12 Δεκεμβρίου, 2023 •

Advent (ελ)calendar 12 Δεκεμβρίου: Γνωρίζουμε την ιστορία της Τζο αλλά και πώς να φροντίζουμε ένα σκύλο

Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου

Ανακαλύψτε τη σημερινή ελc έκπληξη: Ένα βιβλίο πολύτιμο που στέκεται με ειλικρίνεια και αίσθημα ευθύνης απέναντι στο θέμα της συνύπαρξής μας με τους τετράποδους φίλους μας

Πριν από μερικούς μήνες στην οικογένειά μας προστέθηκε ένα μικρό σκυλί, ο Μαρόν. Αν και διστακτική αρχικά στην ανακοίνωση της επιθυμίας της μικρής μου κόρης για απόκτηση σκύλου, κοιτώντας τώρα πίσω σε αυτή την επιλογή μόνο θετικό πρόσημο μπορώ να βάλω. Πολλά εκείνα που δεν ήξερα για τα σκυλιά, την εκπαίδευση, τη διατροφή, την καθαριότητα και γενικότερα τη φροντίδα τους.

Βήμα βήμα όμως μαζί όλοι πορευτήκαμε. Δειλά στην αρχή, ειδικά όταν πρόκειται για ένα σκύλο που τους πρώτους μήνες της ζωής του τους έχει ζήσει σχεδόν αδέσποτο, μέσα στους αγρούς, με μόνη ανθρώπινη παρουσία έναν κηπουρό που τον τάιζε. Το αστικό τοπίο του ήταν άγνωστο και τρομακτικό, οι ήχοι, οι άλλες ανθρώπινες φιγούρες, οι δρόμοι, οι σκάλες του σπιτιού μας, το λουρί για τη βόλτα. Όλα ανοίκεια, έξω από τη μέχρι τότε πραγματικότητά του. Ο Μαρόν με υπομονή, αγάπη και πολλή στοργή από όλους μας έχει κερδίσει μια θέση στο σπίτι μας και σίγουρα στην καρδιά μας.

Συχνά ακούω περαστικούς να τον θαυμάζουν στον δρόμο είναι άλλωστε ένα πανέμορφο καφετί ημίαιμο poodle από τον μπαμπά του και γκριφόν από τη μαμά του, παιχνιδιάρης, χαριτωμένος και πανέξυπνος. Πριν από μερικές ημέρες σε μια βόλτα μας, μιλώντας με έναν μπαμπά με το αγοράκι του τον άκουσα να ρωτάει τον μικρό του γιο, αν θα ήθελε ένα σκυλάκι να ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη για τα Χριστούγεννα. Φαντάζομαι τη σκηνή: Ένα παιδί με τις ζεστές του πιτζάμες τρέχει να ξετυλίξει τα δώρα των γιορτών και στην αποκάλυψη του κόκκινου δώρου του που κρύβει ένα μικρό κουτάβι από το καταφύγιο της γειτονιάς του, δάκρυα χαράς κυλάνε στο πρόσωπό του την ώρα που το αγκαλιάζει.

Αν και μοιάζει με μια απολύτως γλυκιά και τρυφερή σκέψη, ένα ζωντανό πλάσμα για δώρο Χριστουγέννων είναι μια απόφαση που δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Προτού κανείς προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβει υπόψη του.

 

«Η ιστορία της Τζο, πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» – Elena Bulay

 

Η Elena Bulay στο βιβλίο της «Η ιστορία της Τζο, πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» μας συστήνει την αγαπημένη της φίλη Τζο και μας παίρνει από το χέρι για να την ακολουθήσουμε στον δικό της δρόμο, από την επιθυμία της να αποκτήσει ένα σκύλο μέχρι και την τελική του επιλογή, τη μελέτη, την έρευνά της, και τις συζητήσεις της με ειδικούς. Διηγούμενη την προσωπική της ιστορία η Elena Bulay μας καλεί στον συναρπαστικό κόσμο των σκύλων.

«Με λένε Εlena Bulay, είμαι εικονογράφος κι έχω έναν αγαπημένο σκύλο, την Τζο. Όταν ήταν κουτάβι, η Τζο ζούσε αδέσποτη στον δρόμο. Αργότερα βρέθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, μέχρι να καταλήξει στο καινούργιο της σπιτικό! ∆εν ήξερα σχεδόν τίποτα για τα σκυλιά. Αλλά μελέτησα, διάβασα,πήγα σε σεμινάρια, συμβουλεύτηκα ειδικούς, και έμαθα πώς να επικοινωνώ σωστά μαζί της. Κάναμε πολύ δρόμο οι δυο μας: η Τζο δεν είναι πια ένα φοβισμένο κουτάβι, αλλά ένα χαρούμενο, γεμάτο αυτοπεποίθηση σκυλί».

