Το MIRfestival «προσγειώνεται» για 6η φορά στην Αθήνα

MIRfestival 2018

Ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με δεκατέσσερα έργα «προσγειώνεται» στην Αθήνα

Απρόσμενο, ευρηματικό, το MIRfestival προσγειώνεται για έκτη φορά στην Αθήνα με ένα πρόγραμμα με δεκατέσσερα έργα. Φέρνει μαζί του καλλιτεχνικά πρότζεκτ από τον χώρο, όπου η περιπέτεια ανάμεσα στη σκηνή, στην εικόνα, στον ήχο, στους ερμηνευτές, στους «θεατές», στις ιδέες, στην πόλη και στους πολίτες ανοίγει καινούργιους ορίζοντες και γεννά το νέο στις παραστατικές τέχνες.

Κι ακόμα φέρνει στο φως μυστικές δραματουργίες, κρυμμένες δυνάμεις, γοητευτικές και αόρατες ιστορίες των πολιτών της Αθήνας αλλά και του κόσμου, και αναδεικνύει την ανάγκη για μια επανατοποθέτηση σε σχέση με τη Φύση και την Τέχνη, καθώς το βλέμμα των καλλιτεχνών πέφτει πάνω στην πραγματικότητα και τη μεταμορφώνει.

Το 6ο MIRfestival προσκαλεί το κοινό της Αθήνας σε ασυνήθιστους αλλά και σε ιστορικούς χώρους, να ανακαλύψει την πιο σύγχρονη πλευρά του ζωντανού θεάματος, να συναντήσει καλλιτέχνες με όραμα και με προτάσεις, να δει, να ακούσει, να σκεφτεί και κυρίως να συμμετάσχει στη γιορτή.

Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις του, έτσι και στη φετινή, το MIRfestival προσκαλεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες με όραμα και άποψη, να δουν και να φωτίσουν τη ζωή μας με τον δικό τους τρόπο, αποδεικνύοντας ότι η σύγχρονη τέχνη δεν είναι κάτι απόμακρο που δεν μας αφορά, αλλά, αντίθετα, κάτι που μας αφορά βαθιά, μια γενεσιουργός δύναμη που πρέπει να την εμπιστευτούμε. Τα έργα του προγράμματος, το οποίο έχει επιμεληθεί η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, αναδεικνύουν τις πιο σύγχρονες τάσεις στις παραστατικές τέχνες, ανοίγοντας λίγο τη χαραμάδα από την οποία το MIRfestival κρυφοκοιτάζει, όπως πάντα, το μέλλον τους και φέρνοντας τη σύγχρονη δημιουργία πιο κοντά στο ευρύ κοινό.

Τα δεκατέσσερα έργα του προγράμματος ανοίγουν έναν χώρο για να κατοικήσει η ευθραυστότητα, η ποιητική, η ευαλωτότητα, ως θέση επαναστατική μέσα σε μια όλο και πιο σκληρή πραγματικότητα. Ο πολιτικός λόγος αναμασά μια ρητορική της δύναμης. Και παρότι ο κόσμος και το ανθρώπινο γένος κινδυνεύει απ’ αυτή τη ρητορική και απ’ αυτόν τον τρόπο σκέψης, ο αντίλογος είναι μια ηχώ της ίδιας ρητορικής.

«Είναι η στιγμή της μεταμόρφωσης ή της μύησης, η στιγμή που συναντιέσαι με το «απερίγραπτο» της τέχνης. Είναι η στιγμή μιας ενηλικίωσης που την έχεις για καιρό αρνηθεί, είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς τη δύναμη ενός βλέμματος· είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι κατασκευάζεις ένα μέλλον για να μπορέσεις να κατανοήσεις ένα παρόν που σου διαφεύγει· είναι η στιγμή που νιώθεις να μεγαλώνει μέσα σου ένα δάσος. Είναι η μαγεία ενός ταξιδιού σε μιαν Αθήνα που ταυτόχρονα υπάρχει και δεν υπάρχει· είναι η μαγεία του να είσαι τουρίστας στα όνειρά σου ταξιδεύοντας μέσα σ’ ένα λεωφορείο σε μια εμπειρία πρωτόγνωρη που κάτι μέσα σου αλλάζει.»

