18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

7 ημέρες γεμάτες προβολές από το γαλλικό και γαλλόφωνο κινηματογράφο

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας, γιορτάζει τα 18α γενέθλιά του.

18 διοργανώσεις που μέχρι σήμερα έχουν δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες σινεφίλ να ανακαλύψουν το καλύτερο πρόσωπο του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, καθώς και τους κύριους δημιουργούς του.

Στην 18η διοργάνωσή του το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ώστε μέσα σε 7 ημέρες γεμάτες προβολές, να βάλει την πολιτιστική σκηνή στο ρυθμό του «French Touch» και της Γαλλοφωνίας που φέτος εκπροσωπείται στο φεστιβάλ από το Βέλγιο , τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, την Τσέχικη Δημοκρατία, την Ελβετία και την Τυνησία.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με την 18η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιθυμεί και φέτος να αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξη στους έλληνες συνεργάτες του και δημιουργούς :

– Συμπράττει με τους έλληνες διανομείς, στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ
– Καλωσορίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, δίνοντάς του λευκή κάρτα στο πρόγραμμά του
– Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο Bend
– Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στην νέα ελληνίδα σκηνοθέτιδα, Ζακλίν Λέντζου.
– Προσκαλεί έλληνες και γάλλους εκπροσώπους διαφόρων μορφών τέχνης να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία

Τα Βραβεία
Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτός υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

– Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Η κριτική επιτροπή:
– Δήμητρα Γαλάνη
– Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
– Πέτρος Μάρκαρης
– Κατερίνα Μισιχρόνη

Πρόεδρος,  η Julie Gavras 

Το τρέιλερ του Φεστιβάλ
Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναθέτει σε έναν Έλληνα σκηνοθέτη τη δημιουργία και τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του Φεστιβάλ. Μετά τον Γιώργο Ζώη το 2011, τον Γιάννη Γαϊτανίδη το 2012, τη Σοφία Εξάρχου το 2013, τον Παναγιώτη Χριστόπουλο το 2014, την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη το 2015, και την Αρασέλη Λαιμού το 2016, σειρά έχει η Ζακλίν Λέντζου. 

Η Ζακλίν Λέντζου, γεννημένη στην Αθήνα το 1989, είναι ελληνίδα σεναριογράφος και σκηνοθέτις. Απόφοιτος της London Film School, οι ταινίες της γυρίζουν γύρω από την ενηλικίωση, τα μη παραδοσιακά οικογενειακά μοντέλα, την ιδιωτικότητα και το όνειρο. ‘Ηταν μέρος των φοιτητών του Φεστιβάλ του Σαράγιεβοτο 2014 και της Berlinale Talents το 2015. Η μικρού μήκους της Fox προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (2016) και κέρδισε το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους της επιτροπής Cinema & Gioventù. Η ταινία προβλήθηκε επίσης σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και απέσπασε πολλά βραβεία. Το Hiwa προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (2017).

Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους επιλέχθηκε στο επόμενο Torino Film Lab όπου θα αναπτυχθεί στο πλευρό του Razvan Radulescu.

Ειδικές προβολές & Παράλληλες εκδηλώσεις 

Οπτικοακουστική Περφόρμανς
PARALLAXE ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ
 «Η παράλλαξη είναι η επίπτωση της αλλαγής θέσης ενός παρατηρητή στην αντίληψη ενός αντικειμένου»

Το Parallaxe είναι ο καρπός της συνεργασίας ανάμεσα στην ομάδα Nominoë και τον μουσικό Μιχάλη Μοσχούτη. Το έργο αυτό, βασισμένο πάνω στην ιδέα της γεωμετρίας στον κινηματογράφο, αναδεικνύει ένα πολύπλευρο αντικείμενο που μεταμορφώνεται σε ταινία-γλυπτό, συγκλίνοντας με τα έργα των Anthony McCall και James Turrell.

Οι διαφορετικές επιφάνειες που οριοθετούν την οθόνη, οι αλλαγές στην γωνία προβολής και οι απευθείας παρεμβάσεις στις μηχανές προβολής 16mm προτείνουν στους θεατές πολλές άξονες οπτικής αντίληψης ταυτόχρονα.