 

 

Στο βιβλίο της μοιράζεται με τους αναγνώστες πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, δομημένες σε 20 ξεχωριστά κεφάλαια ξεκινώντας απ΄τα είδη των σκύλων, κριτήρια επιλογής μιας ράτσας, διατροφικές συμβουλές, εκπαίδευση και χρήσιμες προτάσεις, φοβίες αλλά και ζητήματα συμπεριφοράς του σκύλου.
Στο βιβλίο υπάρχουν οι «προσωπικές» σελίδες, χρωματιστές με τέμπερες σε έντονα, ζωντανά χρώματα αφηγούμενες τη ζωή της Bulay με την Τζο, οι οποίες διαφοροποιούνται από τις υπόλοιπες ασπρόμαυρες, οι οποίες περιλαμβάνουν τις συμβουλές και πληροφορίες που μας παραθέτει.

Οι αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι, θα ανακαλύψουν σε αυτό το βιβλίο μια όμορφη, τρυφερή ιστορία αλλά παράλληλα θα μάθουν πολλά για τη φροντίδα των σκύλων, τη μεγάλη ευθύνη της υιοθεσίας ενός σκύλου αλλά και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

 

Ήξερες ότι:

 

1. Οι σκύλοι μπασέντζι (basenji) από τους αρχαιότερους στον κόσμο, είναι ράτσα χιλιάδων ετών που αρχικά εμφανίστηκε στην κεντρική Αφρική και αργότερα έγινε πολύ δημοφιλής στην αρχαία Αίγυπτο;

2. To 1822, χάρη στον πολιτικό Ρίτσαρντ Μάρτιν, το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο κατά της βάναυσης κα ανάρμοστης μεταχείρισης των ζώων;

3. Ένα από τα εξυπνότερα σκυλιά στον κόσμο ήταν η Τσέισερ, το μπόρντερ κόλεϊ. Καταλάβαινε 1.022 λέξεις; Είχε περίπου 800 λούτρινα παιχνιδια, 116 μπάλες, 26 φρίσμπι και πολλά πλαστικά παιχνίδια. Τα αναγνώριζε όλα, το καθένα με το όνομά του.

4. Οι ακαθαρσίες των σκύλων περιέχουν πολλά βακτήρια, αβγά παράσιτων, ακόμα και ζωντανά παράσιτα; Για αυτό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα καθώς μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες σε άλλους σκύλους και σε ανθρώπους. Για αυτό άλλωστε είναι πολύ σημαντικό να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες των σκύλων μας.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να αποκτήσετε σύντομα ένα σκύλο ή μόλις αποκτήσατε έναν, για φέτος τις γιορτές το βιβλίο «Η ιστορία της Τζο, πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» είναι κάτι περισσότερο από ενδιαφέρουσα επιλογή δώρου. Ένα βιβλίο πολύτιμο που στέκεται με ειλικρίνεια και αίσθημα ευθύνης απέναντι στο θέμα της συνύπαρξής μας με τους τετράποδους φίλους μας, ενώ πλημμυρίζει από αγάπη και τρυφερότητα για αυτά. Κι όλα αυτά μέσα σε καλαίσθητες εικαστικά σελίδες που δεν θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου.

Το βιβλίο «Η ιστορία της Τζο, πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καπόν (μφρ. Ιωάννα Βαρβαλούκα)

 

Η ελc έκπληξη του Advent Calendar – «Η ιστορία της Τζο, πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» της Elena Bulay

 

 

Κάθε μέρα του Δεκεμβρίου σας κερνάμε προτάσεις, εμπειρίες και δώρα – καθημερινές αφορμές για να «στολίζουμε» τη μέρα σας.

 

Αποκτήστε σήμερα δύο αντίτυπα του βιβλίου «Η ιστορία της Τζο, πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο», μια ευγενική προσφορά από τις Εκδόσεις Καπόν.

Ένα βιβλίο που αντιμετωπίζει τις ζόρικες ερωτήσεις και τα πιθανά προβλήματα συνύπαρξης με ένα τετράποδο φίλο με τρόπο προσιτό και ευχάριστο, ενώ πλημμυρίζει από αγάπη και τρυφερότητα για αυτά.  

 

Tρόπος συμμετοχής

 

Επισκεφθείτε το Instagram του ελculture και δηλώστε συμμετοχή

Εύκολα, γρήγορα, και απλά. Και πάνω από όλα: μοιραστείτε τα με τους αγαπημένους σας φίλους. Διαδώστε το νέο, spread the love…

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.