To MIRfestival είναι και αυτή τη φορά διαφορετικό. Παλλόμενο όπως πάντα· από και για τους πολίτες αυτής της πόλης και του κόσμου· ενσωματώνοντας την αθηναϊκή πραγματικότητα· φωτίζοντάς την για μια στιγμή.

Το πρόγραμμα του MIRfestival 2018

Το MIRfestival είναι γνωστό για την ιδιότητά του να φέρνει στην επιφάνεια τις καλλιτεχνικές δυνάμεις που ρέουν υπόγεια στην πόλη. Αυτό θα συμβεί και στην πρεμιέρα του. Μέσα σ’ έναν παλιό κινηματογράφο της Αθήνας, στο Πάλας Παγκρατίου, σ’ έναν χώρο συνδεδεμένο με το φαντασιακό πεδίο της πόλης από το 1925 –ιδανικό χώρο νοσταλγίας του μέλλοντος– το MIR προσκαλεί δύο Έλληνες καλλιτέχνες να εγκαινιάσουν το φεστιβάλ στις 22 Νοεμβρίου, σε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός.

Το πρόγραμμα ανοίγει μια εκπρόσωπος της πολύ νέας γενιάς, η Φωτεινή Σταματελοπούλου, με ένα site-specific έργο επιστημονικής φαντασίας. Η Φωτεινή Σταματελοπούλου είναι «εξελισσόμενη χορεύτρια, χορογράφος και ψυχολόγος». Στον ίδιο χώρο και την ίδια μέρα, λίγο πιο αργά, ο Κώστας Τσιούκας  προσφέρει ένα γκαλά άνευ προηγουμένου: Χοροί μας Χωρεί μας. Από τους πιο ιδιαίτερους χορογράφους της ελληνικής σκηνής, ο Κώστας Τσιούκας προσκαλεί στη σκηνή μια τεράστια ομάδα από μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, βοηθούς σκηνοθέτη, ταλαντούχα παιδιά και κυρίες της διπλανής πόρτας για να γιορτάσουν την επιστροφή στην πιο καθαρή μορφή χορού: στον χορό που εκφράζει αυτό που συμβαίνει τώρα. Επί σκηνής οι The Callas, Coti K, Abyss-X, Larry Gus, αλλά και μια ατέλειωτη σειρά ονομάτων του ελληνικού θεάτρου και χορού, εικαστικοί, μουσικοί, κινηματογραφιστές – με δυο λόγια όλη η Αθήνα.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο MIRfestival 

Φωτεινή Σταματελοπούλου – Οδηγός για να είσαι τα πάντα

Το πρόγραμμα ανοίγει μια εκπρόσωπος της πολύ νέας γενιάς, η Φωτεινή Σταματελοπούλου, με ένα site-specific έργο επιστημονικής φαντασίας. Κίνηση, κινούμενη εικόνα (των Tάσου Χατζή και Ευγένιου Χασιώτη) και ήχος συνθέτουν ένα ταξίδι στο μέλλον με τα μάτια μιας ομάδας εικοσάρηδων του σήμερα.

Στις 22 Νοεμβρίου 2018, 20:30 στον κινηματογράφο Πάλας Παγκρατίου.

Κώστας Τσιούκας –ΧΟΡΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΕΙ ΜΑΣ

Ο δεύτερος προσκεκλημένος καλλιτέχνης της πρεμιέρας του MIRfestival 2018 είναι ο Κώστας Τσιούκας στις 22 Νοεμβρίου 2018, 22:00 στον κινηματογράφο Πάλας Παγκρατίου.

Από τους πιο ιδιαίτερους χορογράφους της ελληνικής σκηνής, ο Κώστας Τσιούκας προσκαλεί στη σκηνή μια τεράστια ομάδα από μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, βοηθούς σκηνοθέτη, ταλαντούχα παιδιά και κυρίες της διπλανής πόρτας για να γιορτάσουν την επιστροφή στην πιο καθαρή μορφή χορού: στον χορό που εκφράζει αυτό που συμβαίνει τώρα.

