Η υψίφωνος Ιουλία Τρούσσα στο Μέγαρο

σε ιταλικά τραγούδια και άριες κοντσέρτου

Μικρά κομψοτεχνήματα γραμμένα για φωνή και πιάνο από λαμπρούς συνθέτες του ευρωπαϊκού Κλασικισμού και Ρομαντισμού θα παρουσιάσει στο κοινό η σοπράνο Ιουλία Τρούσσα την Τετάρτη 18 Μαΐου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τη διακεκριμένη υψίφωνο και παιδαγωγό θα συνοδεύσει ο πιανίστας και συνθέτης Θάνος Μαργέτης.
Το ρεσιτάλ τραγουδιού της Ιουλίας Τρούσσα, που ανήκει στη Σειρά  «Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος», τιτλοφορείται «Ιταλικά τραγούδια και άριες κοντσέρτου στη βιεννέζικη μουσική παράδοση» και περιλαμβάνει έργα των Χάυντν, Μότσαρτ, Μπετόβεν και Σούμπερτ.
Μολονότι και οι τέσσερις προαναφερθέντες συνθέτες του 19ου αιώνα είχαν γερμανοαυστριακές καταβολές, δεν δίστασαν να επενδύσουν με τις γοητευτικές μελωδίες τους στίχους γραμμένους στην ιταλική γλώσσα επιλέγοντας διάφορες μορφές για τις μουσικές τους δημιουργίες, όπως εκείνη της άριας, της αριέττας ή ακόμη και του ληντ.
Η βραδιά θα αρχίσει με δύο τραγούδια μικρής διάρκειας του «πατριάρχη του Κλασικισμού» Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809) (Un tetto umil, Pensi a me si fido amante), όπου η αγάπη έχει τον πρώτο λόγο. Το πρώτο μέρος θα συνεχιστεί με πέντε έργα του «μεγάλου Αυστριακού» Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791). Έναρξη δεύτερου μέρους, στη συνέχεια, με αλλαγή κλίματος, ενός κλίματος που συνδυάζει τον ρομαντισμό με το χιούμορ. Πίσω από αυτή την παράδοξη συνύπαρξη κρύβεται μια από τις πλέον σημαίνουσες και ιδιόρρυθμες μορφές της ευρωπαϊκής μουσικής, ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827). Αν και το όνομα του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828), όπως και αυτό του σύγχρονού του Σούμαν, έχει συνδεθεί με το λεγόμενο «κλασικό γερμανικό ληντ», ο πρόωρα χαμένος Αυστριακός συνθέτης ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τη μελοποίηση ιταλικών στίχων δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του τόσο στη δημιουργία φωνητικών μικρογραφιών όσο και εκτενέστερων συνθέσεων για φωνή και πιάνο. Από αυτές τις ιταλικές συνθέσεις του Σούμπερτ, η Ιουλία Τρούσσα επέλεξε να ερμηνεύσει το ρετσιτατίβο και το αριόζο Io vuo cantar di Cadmo, τα λήντερ Da quel sembiante appresi, Mio ben ricordati και Guarda, che bianca luna, καθώς και το ρετσιτατίβο και την άρια Vedi quanto adoro… Ah! non lasciarmi, άρια με την οποία θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ρεσιτάλ.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 20 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