Τα γραφιστικά των Nominoë, όταν συνδυάζονται με τους άμεσα παραγόμενους ήχους και μετά από επεξεργασία από τον Μιχάλη Μοσχούτη, εμφανίζονται αποδομημένα και δεκαπλασιασμένα. Η ηχητική μετάδοση στο χώρο βυθίζει το ακροατήριο σ’αυτήν την πολυεπίπεδη εγκατάσταση, που είναι ταυτόχρονα κινηματογραφικό πλατό, αίθουσα κινηματογραφικής προβολής και φιλμ.


Ειδικές προβολές εκτός διαγωνισμού
– À BRAS OUVERTS / ΒΡΕ, ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ!
Γαλλία, Βέλγιο | France, Belgique 2016

Ταινία λήξης του Φεστιβάλ 

Κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ο Jean-Pierre Fougerolle, λαμπρός εκπρόσωπος της αριστεράς «με δεξιά τσέπη», δεσμεύεται δημοσίως ότι θα φιλοξενούσε πρόθυμα στο σπίτι του πρόσφυγες. Όταν όμως μια οικογένεια Ρομά έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι του, τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη τροπή.

Σκηνοθεσία: Philippe de Chauveron
Σενάριο: Guy Laurent, Marc de Chauveron
Hθοποιοί: Christian Clavier, Ary Abittan, Elsa Zylberstein
Παραγωγή: Pulsar Productions
Διανομή στην Ελλάδα: Seven
Έγχρωμο: DCP, 104΄

– ORPHELINE / ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΟΝΟΥΣ
Γαλλία | France, 2016

Ειδική Προβολή σε Αβαν-Πρεμιέρ, εκτός διαγωνισμού 

Τέσσερις στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας: ένα μικρό κορίτσι από την επαρχία παίζει ένα κρυφτό που μετατρέπεται σε τραγωδία. Μία έφηβη εγκλωβισμένη σε μια ατελείωτη διαδοχή φυγής και ανταλλαγής συντρόφων. Μια νεαρή επαρχιώτισσα που μετακομίζει στο Παρίσι και περνάει ξυστά από την καταστροφή. Τέλος, μια ενήλικη γυναίκα, που νόμιζε πως βρήκε ασφαλές καταφύγιο μακριά από το παρελθόν της.

Σκηνοθεσία: Arnaud des Pallières
Σενάριο: Christelle Berthevas, Arnaud des Pallières
Hθοποιοί: Adèle Haenel , Adèle Exarchopoulos
Παραγωγή: Les Films Hatari, Les Films d’Ici, Arte France Cinéma, Rhône-Alpes Cinéma
Διανομή στην Ελλάδα: Weirdwave
Έγχρωμο: DCP, 111’

– MASTERCLASS
MASTERCLASS « Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»
24/3/2017, 17.30΄, αίθουσα Gisèle Vivier, Γαλλικό Ινστιτούτο
Το masterclass «Μουσική στον κινηματογράφο» θα παρουσιάσει η Séverine Abhervé, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στην μουσική ταινιών, πρώην γενική αντιπρόσωπος της Ένωσης μουσικών συνθετών ταινιών και ιδρύτρια του Agence TraxZone (εταιρία επικοινωνίας με ειδίκευση στην προώθηση της μουσικής ταινιών). Η ομιλία της θα επικεντρωθεί στους σημαντικούς γάλλους συνθέτες, του κινηματογράφου της περιόδου 1960-1980 ενώ θα καλύψει διαφορετικά ρεύματα και αισθητικές της κάθε περιόδου. Θα τιμηθούν οι μουσικές γιε-γιε, ηλεκτρονική, τζαζ, συμφωνική, λαϊκή, ροκ αλλά και τα μεγάλα ονόματα της μουσικής γαλλικών ταινιών: Maurice Jarre, Michel Legrand, Georges Delerue, Vladimir Cosma, Francis Lai, Philippe Sarde, Jean-Claude Petit, και πολλών άλλων.