Massimo Furlan – Travelling

Ο Ελβετός Massimo Furlan, με εμφανίσεις και διακρίσεις στις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές σκηνές, φτιάχνει κόσμους από παράξενες εικόνες που ακόμα και στις πιο μελαγχολικές τους εκδοχές εμποτίζονται με το ιδιόμορφο και ανατρεπτικό χιούμορ του. Το MIR παρουσιάζει την αθηναϊκή εκδοχή του έργου του Travelling, ενός έργου-περιπέτειας και εμπειρίας στις 24-30 Νοεμβρίου, 20:30 κάπου στην Αθήνα, σε μέρος μυστικό με αφετηρία και τέρμα: Rabbithole Art & Performance Space.

El Conde de Torrefiel – Unir Todo

Από τη Βαρκελώνη που είναι η βάση της, η ισπανική ομάδα με το περίεργο όνομα El Conde de Torrefiel κατακτά τη μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές σκηνές τα τελευταία χρόνια. Με τη χαρακτηριστική τους θεατρική γλώσσα λένε πάντα την τελευταία λέξη στη διαμόρφωση του σύγχρονου θεάτρου αποκαλύπτοντας το μέλλον του. Στις 28 & 29 Νοεμβρίου, 22:00 στο Rabbithole Art & Performance Space.

Rósa Ómarsdóttir – Traces

Η Φύση πρωταγωνιστεί στην παράσταση Traces της Rósa Ómarsdóttir, νέας χορογράφου με καταγωγή από την Ισλανδία, που όμως δραστηριοποιείται στην αβανγκάρντ σκηνή των Βρυξελλών. Στο Traces οι θεατές γίνονται μέρος ενός ονειρικού τοπίου που αλλάζει συνεχώς γύρω τους, μέσα στο οποίο άνθρωποι και αντικείμενα ανταλλάσσουν ρόλους σε μια διαρκή ροή. Στις 30 Νοεμβρίου, 19:00 ,project8 στον Βοτανικό.

Παναγιώτα Καλλιμάνη – Ζενερίκ

Στο πρόγραμμα του MIR, μια παράσταση που έκλεψε τις καρδιές κριτικών και θεατών: η Παγωμένη εικόνα της Παναγιώτας Καλλιμάνη, με 15 παιδιά από το Φυτώριο της ΚΣΟΤ να κινούνται αργά μέσα στο σχολείο του Δημήτρη Πικιώνη στον Λυκαβηττό. Ο Τύπος τη χαρακτήρισε μια από τις κορυφαίες θεατρικές στιγμές της χρονιάς. Η παράσταση θα γίνει στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν στον Βύρωνα, στις 24 & 25 Νοεμβρίου, 18:00, 19:00, 20:00 & 21:00 στο σπίτι όπου έζησαν στη νεότητά τους, στις αρχές του 20ού αιώνα, η Ισιδώρα Ντάνκαν και ο αδελφός της Ραϋμόνδος.

Nyamnyam: Iñaki Alvarez & Ariadna Rodríguez

Η πλατφόρμα Nyamnyam έρχεται από τη Βαρκελώνη στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου στις 20:30 στο Απαράμιλλον.

H Nyamnyam είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2012 από τους καλλιτέχνες Iñaki Alvarez και Ariadna Rodríguez. Το έργο τους ενώνει τις γνώσεις που απέκτησαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που τους διαμόρφωσαν (ή τους παραμόρφωσαν) σε διάφορους τομείς και προωθεί τη δημιουργία, τον αναστοχασμό, την ανταλλαγή γνώσης και τον πολιτισμό μέσω συμμετοχικών πρακτικών που στόχο έχουν να προκαλέσουν διάλογο. Χρησιμοποιούν δυναμικές και εργαλεία της καλλιτεχνικής παραγωγής για να προτείνουν παρεμβάσεις σε κάθε γεωτοπικό πλαίσιο όπου δημιουργούν.

Έχουν μοιραστεί τα έργα τους με το κοινό στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και την Κολομβία. Στην Ελλάδα έρχονται για πρώτη φορά.

