15 νέοι φέρνουν κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα START – Create Cultural Change υποστηρίζει εκ νέου 15 δημιουργικούς επαγγελματίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το πρόγραμμα START επιστρέφει με 15 δυναμικούς πολιτιστικούς διαχειριστές που ταράζουν τα νερά στην Ελλάδα. Από τη Λάρισα ως και την Ιεράπετρα, σχεδιάζουν καινοτόμες λύσεις επιδρώντας στις τοπικές τους κοινότητες με εργαλείο τον πολιτισμό.

Μετά από 3 επιτυχημένες χρονιές δράσεων με πάνω από 14.000 ενεργά συμμετέχοντες πολίτες σε όλην τη χώρα, το πρόγραμμα START – Create Cultural Change υποστηρίζει εκ νέου 15 δημιουργικούς επαγγελματίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στόχος των νέων πολιτιστικών διαχειριστών είναι να φέρουν σε επαφή διάφορες κοινότητες ανθρώπων με καινοτόμες ιδέες, ως απάντηση σε σημαντικές προκλήσεις που βιώνουν στην πόλη τους.

Το ιστορικό

Το START ξεκίνησε το 2015, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης κατάφερε να ενώσει πολιτιστικούς διαχειριστές από 30 πόλεις της χώρας. Επιπλέον, χρηματοδότησε 42 έργα μικρής κλίμακας σε 14 πόλεις και κινητοποίησε πάνω από 14.000 πολίτες μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε ποικίλες δράσεις βελτιώνοντας τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής πολλών συμπολιτών μας.

Η συνέχεια

Μετά από 3 επιτυχημένα ετήσια προγράμματα υποτροφιών, το Πρόγραμμα συνεχίζει να στηρίζει και φέτος επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την τέχνη ως εργαλείο και όχημα για να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα.

Οι πολιτιστικοί διαχειριστές που υποστηρίζονται από το START φέρνουν μετρήσιμα αποτελέσματα κινητοποιώντας τις τοπικές τους κοινότητες, είτε αυτές εκπροσωπούνται από μεμονωμένους πολίτες και άτυπες ομάδες, είτε από οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Οι επαγγελματίες αυτοί λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και συχνά ως μεταφραστής μεταξύ διαφορετικών ομάδων χρησιμοποιώντας τις τέχνες, όπως το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά ή τις εφαρμοσμένες τέχνες για να γεφυρώσουν διαφορές, να κινητοποιήσουν πολίτες και να δημιουργήσουν καινοτόμες υπηρεσίες και δομές στην πόλη τους.

Για να το πετύχουν αυτό, δημιουργούν δίκτυα συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης , υπουργεία, εταιρείες και ανθρώπους της γειτονιάς τους. Καινοτομούν αντλώντας επιρροή από διαφορετικά επιστημονικά και γνωστικά πεδία, ενώ εφαρμόζουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζουν μέσω των τεχνών. Οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα σπάνε τα παραδοσιακά όρια συνεργασίας και ιεραρχίας βρίσκοντας λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα μεγάλης σημασίας για την κοινότητά τους.

Σύντομη περιγραφή των 15 έργων

Από το Δεκέμβριο 2018 ως και το Μάιο 2019 υλοποιούνται 15 έργα σε 7 πόλεις σε όλη την Ελλάδα:

 1. Λάρισα
  Κληρονομιά της Γεύσης: μια πολιτιστική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής και ιατρικής παράδοσης της Λάρισας και την επαφή των πολιτών με αυτές.
 2. Βόλος
  Music For All: ένα κοινωνικο-πολιτιστικό project που έχει ως σκοπό τόσο τη διάδοση της εναλλακτικής μουσικής στην πόλη του Βόλου και την ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων στα μουσικά δρώμενα.
 3. Μεσολόγγι
  Messologhi By Locals: καταγράφει την ταυτότητα του Μεσολογγίου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τους ίδιους τους πολίτες.
 4. Αθήνα
  Γκύζη – ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΝ_αυλή: δημιουργία ενός σημείου συνάντησης και ανταλλαγής για όλους και όλες από κάθε ηλικία, μιας κοινότητας πλουσιότερης σε εμπειρία και μνήμες.Μεταξουγείο – Make some NOIZ: ενώνει τα παιδιά της γειτονιάς του Μεταξουργείου σε μια Βαλκανική Μπάντα Χάλκινων Οργάνων στο κέντρο της Αθήνας.Νέα Φιλαδέλφεια – Los nos juntos: ένα κάλεσμα για συνδημιουργία, που επαναπροσδιορίζει τον δημόσιο χώρο μέσω τεχνικών τσίρκου και έκφρασης.

  Ζωγράφου – greeNest: μια ομάδα χτίζει μια φωλιά που εκκολάπτει μέσα της προγράμματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την Αειφορία.

  Αθήνα – Eyes of Light: πραγματοποιεί ειδικά σχεδιασμένες φωτογραφικές πρακτικές και συμμετοχικές δράσεις για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου και την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο.

  Αθήνα – OnMaterials: πιλοτική συλλογική πλατφόρμα που επικεντρώνεται στον κύκλο ζωής του υλικών μέσα σε εκθεσιακούς χώρους, σε μουσεία, ακόμα και σε θεατρικές και κινηματογραφικές εγκαταστάσεις.

  Αθήνα – Sounds Good: μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει την προσβασιμότητα στην μουσική στο πλαίσιο της Αθήνας.

  Κυψέλη – Campfire Stories: πρωτοβουλία για ”νέους κάθε ηλικίας”, προερχόμενους από ομάδες με μειωμένη πρόσβαση και εκπροσώπηση στις πολιτιστικές εκφάνσεις του δημόσιου λόγου.

  Αθήνα, Κάλυμνος και Χάλκη – Urban Layers: δημιουργία μιας κοινότητας που θα «προστατεύει» τις σκέψεις, τις ιδέες και της αγωνίες της κοινωνίας όπως αποτυπώνονται στους τοίχους της πόλης.

 5. Πάτρα
  Commoners code the city: ένα αστικό παιχνίδι συμμετοχικού σχεδιασμού δίνει λόγο στους ανθρώπους που αναπτύσσουν το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζουν.
 6. Ναύπλιο
  _bet2 (boosting esteem through theater): ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ σχεδιασμένο για εφήβους που στοχεύει στην καλλιέργεια τριών δεξιοτήτων των εφήβων, α) της ενσυναίσθησης, β) της επικοινωνίας και γ) της κριτικής σκέψης.
 7. Ιεράπετρα
  ArcaeoLogic: η εγκαθίδρυση ενός μοντέλου δράσης με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής στις περιφερειακές περιοχές.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.