«1821 Πριν και Μετά»: Η επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με πάνω από 1200 αντικείμενα για τα 100 χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού

«1821 Πριν και Μετά»

Η εκατονταετία που ξεκινά με την ηθική και οικονομική προετοιμασία της απελευθέρωσης των Ελλήνων, κορυφώνεται με την Επανάσταση και ολοκληρώνεται με τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του ελληνικού κράτους

14 Μαΐου 2021
- 7 Νοεμβρίου, 2021

Η έκθεση με τίτλο «1821 Πριν και Μετά», αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και ανοίγει την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021. Η έκθεση εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού της Επετείου που συντονίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Η ΕΚΘΕΣΗ

Τα περισσότερα από 1200 αντικείμενά της και οι 1218 σελίδες του καταλόγου της παρουσιάζουν εκατό χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού από το 1770 μέχρι το 1870. Πρόκειται για την εκατονταετία που ξεκινά με την ηθική και οικονομική προετοιμασία της απελευθέρωσης των Ελλήνων, κορυφώνεται με την Επανάσταση του 1821 και ολοκληρώνεται με τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας και της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους. Μέσα από σπάνια έργα τέχνης και από ξεχωριστά τεκμήρια της κάθε εποχής, οι τρεις ενότητες της έκθεσης και τα κεφάλαια του καταλόγου συνθέτουν ένα γοητευτικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης, ένα ταξίδι που τα βήματά του εξηγούν γιατί αυτή η τόσο πλούσια εκατονταετία εξακολουθεί να μας συγκινεί τόσο έντονα, έστω και μετά από διακόσια χρόνια. H έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά και του Μαρίνου Γερουλάνου. Στους δύο ανθρώπους που, καθένας με τον τρόπο του, συνδέονται με την ιστορία, τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη του Μουσείου: με αυτό που είναι σήμερα, αλλά και με αυτό που θα είναι στο μέλλον το Μουσείο Μπενάκη.

«1821 Πριν και Μετά»

«1821 Πριν και Μετά»

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Ο μνημειώδης κατάλογος «1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδόσεις των τελευταίων χρόνων για τη νεότερη Ελλάδα.

Πολυτελή τεκμήρια και ίχνη της καθημερινότητας από την προεπαναστατική περίοδο, κειμήλια πολέμου από τα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης των Ελλήνων, μαζί με έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους συνδυάζονται με έργα τέχνης του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα που μαρτυρούν τον απόηχο και την πρόσληψη της Επανάστασης. Μαζί με τα έργα των συνδιοργανωτριών τραπεζών, και άλλων οργανισμών και συλλεκτών, παρουσιάζονται οι πλούσιες συλλογές που συγκέντρωσε ο Αντώνης Μπενάκης στο Μουσείο και προσέφερε στο ελληνικό έθνος. Δημιουργούν όλα μαζί μια σύνθεση με βαθύ περιεχόμενο που αποτυπώνει το γοητευτικό παρελθόν των Νεοελλήνων και αναδεικνύει τους λόγους της ύπαρξής μας, την ανθεκτικότητά μας και την πορεία μας, δηλαδή τα θετικά στοιχεία που δόμησαν τον νεότερο Ελληνισμό. Ο κατάλογος διατίθεται για προπαραγγελίες στο benakishop.gr.

«1821 Πριν και Μετά»

«1821 Πριν και Μετά»

ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Για τα παιδιά και τις οικογένειες ή τις σχολικές ομάδες και τους εκπαιδευτικούς, το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη ετοίμασε το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση». Είκοσι μία αυθεντικές πρωτογενείς μαρτυρίες επιλεγμένες από το πλούσιο υλικό της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» τίθενται στη διάθεση των νεαρών διαδικτυακών επισκεπτών, έτοιμες να ερευνηθούν και να φωτίσουν τη γέννηση του πρώτου ελληνικού κράτους. Σύνεργα των παιδιών γίνονται τα ίδια τα εργαλεία της ιστορικής έρευνας, όπως η παρατήρηση, ο σχηματισμός υποθέσεων, η κριτική προσέγγιση, η σύγκριση, η συσχέτιση των πληροφοριών, η διατύπωση συμπερασμάτων. Μέσα από τα συγκεκριμένα αντικείμενα, τα παιδιά θα πλησιάσουν τους ανθρώπους πριν ακόμα γίνουν ήρωες, θα ακούσουν τις νέες ιδέες την πρώτη ώρα που διατυπώθηκαν ως ιδανικές, θα εντυπωσιαστούν από τα «θαυμαστά», αλλά και θα επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν τα «ασυγχώρητα». Η εκπαιδευτική αυτή πρόταση δίνει τη δυνατότητα της αναλυτικής μελέτης του υλικού από το σπίτι ή την τάξη, στο πλαίσιο της έκθεσης και πέρα από αυτό. Αποσκοπεί στο να ενθαρρρύνει τα παιδιά να σχηματίσουν τα ίδια την ιστορική πληροφορία και να καλλιεργήσουν την ιστορική τους αίσθηση. Πάνω απ’ όλα, επιδιώκει να ενεργοποιήσει την απόλαυση του έργου τέχνης και τη χαρά της αποκάλυψης που περικλείει η αυθεντική μαρτυρία. Απευθύνεται σε παιδιά από 11 ετών και σχολικές ομάδες από την Στ΄ Δημοτικού έως και το Λύκειο.

