Χίλιες και μία Νύχτες – «Μεταμορφώσεις»

Χίλιες και μία Νύχτες - «Μεταμορφώσεις» στο Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς

Δεκατρείς αφηγητές και τρεις μουσικοί αφηγούνται διαφορετικές ιστορίες από την Ανατολή

Το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 20:30 και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 στις 19:30, το Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς θα γεμίσει αρώματα και εικόνες Ανατολής, με επιλογές από τις εξαιρετικές ιστορίες που αφηγείται η Σεχραζάτ στις «Χίλιες και μια νύχτες».

Δεκατρείς αφηγητές και τρεις μουσικοί θα μας αφηγηθούν κάθε μέρα διαφορετικές ιστορίες και θα μας ταξιδέψουν σε τόπους μακρινούς. Θα επισκεφτούμε μαγικές πολιτείες, θα γνωρίσουμε βεζίρηδες, πρίγκιπες, βασιλοπούλες, έναν μικρό καδή, γνωστικούς και κουτοπόνηρους εμπόρους, τελώνια και άλλα υπερφυσικά πλάσματα.

Οι ήρωες που θα συναντήσουμε ερωτεύονται, δοκιμάζονται, αλλάζουν κι αποκτούν σοφία μέσα από περιπέτειες, που συναρπάζουν και γοητεύουν αιώνες τώρα. Μεταμορφώνονται είτε στην όψη, είτε στη σκέψη και τον χαρακτήρα, στην αναζήτηση της ευτυχίας, της λύσης ενός αινίγματος, μιας δίκαιης κρίσης, και των μυστηρίων της ζωής.

Αυτό το διήμερο ο ζεστός χώρος του «Σπιτιού των Παραμυθιών» θα έχει μεταμορφωθεί σε χαγιάτι της Ανατολής: χαλιά και μαξιλάρια θα αντικαταστήσουν τα καθίσματα, θα προσφέρεται αρωματικό τσάι στο κοινό, ενώ τις εξωτικές ιστορίες θα αφηγηθούν οι: Σμαράγδα Αποστολάτου, Μαρία Βραχιονίδου, Αμάντα Γεραρχάκη, Αγγελική Γκόγκου, Ἀννα Δενδρινού, Τζένη Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ευγενικός, Βιργινία Κοκκίνου, Γεωργία Λαζάρου, Καλλιόπη Λιαδή, Ειρήνη Nικολακοπούλου, Άσπα Παπαδοπούλου, Βιολέτα Σολιδάκη.

Θα συνοδεύει μουσικά η Χρύσα Καραΐσκου με το κανονάκι της. Έκτακτες μουσικές συμμετοχές θα γίνουν από την Ειρήνη Νικολακοπούλου και τον Εμμανουήλ Παλιάκη.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού της «Παγκόσμιας μέρας αφήγησης» (20 Μαρτίου) που φέτος έχει θέμα τις Μεταμορφώσεις.

Χρήσιμες Πληροφορίες
-Οι παραστάσεις απευθύνονται σε εφήβους και ενήλικες, έχουν διάρκεια περίπου δύο ώρες ή κάθε μία και θα μεσολαβήσει διάλειμμα.
-Χαλιά και μαξιλάρια θα αντικαταστήσουν τα καθίσματα. Για ειδικές περιπτώσεις προβλέπεται περιορισμένος αριθμός καθισμάτων.
-Η είσοδος στην αίθουσα θα πρέπει να γίνει χωρίς παπούτσια.

Πρόγραμμα

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Σαρίγια και Σαχραζάτ
Όταν ο Σουλτάνος Σαρίγια ανακαλύπτει την απιστία της πολυαγαπημένης του γυναίκας, θλίβεται βαθιά. Η καρδιά του σκληραίνει και καμιά γυναίκα δεν είναι ικανή να τη μαλακώσει. Καμιά, εκτός από την Σαχραζάτ.

Αφήγηση: Αγγελική Γκόγκου

Ο βασιλιάς και το κοράκι
Ένας ισχυρός και υπερόπτης βασιλιάς έχει για σύντροφο ένα μαύρο κοράκι. Είναι αχώριστοι ώσπου μία μέρα πάει για κυνήγι και εκεί κάτι αναπάντεχο συμβαίνει… Ο βασιλιάς βάζει στοίχημα και το χάνει και από τότε όλα αλλάζουν…

Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου

Ο μικρός Καδής
Ένας έμπορος φεύγοντας για μακρινό ταξίδι εμπιστεύεται σ΄ ένα φίλο του για φύλαξη τις οικονομίες του. Γυρίζοντας όμως βρίσκεται μπροστά σε μια κατάφωρη αδικία. Τη λύση θα δώσει ένα μικρό αγόρι με σοφή κρίση.

Αφήγηση: Άσπα Παπαδοπούλου

Ζενίθ και Ναδίρ
Ένας Χαλίφης κατηγορεί τον Βεζίρη του για συνωμοσία και τον φυλακίζει σ΄ ένα βαθύ μπουντρούμι. Πὠς καταλαβαίνει ότι έχει φτάσει στο Ναδίρ και ποια δύναμη του δίνει κουράγιο να παραμείνει ζωντανός; Ένα παραμύθι για τους κύκλους της ζωής και τις μεταμορφώσεις της ψυχής.

Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός

Η ιστορία του βασιλέως της Θέμπας και της βασίλισσας των Νεϊμάνων
Μία βασίλισσα χάνει τον θρόνο της για να βρει την ευτυχία σ’ ένα άλλο βασίλειο. Αλοίμονο όμως, η τύχη τἠς επιφυλάσσει μια έκπληξη. Ποιος είναι αυτός που θέλει να της κλέψει την ευτυχία; Όχι μόνο τον άντρα αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό; Μία ιστορία μαγείας για τα κλωθογυρίσματα της τύχης.

Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου

Έτσι κλέβεις έναν γάιδαρο!
Δύο νεαροί ζωοκλέφτες αποφασίζουν να κλέψουν τον γάιδαρο από έναν άντρα. Ο άντρας έρχεται αντιμέτωπος με τους δύο νεαρούς, μα η αφέλειά του τον κάνει να πιστέψει τα ψέματά τους και έτσι να χάσει τον γάιδαρό του μια για πάντα.

Αφήγηση: Άννα Δενδρινού

Η βιολέτα που μπέρδεψε έναν βεζίρη
Ένα ηλιόλουστο απόγευμα ένας βεζίρης περνάει τυχαία έξω από την αυλή ενός σπιτιού που ζουν μια μάνα με την κόρη της. Την ώρα εκείνη ο βεζίρης ακούει τη μάνα να μιλάει στην κόρη. Μα τα λόγια αυτά τον παραπλανούν και αποφασίζει να παντρευτεί την κόρη χωρίς καν να την έχει δει. Θα είναι άραγε η τύχη με το μέρος του σε αυτή του την επιλογή;

Αφήγηση: Τζένη Διαμαντοπούλου

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ο τεμπέλης
Ένας άνθρωπος φτωχός, που δεν είχε μάθει τι σημαίνει να κοπιάζεις για να ζήσεις, ακολούθησε τις επιθυμίες του κι έγινε πλούσιος. Τίμια, μα χωρίς και πάλι να κοπιάσει.

Αφήγηση: Ειρήνη Nικολακοπούλου

Το βασιλόπουλο Ζεΐν Αλασνάμ και τα εννιά αγάλματα
Ο βασιλιάς της Βασόρας αφήνει έναν μεγάλο θησαυρό στο βασιλόπουλο και γιο του. Οχτώ διαμαντένια αγάλματα! Λείπει όμως το ένατο άγαλμα για να ολοκληρωθεί η ευτυχία του γιου του. Εκείνος τότε αποφασισμένος πάει να το βρει.

Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου

O έμπορας και το τελώνιο ή η ελαφίνα και δύο μαύρα σκυλιά
Ένας έμπορος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του από ένα τελώνιο. Όταν έρχεται η ώρα να τον θανατώσει δύο γέροντες αρχίζουν να αφηγούνται τις περιπέτειές τους. Για ποιο λόγο ο ένας τριγυρνά με μια ελαφίνα και ο άλλος με δύο μαύρα σκυλιά; Πώς βοήθησε τον πρώτο ένα κορίτσι που έμαθε τη μαγική τέχνη και τον δεύτερο μια όμορφη φτωχή γυναίκα;

Αφήγηση: Καλλιόπη Λιαδή

Το εβένινο άλογο
Όταν ένας σοφός φτιάχνει και χαρίζει σε ένα βασιλόπουλο ένα εβένινο άλογο που πετά, το παλικάρι ξεκινά ένα ιπτάμενο ταξίδι σε τόπους μακρινούς. Στον δρόμο θα γνωρίσει πάμπολλες περιπέτειες αλλά και τον έρωτα στα μάτια μιας βασιλοπούλας ενός μακρινού βασιλείου. Θα μπορέσει όμως να την κάνει δικιά του; Ακολουθούμε τον ήρωα στις περιπέτειές του και ζούμε την αραβική εκδοχή ενός έργου επιστημονικής φαντασίας.

Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου

Η Αμπσάλ και τα φλουριά
Κάποτε, στην ένδοξη Βαγδάτη, ένας φτωχός φουκαράς, ο Ακά, ερωτεύτηκε παράφορα την γυναίκα του πλούσιου τοκογλύφου Μπουφάρ. Η Αμπζάλ ήταν σκέτος πειρασμός, αλλά καρπός απαγορευμένος… κι ο Ακά ήταν τρελός κι αλλοπαρμένος για χάρη της. Θα τα καταφέρει ο Ακά να κερδίσει την γυναίκα που ποθεί; Θα καταφέρει να μεταμορφώσει την ακατάδεκτη ωραία Αμπζάλ, σε πιστή ιέρεια του απαγορευμένου έρωτα;

Αφήγηση: Βιολέτα Σολιδάκη

Tο δώρο του σοφού
Ένας χαλίφης έστησε μια μεγάλη γιορτή σε ολόκληρο το χαλιφάτο για τη γέννηση του πρώτου του παιδιοὐ. Οι καλεσμένοι άρχισαν να έρχονται από παντού με πλούσια δώρα για να ευχηθούν στο νεογέννητο. Μονάχα ένας γέροντας σοφός πήγε με χαμογελαστό πρόσωπο μα με χέρια αδειανά και είπε: «άρχοντα μου το δικό μου το δώρο τα μάτια δεν το βλέπουν…» Άραγε τι να είχε φέρει ο σοφός στον μικρό διάδοχο; Μια ιστορία για τη δύναμη των ιστοριών.

Αφήγηση: Αμάντα Γεραρχάκη

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

6 €
- 8 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.