Ιωάννινα
21 Μαρτίου, 2023 •

ελc summer travels: Πεστά (νομός Ιωαννίνων)

Κείμενο: Kατερίνα Παρρή

«Όταν βρεθούν μαζί παιδιά και καλοκαίρια και χωριά, καταργείται κάθε τι που μπορεί να μετρηθεί»

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές η συντακτική ομάδα του ελc μοιράζεται μαζί σας αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς με μερικά dos και don’ts για τον κάθε τόπο.

Το συγκεκριμένο μέρος έχει όνομα και στίγμα στο χάρτη (Πεστά, νομός Ιωαννίνων), αλλά θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα και άλλο στίγμα και η βασική του ιδιότητα να ήταν η ίδια: χωριό. Τα Πεστά δεν είναι τουριστικό χωριό, δεν είναι ψαγμένος ή εναλλακτικός προορισμός, βασικά δεν είναι καν προορισμός αν δεν έχεις ειδική σχέση μαζί τους.

Δεν έχει κάπου να μείνεις αν δεν έχεις δικό σου σπίτι, δεν έχει κάπου να «βγεις» εκτός από ένα μαγαζί στην πλατεία που τα κάνει όλα και συμφέρει. Και ίσως αν είσαι ενήλικος θα βρεθείς να βαριέσαι ενίοτε και τη ζωή σου. Αλλά αν είσαι ενήλικος που δεν είχε ποτέ χωριό και δεις πως περνάει εκεί ο γιος σου μαζί με τα άλλα παιδιά που ήρθαν κι αυτά για καλοκαίρι, τότε το μέρος μετασχηματίζεται στα μάτια σου.

Πεστά

Τα χωριά φτιάχτηκαν για τον ίδιο λόγο που φτιάχτηκαν και τα καλοκαίρια και τα καλοκαίρια φτιάχτηκαν για τον ίδιο λόγο που φτιάχτηκαν και τα παιδιά: ώστε όταν συνυπάρχουν όλα μαζί να μας προσφέρουν την απόδειξη, ότι χρόνος είναι ακριβώς αυτό που δεν χωράει στις μετρήσεις του ρολογιού και απόλυτο ακριβώς αυτό που δεν χωράει στις μετρήσεις του μυαλού.

Όταν βρεθούν μαζί παιδιά και καλοκαίρια και χωριά, καταργείται κάθε τι που μπορεί να μετρηθεί και όλα είναι απλωμένα και όλα είναι αλλιώς και όλα είναι ανατροπή αυτού που έχεις μάθει ως ζωή. Και τα καλοκαίρια στα χωριά τα παιδιά περιφέρονται με το μήλο στο στόμα αδάγκωτο, καθώς αυτή την εποχή σε αυτό τον χώρο δεν υπάρχουν εκπτώσεις από τον Παράδεισο, αφού περιφέρουν έναν μόνο πειρασμό: να σε κάνουν να νιώσεις κι εσύ για λίγο κάτι από την ευτυχία τους.

Πεστά

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.