«1821 Πριν και Μετά»

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟΥ

Παραδοσιακοί τεχνίτες, σχεδιαστές και καλλιτέχνες μελέτησαν επί μήνες τα σύμβολα, την εικονογραφία και τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης και ζωντάνεψαν τα συστατικά υλικά της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» (χαρτί, μέταλλο, ξύλο, ύφασμα, πηλός) με προτάσεις πρωτότυπων αντικειμένων.

Εκτιμώντας το ειδικό βάρος της επετείου, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη κινητοποίησε ολόκληρο το δίκτυο συνεργατών του, συνθέτοντας μια πλούσια επιλογή μεμονωμένων αντικειμένων αλλά και συλλογών: αντίγραφα από σημαντικούς πίνακες, σχέδια και γλυπτά σε περιορισμένα αντίτυπα, μια μοναδική σειρά αντιγράφων από έργα του γλύπτη Γιάννη Παππά σε μπρούντζο, αλλά και αντικείμενα εμπνευσμένα από κορυφαίες στιγμές του Αγώνα και από σημαντικές προσωπικότητες, καθώς και αποκλειστικές συλλογές σύγχρονων δημιουργών, που προσέγγισαν ελεύθερα το περιεχόμενο της έκθεσης. Ξεχωριστή θέση θα έχει το «Βιβλιοπωλείο της Επετείου» με επιλεγμένους τίτλους έγκυρων εκδοτικών οίκων για την ιστορική περίοδο που καλύπτει η έκθεση. Δείτε όλη την σειρά στο benakishop.gr.

«1821 Πριν και Μετά»

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Εκατόν δέκα χρόνια από τη σύγχρονη ιστορία μας, από την αφύπνιση του ελληνισμού, τον αγώνα του 1821 έως τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Μέσα από τεκμήρια, χάρτες, έγγραφα, πίνακες, αντικείμενα της εποχής, η ιστορία και η τέχνη συναντιώνται και προχωρούν με ένα μοναδικό τρόπο σε μια συγκλονιστική, θα έλεγα έκθεση, με καταπληκτικό στήσιμο, στο Μουσείο Μπενάκη, μια έκθεση που νομίζω ότι θα έπρεπε να τη δούνε όλοι γιατί είναι η μεγάλη στιγμή του Μουσείου Μπενάκη αλλά και για όλους εμάς. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένη.»

Η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη:«Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μια ημερομηνία σταθμός για όλους τους σύγχρονους Έλληνες καθώς είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού και μιας διαφορετικής ανάγνωσης της ιστορίας. Μέσα από την έκθεση που παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη, μπορεί κανείς, μέσα από ένα εξαιρετικά διδακτικό αλλά και συγχρόνως υψηλά ποιοτικό τρόπο, να αντιληφθεί τι συνέβη, όλη τη διεργασία πριν από το 1821, καθώς οι διεργασίες ήταν μεγάλες, οι ζυμώσεις ακόμα μεγαλύτερες, αλλά κυρίως να αντιληφθεί τί συνέβη μετά την Επανάσταση, μετά το 1821, μετά το 1830 με τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Πιστεύω ότι είναι μια έκθεση σταθμός, που θα πρέπει να τη δούνε όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι νέοι, γιατί θα τους δοθούν εναύσματα και ευκαιρίες να ξαναδούν πράγματα γνωστά με διαφορετικό τρόπο και να ξαναδιαβάσουν τα τεκμήρια τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ταυτότητά μας.»

«1821 Πριν και Μετά»

«1821 Πριν και Μετά»

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

12 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

14 Μαΐου 2021 – 7 Νοεμβρίου 2021

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή 10:00 – 18:00
Παρασκευή και Σάββατο 10:00 – 22:00

Είσοδος: 12
- 15 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.