Το masterclass θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24/3, στην αίθουσα Gisèle Vivier, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, από τις 17.30 έως 20.00 (ελεύθερη είσοδος).

Η ταινία που θα εγκαινιάσει τη θεματική ενότητα «Η μουσική στον κινηματογράφο», είναι η Camille Claudel του Bruno Nuytten (1987) (προβολή στις 20.15΄στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου), του οποίου την μουσική συνέθεσε ο Gabriel Yared.

– MASTERCLASS «ΤΑΤΟΥΑΖ ΚΑΙ ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ»
28/3/2017, 19.30΄, auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο
Μετά την προβολή της ταινίας Μέτρα τις πληγές σου , θα ακολουθήσει το masterclass «Τατουάζ και ροκ μουσική».  Παρών θα είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας Morgan Simon, για να μιλήσει για την ταινία και να συζητήσει με τον Γιώργο Μαυρίδη, καλλιτέχνη τατουάζ και τηλεπαρουσιαστή, γύρω από την ροκ μουσική και τα τατουάζ ως πρακτική, φαινόμενο, σύμβολο, ενώ ο τηλεπαρουσιαστής Γιώργος Λέντζας  θα συντονίσει την συζήτηση.

Αυτό το masterclass θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28/3, στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, από τις 19.30 έως 21.00 (ελεύθερη είσοδος).

H Tαινία Έναρξης
DALIDA
CIAO AMORE… DALIDA
Γαλλία | France, 2016

Από την γέννησή της στο Κάιρο το 1933, μέχρι την πρώτη της συναυλία στο Olympia το 1956, από το γάμο της με τον Lucien Morisse, μέχρι τις βραδιές ντίσκο, από τα μυητικά ταξίδια στην Ινδία, μέχρι το παγκόσμιο σουξέ του Gigi l’Amoroso το 1974, το Ciao Amore… Dalida αποτελεί το πορτραίτο του απόλυτου θηλυκού, μιας γυναίκας περίπλοκης και μοντέρνας.

Σκηνοθεσία: Lisa Azuelos
Σενάριο: Lisa Azuelos
Hθοποιοί: Sveva Alviti, Riccardo Scamarcio, Jean-Paul Rouve
Παραγωγή: Bethsabée Mucho, Pathé, TF1 Films Production, Umedia, Universal Music Publishing
Παγκόσμια εκμετάλλευση: Pathé
Διανομή στην Ελλάδα: Rosebud
Έγχρωμο DCP, 124’.

Παρουσιάζει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, παρουσία της σκηνοθέτιδας Lisa Azuelos και της πρωταγωνίστριας Sveva Alviti

Οι προσκεκλημένοι του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου:
Julie Gavras, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σεναριογράφος και σκηνοθέτις
Liza Azuelos, σκηνοθέτις της ταινίας Ciao amoreDalida / Dalida
Sveva Alviti, ηθοποιός στην ταινία Ciao amoreDalida / Dalida
Sadek, ραπερ, ηθοποιός στην ταινία Μια βόλτα στη Γαλλία / Tour de France
Séverine Abhervé, ερευνήτρια, καθηγήτρια πανεπιστημίου, μουσικός και ηχολήπτης. Παρουσιάζει το masterclass «Μουσική στον κινηματογράφο»
Donato Rotunno, σκηνοθέτης της ταινίας Βαβυλώνα / Baby(a)lone
Frédéric Mermoud, σκηνοθέτης της ταινίας Η γυναίκα με την μερσεντές / Moka
Raphaël Personnaz, ηθοποιός στην ταινία Στα δάση της Σιβηρίας | Dans les fôrets de Sibérie
Safy Nebbou, σκηνοθέτης της ταινίας Στα δάση της Σιβηρίας | Dans les fôrets de Sibérie
Morgan Simon, σκηνοθέτης της ταινίας Μέτρα τις πληγές σου / Compte tes blessures
Nominoë, συμμετοχή στην οπτικοακουστική περφόρμανς Παράλλαξη / Parallaxe