Ofelia Jarl Ortega & Patrik Patsy Lassbo – Forever και  FlökosH

Το Forever, μια περφόρμανς ανάμεσα σε συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής και παράσταση χορού, των Ofelia Jarl Ortega και Patrik Patsy Lassbo, είναι μέρος της έρευνας που οδήγησε την Ofelia Jarl Ortega  με το Β.Β. στο βραβείο Νέου Χορογράφου στο ImPulsΤanz της Βιέννης. Το έχουν παρουσιάσει σε διάφορες εκδοχές, σε συμβατικούς ή λιγότερο συμβατικούς χώρους. Στην Αθήνα θα παιχτεί σε ένα σύγχρονο κλαμπ, στο TRES club  σε μια ακόμα αξέχαστη βραδιά MIR, με προεκτάσεις συναυλίας electro, αφού θα ακολουθήσει ένα live set από τον/την FlökosH

Τη σκυτάλη στη βραδιά του MIR στο club TRES μετά τους Ofelia Jarl Ortega και Patrik Patsy Lassbo παίρνει ο/η FlökosH

David Weber Krebs – The actual event

Ο David Weber Krebs, από τους πιο ιδιαίτερους δημιουργούς περφόρμανς της βελγικής σκηνής, και ο Sébastien Roux, από τους πιο διακεκριμένους σύγχρονους μουσικούς της Γαλλίας, είναι παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ. Ο David Weber Krebs, που εξέπληξε το κοινό της Αθήνας στο MIRfestival 2014 με το καταπληκτικό συμμετοχικό του πρότζεκτ Tonight, lights out, επανέρχεται στο εορταστικό MIR 2018 με τη διάλεξη-περφόρμανς The actual event στις 25 Νοεμβρίου, 20:00. Την ίδια βραδιά και στον ίδιο χώρο ο Sébastien Roux, που δημιούργησε τη μουσική μιας ταινίας του Βέλγου Kurt d’Haesseleer ειδικά φτιαγμένης για το MIR 2010, θα παρουσιάσει ένα «live αποκλειστικής ακουστικής διαδικασίας» με μουσικές δημιουργίες του.

Sébastien Roux – Séance d’écoute: Αλγορυθμικά κομμάτια

O Sébastien Roux (γενν. το 1977) συνθέτει και παρουσιάζει ηλεκτρονική μουσική σε διάφορα φορμά, από CD και δίσκους μέχρι δημόσιες συνθήκες ακουστικής απόλαυσης, ηχητικές εγκαταστάσεις, ηχητικούς περιπάτους και έργα ραδιοφώνου.

Μαριέλα Νέστορα – Διαβρώσεις / Erosions

Aνατρεπτική και στοχαστική, η Μαριέλα Νέστορα είχε ταράξει τα νερά των site-specific περφόρμανς στην Αθήνα στο Rabbithole Art & Performance Space με την παρέμβασή της everybodies στην Πλατεία Εξαρχείων στο MIRfestival 2010, στο πλαίσιο των δράσεων εδώ/τώρα. Επανέρχεται στο φεστιβάλ με τη Διάβρωση, στις 23, 24 Νοεμβρίου 20:30 & 22:00 και 25 Νοεμβρίου, 22:00 με μια περφόρμανς-εμπειρία που αλλάζει τα δεδομένα των βεβαιοτήτων μας ενεργοποιώντας τις άλλες μας αισθήσεις.

David Helbich
drag and drop – hit and run – making love – just for fun

Σε πνεύμα και διάθεση εντελώς MIR, ο David Helbich, μας προτείνει μια νυχτερινή περιήγηση στην πόλη της Αθήνας στις 27 και 29 Νοεμβρίου στις 23:00 σε φανταστικές διαδρομές μέσα στην πόλη με σημείο εκκίνησης τη Πλατεία Καρύτση, μπροστά από το Θέατρο Μουσούρη.

Εύα Πυρνοκόκη – Και ξαφνικά

Με σπουδές και καριέρα στο Άμστερνταμ, η Εύα Πυρνοκόκη είναι μια Ελληνίδα περφόρμερ που σπάνια το Αθηναϊκό κοινό βλέπει τη δουλειά της. Για το MIR 2018 θα δημιουργήσει μια εγκατάσταση-περφόρμανς μακράς διάρκειας με τον τίτλο «…και ξαφνικά…» στην οποία οι θεατές θα έχουν δικαίωμα να μείνουν όση ώρα επιθυμούν στις 26 και 27 Νοεμβρίου στις 19:00-22:00 στο Rabbithole Art & Performance Space.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.