6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες, ντοκιμαντέρ, workshops και παράλληλα events

Στην Πάτμο, φέτος μυστικά κι αλήθειες της 7ης Τέχνης θα συναντηθούν στο καθιερωμένο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

‘Eνα φεστιβάλ που έγινε θεσμός και τόπος συνάντησης κινηματογραφιστών και σινεφίλ απ’ όλο το κόσμο. Μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, και μικρού μήκους ταινίες καταγράφουν την ζωή από διαφορετικές γωνίες, διαφορετικές φωνές και χρώματα.

Σεμινάρια, εργαστήρια, ομιλίες γύρω από την Τέχνη του Κινηματογράφου αποτελούν κάθε χρόνο ένα σημαντικό μέρος της διοργάνωσης .

Για μια βδομάδα το νησί θα γεμίσει εικόνες, μουσικές, λόγια και ματιές που θα αφήσουν τη φαντασία να ταξιδέψει σε επιλεγμένους χώρους, αλλά και κουβέντες στα δρομάκια, στις πλατείες, τα καφέ, σε παραλίες και πεζούλια.

Εκεί στο Νησί της Αποκάλυψης, του Αιγαίου και του μπλε, κάτω από το Μοναστήρι του Ιωάννη, που κρύβει ή αποκαλύπτει, χίλια μυστικά.

Το φεστιβάλ
Συνολικά 60 ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους θα προβληθούν μοιρασμένες όπως κάθε χρόνο στους παρακάτω χώρους:
Στον υπαίθριο χώρο του Νεοκλασσικού Σχολείου της Σκάλας κατασκευάζουμε ένα θερινό σινεμά 350 θέσεων για τη προβολή ταινιών μυθοπλασίας κάτω από τον έναστρο ουρανό του νησιού, Σκάλα Πάτμος.
Στο Προστατευόμενο από την Ουνέσκο Παλαιό Σχολείο της Χώρας δημιουργούμε μία αίθουσα εσωτερικών προβολών στην οποία θα προβάλουμε ταινίες ντοκιμαντέρ, Χώρα Πάτμου.
Στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον» θα γίνουν προβολές των ταινιών μικρού μήκους και θα βρίσκεται το IFFP media center, Σκάλα Πάτμος.

Ενδεικτικά μερικές από τις ταινίες μυθοπλασίας που θα προβληθούν:
Embrace of the Serpent: Ciro Guerra
Youth:Paolo Sorrentinο
Mediterranea: Jonas Carpignanο
The Violin Teacher: Sergio Machado
The Fits: Anna Farrell
Nοτιάς: Τάσος Μπουλμέτης
Suntan: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Το ξύπνημα της άνοιξης: Κωνσταντίνος Γιάνναρης

Oι τρεις Έλληνες σκηνοθέτες θα παρευρεθούν στη Πάτμο και θα μιλήσουν για τις ταινίες τους και για το Ελληνικό σινεμά στην εποχή που διανύουμε.

Ορισμένα από τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν:
Αρκαδία Χαίρε: Φίλιππος Κουτσάφτης
Ο πιο μακρύς δρόμος: Μαριάννα Οικονόμου
Finish line: Ελιάνα Αμπραβανέλ
My friend Larry Gus: Βασίλης Κατσούπης
Lo and Behold Reveries of the Connected World: Werner Herzog
Fuocoammare: Gianfranco Rosi

Οι κατηγορίες ταινιών μικρού μήκους:
1) Best of Europe, ταινίες που μας προτείνουν τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου της Ευρώπης.
2) Search Light Germany, σε συνεργασία με AG Kurzfilm.
3) IFFP selection A&B, επιλεγμένες ταινίες από τις 2000 που κατατέθηκαν στο Φεστιβάλ.
4) Sundance Channel Shorts, βραβευμένες ταινίες από τους διαγωνισμούς του Sundance Channel 2016.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με την υποστήριξη και συμπαραγωγή του ΟΤΕ TV, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου έχει γίνει θεσμός και φέτος παρουσιάζει το νικητή του περσινού διαγωνισμού «Σεναρίου Μικρού Μήκους για Έλληνες σεναριογράφους», την ταινία «Life Between».

Το αφιέρωμα με τίτλο «Femina Libera» με θέμα τα Δικαιώματα και την Υποστήριξη των γυναικών και περιλαμβάνει 5 ταινίες και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ – ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα».

Προβολή της ταινίας, «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» στη μνήμη του σκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Horror at Hora/ Speakeasy Event: Μεταμεσονύκτια προβολή ταινίας τρόμου έκπληξη στο Παλαιό Σχολείο της Χώρας.

Kid’s Film: Προβολή παιδικής ταινίας με τίτλο «Ροβινσώνας Κρούσος»

Εργαστήρια – Σεμινάρια
Στο Ξενοδοχείο Patmos Aktis, στη τοποθεσία Γροίκος, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από σεμινάρια, εργαστήρια και ομιλίες διεθνώς καταξιωμένων κινηματογραφιστών. Συγκεκριμένα:

Το IFFP διοργανώνει ένα πάνελ νέων κινηματογραφιστών με θέμα το Ελληνικό Ντοκιμαντέρ. Στο πάνελ συμμετέχουν οι ομιλητές: Μαριάννα Οικονόμου, Ελιάνα Αμπραβανέλ, και ο Βασίλης Κατσούπης.

Η καθηγήτρια του NYU – TISCH και των Sundace Labs, Carol L.Dysinger θα ταξιδέψει από την Αμερική για να παραδώσει ένα σεμινάριο πάνω σε Documentary Story telling και να συμμετέχει ως μέντορας στο Patmos Documentary Workshop.

H Παραγωγός Δήμητρα Κουζή θα μιλήσει στο κοινό του IFFP για την προώθηση του ντοκιμαντέρ και την εξεύρεση νέων ακροατηρίων.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν διάφορα τεχνικά σεμινάρια και συζητήσεις με κινηματογραφιστές στα πλαίσια του Patmos Documentary Workshop με σκοπό την παραγωγή διαφορετικών πορτρέτων πάνω στο θέμα του μεταναστευτικού.

Παράλληλες εκδηλώσεις

20/07 Συναυλία Μαρίνας Πετσάλη – Μουσικό Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στο Παλαιό σχολείο της Χώρας με ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων από κλασσικές ελληνικές ταινίες, με τα τραγούδια του.
21/07 Εγκαίνια έκθεσης του βραβευμένου βρετανού φωτογράφου Darran Rees στο Πνευματικό κέντρο «Πάτμιον» του Δήμου Πάτμου.
21/07 Πάρτι έναρξης του Φεστιβάλ με κρασί από Κατώγι Στροφιλιά στη Σκάλα της Πάτμου
23/07 Cocktail Party Κινηματογραφιστών στο Patmos Aktis.
27/07 Party λήξης με τη Fischer beer στo Αστοιβή Cafe 1673.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.