρωπο.

Η προσωπικότητα και το μέχρι σήμερα έργο του συνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη, – ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε, έδρασε και διακρίθηκε επί 21 χρόνια στη Νέα Υόρκη, στο χώρο του θεάτρου και της μουσικής, ενώ το έργο του προβάλλεται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ποικιλοτρόπως και με ενθουσιώδη ανταπόκριση από το κοινό, σε συνδυασμό με το έργο του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά, το οποίο αποδεικνύεται στην εποχή μας άκρως επίκαιρο – εγγυώνται ένα καλλιτεχνικό γεγονός υψίστης σημασίας.

Το έργο θα εκτελεστεί σε «Παγκόσμια Πρώτη» από σημαντικούς εκτελεστές, καθώς μαζί με τον Αλέξανδρο Χάχαλη, θα βρίσκεται η διακεκριμένη ελληνίδα υψίφωνος Τζένη Δριβάλα, η ηθοποιός Θάλεια Προκοπίου, η παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, αλλά και ο Χρήστος Παπαδόπουλος, από «Τα παιδιά από την Πάτρα».

Αλέξανδρος Χάχαλης

Ο Αλέξανδρος Χάχαλης γεννήθηκε στην Πάτρα και ήδη σε ηλικία 4 ετών εμφανίζεται επί σκηνής απαγγέλλων ή ως μουσικός, χορευτής, ηθοποιός. Το 1980 έφυγε για την Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε μουσική σύνθεση στη σχολή Aaron Copland.

Συνέθεσε και εξετέλεσε έργα – τα οποία έχουν χαρακτηριστεί πρωτοπόρα, επαναστατικά και διαχρονικά. Ενδεικτικά, για το θέατρο La Mama της Νέας Υόρκης («Το΄Ονειρο του Φοίνικος» και «Γερανός» για το Annex του La Mama) και για μεγάλα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ όπως το Art Carnuntum της Αυστρίας, Libertas της Κροατίας, στην Σικελία, στο παλάτι Τοπ Καπί της Κων/πόλεως. «Τα Μυστήρια της Ελευσίνος» γιά το φεστιβάλ Next Wave της Μουσικής Ακαδημίας του Μπρούκλιν (BAM), την «Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά» γιά το Drama Department, έργο που κατέχει μόνιμη θέση στην βιβλιοθήκη της Nέας Υόρκης στο Lincoln Center, «Η Αγάπη θέλει Αγάπη», με ποίηση της Τζένης Βλαχώνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20/11/10, το Πανανθρώπινον Μαραθώνιον Κάλεσμα / Μαραθών: 2500 Έτη Φωτός στον Τύμβο Μαραθωνομάχων, για τον Δήμο Μαραθώνος, 13/9/2010, το «Πύρ  Αείζωον», αφιερωμένο στον Ηράκλειτο, στην Μοντόπολι της Ιταλίας με την διεθνώς διακεκριμένη σοπράνο Δήμ. Θεοδοσίου (αποσπάσματα παρουσίασε επίσης στο στάδιο των Δελφών, στις Αφίδνες για την Ολυμπιακή Φλόγα τον Αύγουστο του 2004 και στο Ευγενίδειον Πλανητάριον, στις 22/3/10, για τον εορτασμό της Εαρινής Ισημερίας με την υψίφωνο Μαρία Κανελλοπούλου). Το έργο αυτό θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο στο πλανητάριο του Αμβούργου.

Ακόμα ξεχωρίζουν τα έργα του:
«Ταξίδι χωρίς τέλος» για το Ευγενίδειον Ιδρυμα των Αθηνών και «Συναστρία» στο Ζάππειο, με σκηνοθέτη τον Jean Pascal Levy Trumet γιά την πρόοδο της γέφυρας του Ρίου-Αντιρίου. Έχει επίσης παρουσιάσει έργα του στην Νέα Υόρκη, ως μουσικός διευθυντής για την τελετή Μνήμης του μαέστρου της Τζάζ Sun Ra, στο Knitting Factory, στο New England Conservatory, στο Πολεμικό Mουσείο, στην Παλαιά Bουλή, στο θέατρο Πέτρας, στον Όλυμπο, στο Ολ. Μουσείο Θεσσαλονίκης για τον 6ο Διεθνή Μαραθώνιο Μ.Αλέξανδρος (9/4/11) και στο φεστιβάλ NYC Fringe και το Διεθνές Πρόγραμμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Rochester.

