06 Δεκεμβρίου, 2023 •

Advent (ελ)calendar 1η Δεκεμβρίου: Κερδίστε ένα εορταστικό Advent Calendar αφού μάθετε για την ιστορία του στον χρόνο

Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου

Ανακαλύψτε την πρώτη ελc έκπληξη: Ένα εορταστικό Advent Calendar και ξεκινήστε μαζί μας την αντίστροφη μέτρηση

Κάθε πρώτη του Δεκέμβρη το πάνω ράφι του γραφείου μου στο σαλόνι γεμίζει με μικρά μαύρα κουτάκια. Κουτάκια που κρύβουν μικρούς θησαυρούς, άλλοτε γεύσεις, άλλοτε νοημάτων, άλλοτε προκλήσεων και φέρουν από έναν αριθμό. Από το 1 έως το 25. Μια μικρή αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα των Χριστουγέννων. Μια μικρή μας παράδοση που ξεκίνησε στο σπίτι μας όταν αποκτήσαμε παιδιά.

Tα μηνύματα κάθε μέρα κρύβουν μικρά κεράσματα, όχι πάντα σοκολατένια. Μια καθημερινή ευχάριστη προσδοκία. Άλλοτε συνδυάζονται με μια πολιτιστική δραστηριότητα που έχω έγκαιρα προγραμματίσει όπως επίσκεψη σε ένα μουσείο, μία θεατρική παράσταση, άλλοτε μια πρόσκληση για προβολή οικογενειακής ταινίας το βράδυ, άλλοτε εμπεριέχουν δράσεις με χαρακτήρα προσφοράς και αλληλεγγύης προς εκείνους που το έχουν ανάγκη όπως μια επίσκεψη σε έναν σύλλογο για προσφορά τροφίμων, άλλοτε προσφέρουν και άυλα δώρα όπως αγκαλιές, φιλιά (τα καλύτερα).

Αν και τα παιδιά μου σύντομα θα είναι ενήλικες νιώθω κάθε χρόνο την ίδια ανάγκη. Να τοποθετήσω τα μικρά μου μαύρα σπιτάκια στο σπίτι μας, να γράψω μικρά μηνύματα, να νοηματοδοτήσω αυτές τις ημέρες, να τις περιτυλίξω με λίγο κέφι και ευθυμία. Να συνθέσω λίγο σαν μαέστρος αυτές τις μικρές στιγμές. Γιατί όχι;

 

 

Στο ελculture ξεκινάμε το δικό μας Advent Calendar, ένα «ξεσηκωτικό» ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης. Περιμένοντας τα Χριστούγεννα.

 

Μια αναδρομή στην ιστορία του Advent Calendar στον χρόνο 

 

Η λέξη “advent”, είναι λατινική και σημαίνει «έλευση». Η περίοδος της έλευσης, του ερχομού δηλαδή των Χριστουγέννων. Η περίοδος της έλευσης (Advent) ξεκίνησε ως μια θρησκευτική εορτή παρόμοια με τη Σαρακοστή: μια περίοδος ζοφερής πνευματικής προετοιμασίας και νηστείας.

Μια παράδοση λοιπόν που έχει τις ρίζες της στον Χριστιανισμό. Πιστεύεται ότι η Advent γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 567 μ.Χ., όταν οι μοναχοί νήστευαν κατά τη διάρκεια του μήνα που προηγείται των Χριστουγέννων. Σε πολλές Ορθόδοξες και Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, η Advent διαρκεί 40 ημέρες και είναι γνωστή ως νηστεία της Γέννησης, ξεκινώντας στις 15 Νοεμβρίου.

 

 

Αρχικά, το ημερολόγιο της Γέννησης (ή το ημερολόγιο της αντίστροφης μέτρησης) είχε τη μορφή ενός κουτιού με εικόνες πάνω του από τη Γέννηση. Ένα κουτί με γυάλινο καπάκι από πάνω και στολισμένο με κορδέλες και λουλούδια περιείχε δύο κούκλες που αντιπροσώπευαν τη Μαρία και τον μικρό Ιησού. Το κουτί αυτό μεταφερόταν από πόρτα σε πόρτα και λέγεται ότι ήταν γρουσουζιά αν δεν είχε δει κανείς ένα τέτοιο κουτί πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Με την πάροδο του χρόνου, απέκτησε περισσότερο εορταστικό χαρακτήρα ίσως επειδή οι Ευρωπαίοι χρειάζονταν έναν λόγο για να γιορτάσουν κατά τη διάρκεια των κρύων, σκοτεινών χειμώνων.
Μια νέα πρακτική της ανάρτησης μιας λατρευτικής εικόνας κάθε μέρα οδήγησε τελικά στη δημιουργία του πρώτου γνωστού χειροποίητου, ξύλινου, ημερολογίου της Πρωτοχρονιάς το 1851.

Η αντίστροφη μέτρηση των ημερών από την 1η έως την 25η Δεκεμβρίου ξεκίνησε συγκεκριμένα με περιορισμένο τρόπο στη Γερμανία του 1850, σύμφωνα με την Esther Gajek, λέκτορας πολιτιστικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ. (Η ίδια προσωπικά έχει στην κατοχή της περισσότερα από 3.000 ημερολόγια Advent).

