Χαρείτε τις Αλκυονίδες μέρες σε 7 άλση της Αθήνας

Από το Άλσος Περιστερίου μέχρι το Άλσος Συγγρού

Άλλη μια φορά και πριν την Άνοιξη ένα προοίμιο του θριάμβου της φύσης στα άλση της Αθήνας:

~ 1 ~

Άλσος Περιστερίου

Ένας καταπράσινος παράδεισος 60 στρεμμάτων άνοιξε τις πόρτες του πριν από 7 χρόνια στα δυτικά προάστια. Ιδανικό μέρος για χαλαρούς περιπάτους κάτω από τη σκιά των πανύψηλων δέντρων του, που δημιουργούν κατάφυτες περιπατητικές διαδρομές. Το άλσος συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πηγή αυτή πρασίνου κατάφερε να μειώσει τη θερμοκρασία της περιοχής από 3-5 βαθμούς Κελσίου σε περιόδους καύσωνα.

Ευκάλυπτοι, πλατάνια, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές, κυπαρίσσια, ιτιές κλαίουσες, ακακίες, λεμονοκυπάρισσια, νεραντζιές, συκιές, λεμονιές, κυπαρίσσια, ανθόκηποι αλλά αγαπητές στους περιπατητές χελώνες και πουλιά συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα πανίδας και χλωρίδας. Στο άλσος Περιστερίου μπορεί κάποιος να αθληθεί ενώ το καλοκαίρι γίνονται και πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

~ 2 ~

Άλσος Βεΐκου

Στα βόρεια των Τουρκοβουνίων βρίσκεται το Άλσος Βεΐκου. Έχει έκταση 256 στρέμματα. Σήμερα, το Άλσος Βεΐκου αποτελεί μια τεράστια έκταση πρασίνου και είναι ένας από τους μεγαλύτερους  πνεύμονες της Αθήνας. Διαθέτει  γήπεδο τένις, γήπεδο  μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου, υπαίθρια όργανα γυμναστικής, καφετέριες, θεατράκι πίστες skateboard, θερινό κινηματογράφο και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους που αναζητούν έναν πνεύμονα πρασίνου με θέα σε όλο το λεκανοπέδιο. Στο άλσος Βεΐκου λειτουργεί  Δημοτικό Γυμναστήριο της πόλης αποτελεί έναν Πολυχώρο άθλησης και αισθητικής με μοναδικές εγκαταστάσεις, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη. Το Άλσος Βεΐκου φιλοξενεί καθημερινά πάνω από 5.000 επισκέπτες. Οι 3.000 είναι πιστοί οπαδοί του αθλητισμού.

~ 3 ~

Άλσος Νέας Σμύρνης

Το Άλσος Νέας Σμύρνης που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’20 είναι ένα από τα μεγαλύτερα  πάρκα που υπάρχουν στους δήμους της Αττικής με έκταση 50.000 τ.μ. πριν από την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή η έκταση ανήκε σε κτηματίες από την Πλάκα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν φυτεμένος με αμυγδαλιές και ευκαλύπτους. Τη βόρεια και τη νότια πλευρά του διέσχιζαν δύο μεγάλα ρέματα. Ήδη από τη δεκαετία του ’30 είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ο χώρος, ενώ το 1937 η ερανική επιτροπή για την ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής οργάνωσε αγροτική γιορτή στο Άλσος Νέας Σμύρνης, που περιλάμβανε χορούς, σμυρναϊκό πανηγύρι και φαγητό. Η γιορτή αυτή στο Άλσος της Νέας Σμύρνης καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Μετά τη δικτατορία για πολλά χρόνια το Άλσος ήταν ο χώρος φιλοξενίας των εορτών διαφόρων κομματικών νεολαίων, όπως της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της ΚΝΕ-Οδηγητή, της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ κ.ά. Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί εκθέσεις βιβλίου. Το 2007, με την ανάπλασή του το Άλσος μεταμορφώθηκε σε ένα νέο αστικό χώρο πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής και πολιτισμού, φιλικό στο περιβάλλον, αφού τα υλικά της ανάπλασης ήταν η πέτρα, το χώμα και το ξύλο. Ο χώρος προσφέρει δυνατότητες για τζόκινγκ, υπάρχει παιδική χαρά, κυλικείο, θερινή θεατρική σκηνή, περιβαλλοντικό περίπτερο, στοιχεία νερού, αθλητικό μονοπάτι, υπαίθριο σκάκι, εκθεσιακοί χώροι, νέες είσοδοι.

~ 4 ~

Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Ένα από τα πιο δημοφιλή αστικά άλση είναι αυτό της Νέας Φιλαδέλφειας. Το 2017 υπογράφηκε η αναβάθμισή του και πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση των τελευταίων ετών καθώς η μελέτη περιλαμβάνει τη φύτευση κενών σημείων, την ενίσχυση του δασικού χαρακτήρα του άλσους, την κατεδάφιση του από 20ετίας εγκαταλελειμμένου ζωολογικού κήπου και τη βελτίωση του δικτύου κοινόχρηστων χώρων. Το άλσος έχει έκταση 423 στρεμμάτων. Δημιουργήθηκε το 1914-1915, κατόπιν αποψιλώθηκε στην περίοδο της Κατοχής και ξαναδημιουργήθηκε με αναδασώσεις το 1948 και 1965-1966. Οι τελευταίες μεγάλες δενδροφυτεύσεις στο άλσος έγιναν το 1994-1995, ενώ σε μικρότερη κλίμακα γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο άλσος θα κατεδαφιστούν παλαιές ανενεργές εγκαταστάσεις, και θα υποκατασταθούν με βλάστηση. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης του εδάφους και αναβάθμισης της βλάστησης, καθώς και νέες φυτεύσεις κενών σημείων (περί τα 27 στρέμματα). Συνολικά θα φυτευθούν 1.500 δέντρα και 3.700 θάμνοι σε όλο το άλσος.