Σημαντική στιγμή στην καριέρα του η παρουσία του στην Ιταλική πόλη του Σπολέτο, όπου το 2005 παρουσίασε έργο του στη «Νύκτα Μουσείων» και το 2011 στο φεστιβάλ Dei Due Mondi για την Τελετή Μνήμης της Ellen Stewart, μαζί με άλλους 50 LaMama καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.

Επίσης έχει συνθέσει για φιλμ: «Η Δημοκρατία και η Μάχη του Μαραθώνος» του Σπύρου Μερκούρη στο Ζάππειο, Magna Istria της Cristina Mantis, “Μέγας Αλέξανδρος ο Δικέρατος” της ASTRO TV της Μαλαισίας, “Hanging with the homeboys” New Line Cinema και για το τελευταίο ντοκιμαντέρ του William Boroughs.

Διακρίσεις
Έχει τιμηθεί από τον σύλλογο των Ελλήνων καθηγητών του Πανεπιστημίου του Σικάγου γιά την ηχητική του απόδοση της ελληνικής γλώσσας, την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών για την αφοσίωσή του στις Ελληνικές Αξίες. Επίσης, στο Central Park της N.Y. πλάι στην Oλυμπία Δουκάκη και 6 άλλους Έλληνες για την εισφορά του στο θέατρο όπου και παρουσίασε έργα του, στο Μέγαρο των Αθηνών, στην τελετή των Αριστείων κοινωνικής προσφοράς των Ελλήνων διαφημιζομένων όπου και έπαιξε σόλο πιάνο, από την ΕΡΤ τον Μάρτιο ’08, στην εκπομπή του Εμμανουήλ Κουτσουρέλη “Διπλή Φαντασία ” 1 ώρα αφιερωμένη στην μουσική και την φιλοσοφία του.

Τέλος, έχει δημιουργήσει τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος πολιτιστικό σύλλογο «Απόλλωνος Ναός» με σκοπό την διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού παγκοσμίως και έχει καθιερώσει τα Ηλιούγεννα (μία ημέρα μετά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο), τα Ανθεστήρια (ανοιξιάτικη, κινητή), και Ηλιομέγιστα (Θερινό Ηλιοστάσιο) και τα Ισορρόπια (2 ισημερίες) ως τις βασικές ετήσιες γιορτές του Ναού.

Συντελεστές

Αναλυτικά, επί σκηνής θα βρεθούν οι:

Τζένη Δριβάλα – υψίφωνος
Αγάπη Παπαμήτσου – υψίφωνος
Νίκος Παγούνης – βαθύφωνος
Θάλεια Προκοπίου – απαγγελία
Κώστας Γιαλίνης – απαγγελία
Ανδρέας Κουτσουρέλης – απαγγελία
Γιώργος Μαγκλάρας – βιολί
Αστέριος Πούφτης – τσέλλο
Χρήστος Παπαδόπουλος – έγχορδα
Ιωάννης Μουτσάκης – έθνικ κρουστά
Αλέξανδρος Χρηστίδης – κρουστά ορχήστρας

Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου και η Χορευτική ομάδα Acrodance της Άννας Ομηρίδη

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Πρεμιέρες

No data was found

Τελευταία εβδομάδα

No data was found

Συντελεστές

Αναλυτικά, επί σκηνής θα βρεθούν οι:

Τζένη Δριβάλα – υψίφωνος
Αγάπη Παπαμήτσου – υψίφωνος
Νίκος Παγούνης – βαθύφωνος
Θάλεια Προκοπίου – απαγγελία
Κώστας Γιαλίνης – απαγγελία
Ανδρέας Κουτσουρέλης – απαγγελία
Γιώργος Μαγκλάρας – βιολί
Αστέριος Πούφτης – τσέλλο
Χρήστος Παπαδόπουλος – έγχορδα
Ιωάννης Μουτσάκης – έθνικ κρουστά
Αλέξανδρος Χρηστίδης – κρουστά ορχήστρας

Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου και η Χορευτική ομάδα Acrodance της Άννας Ομηρίδη

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