Από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, το αργότερο, οι Γερμανοί προτεστάντες άρχισαν να σημειώνουν τις ημέρες της Advent είτε ανάβοντας ένα κερί για την ημέρα είτε, πιο απλά, σημαδεύοντας τοίχους ή πόρτες με μια γραμμή κιμωλίας κάθε μέρα.

Κάποια στιγμή στις αρχές του εικοστού αιώνα (πληροφορίες αναφέρουν είτε το 1902, είτε το 1908) εμφανίστηκαν τα πρώτα τυπωμένα ημερολόγια με τη μορφή ενός ρολογιού χωρισμένου σε τέσσερα μέρη, ένα για κάθε μία από τις τέσσερις εβδομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα, ακολουθούμενα από την καινοτομία του Γκέρχαρντ Λανγκ, Γερμανός λιθογράφος, να προσθέσει 24 μικρά πορτάκια τη δεκαετία του 1920- θεωρείται έτσι συχνά ως ο δημιουργός του σύγχρονου ημερολογίου.

Άλλοι πρόσθεσαν σύντομους στίχους της Βίβλου πίσω από τις πόρτες παράλληλα με την παραδοσιακή εικόνα από τη δεκαετία του 1930. Λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος η επιχείρηση του Λανγκ κατέρρευσε κυριολεκτικά, με τους Ναζί φυσικά να απαγορεύουν την εκτύπωση ημερολογίων με εικόνες. Μετά τη λήξη του πολέμου ο Richard Sellmer, από τη Στουτγάρδη, σχεδόν ως εκ θαύματος (λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις χαρτιού), έλαβε άδεια από τους Αμερικανούς αξιωματούχους για να αρχίσει να τα τυπώνει και να τα πουλάει ξανά τα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης.

 

 

Ημερολόγια γεμάτα με σοκολατένιες μικρές εκπλήξεις στα 24 πορτάκια τους άρχισαν να εμφανίζονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, και έκτοτε διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Ο Αϊζενχάουερ πιστώνεται μερικές φορές την αμερικανική διάδοσή τους, αφού φωτογραφήθηκε ενώ ήταν πρόεδρος ανοίγοντάς τα με τα εγγόνια του.

 

Ένα στεφάνι διαφορετικό από τα άλλα

 

Συχνά σε διάφορες χώρες, κυρίως στις χριστιανικές εκκλησίες η περίοδος αυτή και η αντίστροφη μέτρησή της αποκτά μια διαφορετική μορφή. Σηματοδοτείται με ένα στεφάνι με κεριά. Ένα στεφάνι φτιαγμένο από έναν κύκλο διαπλεκόμενων κλαδιών αειθαλών δέντρων, το οποίο έχει σκοπό να συμβολίζει την ιδέα της ατελείωτης ζωής.

Στην κορυφή αυτού του στεφανιού τοποθετούνται πέντε κεριά. Τέσσερα από αυτά τα κεριά, τα οποία είναι συνήθως κόκκινα, τοποθετούνται στο εξωτερικό του στεφανιού, ενώ το πέμπτο κερί – παραδοσιακά λευκό – βρίσκεται στη μέση του στεφανιού.

 

 

Τα τέσσερα εξωτερικά κεριά αντιπροσωπεύουν μία από τις τέσσερις Κυριακές της περιόδου έλευσης, ενώ το πέμπτο κερί σηματοδοτεί την ημέρα των Χριστουγέννων. Κάθε Κυριακή ο ιερέας ανάβει άλλο ένα κερί, έτσι ώστε κατά την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και τα τέσσερα κόκκινα κεριά στο στεφάνι να λάμπουν από φως. Τα μέλη της Εκκλησίας θα δουν το λευκό κερί αναμμένο μόνο στις 25 Δεκεμβρίου – την ημέρα της γέννησης του Ιησού Χριστού.

Τα τέσσερα κεριά της Κυριακής της Πρωτοχρονιάς φέρουν πίσω τους παραδοσιακά χριστιανικά νοήματα: Το κερί της ελπίδας, το κερί της ειρήνης, το κερί της Αγάπης και το κερί της χαράς.

 

Ανακαλύψτε την πρώτη ελc έκπληξη: Ένα εορταστικό Advent Calendar 

Κάθε μέρα του Δεκεμβρίου σας κερνάμε προτάσεις, εμπειρίες και δώρα – καθημερινές αφορμές για να «στολίζουμε» τη μέρα σας.

 

Αποκτήστε σήμερα το Advent Calendar και ξεκινήστε και εσείς μαγικά την αντίστροφη μέτρηση, ξυπνώντας για λίγο το παιδί μέσα σας.

 

 

Αντί για σοκολατάκια, φέτος κάθε ημέρα σας περιμένει με ένα νέο ζωάκι έκπληξη ώστε να δημιουργήσετε το Χριστουγεννιάτικο σκηνικό σας.

Έτσι δίνουμε χώρο την πρώτη αυτή μέρα στο παιδί ή στο παιδί μέσα μας. Μια εορταστική προσφορά του Alice on Board. Μιας ξεχωριστής Boutique αφιερωμένης στα παιδιά.

 

 

Tρόπος συμμετοχής

Επισκεφθείτε το Instagram του ελculture, και δηλώστε συμμετοχή.

Εύκολα, γρήγορα, και απλά. Και πάνω από όλα: μοιραστείτε τα με τους αγαπημένους σας φίλους. Διαδώστε το νέο, spread the love…

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.