Οι ενότητες του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

ΕΠIΣΗΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ | ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
SÉLECTION OFFICIELLE | FILMS EN COMPÉTITION

Dalida | Ciao amore… Dalida – Lisa Azuelos
Dans les forêts de Sibérie | Στα δάση της Σιβηρίας – Safy Nebbou
Irréprochable | Χωρίς ενοχές – Sébastien Marnier
Le ciel attendra – Marie-Castille Mention Schaar
Le petit locataire | Μαμά ξανά! – Nadège Loiseau
Les innocentes | Η ενοχή των αθώων – Anne Fontaine
Ma Loute | Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ – Bruno Dumont
Moka | Η γυναίκα με τη Μερσεντές – Frédéric Mermoud
Rock’n Roll | Αχ, αυτά τα 40! – Guillaume CanetSage femme – Martin Provost
Tour de France | Μια βόλτα στη Γαλλία– Rachid Djaidan 

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
PANORAMA DU CINÉMA FRANCOPHONE

À jamais | Μία για πάντα – Benoît Jacquot
Baby(A)lone | Βαβυλώνα – Donato Rotunno
Ce sentiment de l’été | Εκείνο το καλοκαίρι – Mikhaël Hers
Cessez-le-feu | Παύσατε πυρ! – Emmanuel Courcol
Compte tes blessures | Μέτρα τις πληγές σου – Morgan Simon
Corniche Kennedy | Λεωφόρος Corniche Kennedy – Dominique Cabrera
Dans les bois | Μέσα στο δάσος – Guillaume Nicloux
De sas en sas | Στο επισκεπτήριο – Rachida Brakni
Et Roméo épousa Juliette | Και ο Ρωμαίος παντρεύτηκε την Ιουλιέττα – Hinde Boujemaa
Fleur de tonnerre | Άγγελος θανάτου – Stéphanie Pillonca
L’effet aquatique | Η επίδραση του νερού – Solveig Anspach
L’Outsider | Το Αουτσαϊντερ – Christophe BarratierLa marche verte | Πράσινη πορεία – Youssef Britel
Le gang des antillais | Η συμμορία από τις Αντίλλες – Jean-Claude Barny
Le voyage de Fanny | Το ταξίδι της Fanny – Lola Doillon
Louise en hiver | Η Λουίζ τον χειμώνα – Jean-François Laguionie
Marie et les naufragés | Ναυαγοί στον έρωτα – Sébastien Betbeder
Mr & Mrs Adelman | Ο κύριος και η κυρία Άντελμαν – Nicolas Bedos
Montréal la blanche | Μόντρεαλ, λευκή πόλη – Bachir Bensaddek
Petits bonheurs | Μικρές απολαύσεις – Mohamed Chrif Tribak
Préjudice | Βλαβερές συνέπειες – Antoine Cuypers
Theory of Tiger | Η θεωρεία της τίγρης – Radek Bajgar
Victoria | Βικτώρια – Justine Triet

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
MUSIQUES DE FILMS

Camille Claudel | Καμίλ Κλοντέλ – Bruno Nuytten
César et Rosalie | Σεζάρ και Ροζαλί – Claude Sautet
Les parapluies de Cherbourg | Οι ομπρέλες του Χερβούργου – Jacques Demy
Les yeux sans visage | Μάτια χωρίς πρόσωπο – Georges Franju
Un homme et une femme | Ένας άντρας και μια γυναίκα – Claude Lelouch

ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ – ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ
CARTE BLANCHE – FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM DE SYROS

Trop tôt / Trop tard | Πολύ νωρίς, πολύ αργά – Jean-Marie Straub et Danièle Huillet
Ulysse | Οδυσσέας – Agnès Varda
Une sale histoire | Μια βρώμικη ιστορία – Jean Eustache

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
PROJECTIONS SPÉCIALES & ÉVÉNEMENTS

Performance audiovisuelle : Parallaxe | Οπτικοακουστική περφορμάνς: Παράλλαξη
À bras ouverts | Βρε, καλώς τους! – Philippe de Chauveron
Orpheline | Σε τέσσερις χρόνους – Arnaud de Pallières

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 6 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.