~ 5 ~

Άλσος Παγκρατίου

 

Τριάντα στρέμματα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας μεταμορφώνουν κυριολεκτικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας. Ένας από τους εναπομείναντες «δασικούς πνεύμονες» της πόλης, με παιδική χαρά και γήπεδο μπάσκετ, πολλά παγκάκια, πλακόστρωτα δρομάκια και πολλά σκαλάκια προσφέρεται για μια ευχάριστη εξόρμηση εντός των τειχών. Χειμώνα και καλοκαίρι είναι γεμάτο κόσμο και παιδιά που απολαμβάνουν την παιδική χαρά. Η ιστορία του Άλσους Παγκρατίου ξεκίνησε το 1908. Τότε φυτεύτηκαν με τη φροντίδα της πριγκίπισσας Σοφίας και της «Φιλοδασικής Εταιρείας» τα πρώτα πεύκα. Το 1936 η «Φιλοδασική Εταιρεία» παραχώρησε την έκταση του Άλσους στο Δήμο Αθηναίων, για να λειτουργήσει ως ελεύθερος δημόσιος χώρος αναψυχής. Έως τη γερμανική κατοχή φιλοξενούσε και ζωολογικό κήπο. Στα πρώτα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου λειτούργησε το θέατρο «Άλσος». Το κηποθέατρο συνδέθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με το «Ελεύθερο Θέατρο», το οποίο άλλαξε την επιθεώρηση στην Ελλάδα αλλά και τη «ζωή» του άλσους και της συνοικίας.

~ 6 ~

 Άλσος Συγγρού

Το Κτήμα Συγγρού, γνωστό και ως Δάσος Συγγρού ή Άλσος Συγγρού, εκτείνεται σε μία περιοχή 950 στρεμμάτων στα σύνορα των τριών όμορων δήμων της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου και των Μελισσίων, με την κύρια είσοδό του να βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του νοσοκομείου ΚΑΤ. Το Κτήμα αποτελεί κληροδότημα προς την πάλαι ποτέ Γεωργική Εταιρεία Αθηνών από την Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου – Συγγρού (1842 – 1921), συζύγου του Ανδρέα Συγγρού, η οποία στη διαθήκη της εξέφρασε τη ρητή επιθυμία η αξιοποίηση του Κτήματος να συμβάλει στη «μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών».

Στο μεγαλύτερο μέρος του (περίπου 700 στρέμματα) το Κτήμα καλύπτεται από το Δάσος Συγγρού, ένα από τα τελευταία φυσικά δάση της Αττικής και το μοναδικό στο Λεκανοπέδιο. Η χλωρίδα του περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την χαλέπιο πεύκη (κοινό πεύκο), η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του δάσους, αλλά και αρκετά άλλα είδη δέντρων, όπως οι κουκουναριές και τα κυπαρίσσια και φυσικά πλήθος θάμνων και άλλων φυτών. Παράλληλα, το δάσος αποτελεί σπίτι για μια ευρεία ποικιλία δασικής πανίδας. Από τα υπόλοιπα 250 στρέμματα του Κτήματος, περίπου 200 είναι διαμορφωμένα για γεωργική χρήση ενώ την υπόλοιπη έκταση καταλαμβάνουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών και της Εθνικής Σχολής Αναβρύτων, η διατηρητέα έπαυλη του Ανδρέα Συγγρού και ο, επίσης διατηρητέος, ναός του Αγίου Ανδρέα. Ο τελευταίος είναι ο μοναδικός ορθόδοξος ναός γοτθικού τύπου στην Ελλάδα (κατασκευασμένος με βάση τα σχέδια του Ερνστ Τσίλερ) και η πιο πρόσφατη ανακαίνισή του περατώθηκε το 2007.

~ 7 ~ 

Άλσος Καισαριανής

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι ο σημαντικότερος πνεύμονας αστικού πρασίνου για την Καισαριανή από άποψη έκτασης και ποιότητας βλάστησης. Η συνολική έκταση της περιοχής Σκοπευτηρίου ανέρχεται στα 600 στρέμματα. Το Άλσος Σκοπευτηρίου είναι 19,60 στρέμματα , ο χώρος του 300άρη Στόχου είναι έκτασης 15 στρεμμάτων και αναπτύσσεται παραπλεύρως του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς, ενώ το  Πάρκο Σκοπευτηρίου είναι ένας χώρος 55 στρεμμάτων σε συνέχεια του 300άρη Στόχου που διαθέτει πλήθος εγκαταστάσεων, όπως παιδική χαρά, κυκλοφοριακό πάρκο, θερινό κινηματογράφο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.