Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην «αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

Αντανάκλαση αναπηρίας στη Τέχνη

Η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  συμμετέχει και υποστηρίζει το πρώτο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» (R.o.Di.), που πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2018.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Σκοπός του πρώτου Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία. Η κύρια ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης. Απώτερος στόχος του φεστιβάλ είναι η καθιέρωσή του ως θεσμού παρουσίασης της καλλιτεχνικής πλευράς των ατόμων με αναπηρία, της άρσης των εμποδίων συμμετοχής και κοινωνικής συμπερίληψής τους, καθώς και της σύζευξης Πανεπιστημίου και Κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της δράσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, τρεις ξεχωριστές ταινίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πρόκειται για τα φιλμ:

Αντουάν της Λάουρα Μπάρι (2008), ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την αληθινή -και φανταστική- ζωή ενός 5χρονου τυφλού αγοριού με εξαιρετικό θάρρος

Μακροβούτι της Ιρίνας Μπόικο (2016), ένα ντοκιμαντέρ με ήρωα έναν αρμένιο αυτοδίδακτο συγγραφέα και ζωγράφο, ο οποίος ζει και δημιουργεί με απίστευτη ψυχική δύναμη, παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει

Δολοφονικά αμαξίδια του Ατίλα Τιλ (2016), μια κωμωδία δράσης με πρωταγωνιστές τρεις άντρες σε αναπηρικά αμαξίδια που φλερτάρουν με το ρίσκο και τον κίνδυνο (η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 57ο ΦΚΘ).

Το πρόγραμμα του πρώτου Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» περιλαμβάνει Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών, το κινηματογραφικό αφιέρωμα που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.

Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος της διοργάνωσης αποτελείται από τον Γιώργο Αρβανίτη, τον διεθνούς φήμης διευθυντή φωτογραφίας και πρόεδρο του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τη Γεωργία Φύκα, κοινωνική λειτουργό με εξειδίκευση στις Σπουδές Αναπηρίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, και τον καθηγητή Michael L. Wehmeyer, διακεκριμένο επιστήμονα παγκοσμίως σε θέματα αυτοπροσδιορισμού και ειδικής αγωγής.

Οι ταινίες

Αντουάν / Antoine (ντοκιμαντέρ)
Σκηνοθεσία: Λάουρα Μπάρι

Η αληθινή και φανταστική ζωή του Αντουάν, ενός αγοριού-ντετέκτιβ που τρέχει, οδηγεί, παίρνει αποφάσεις, παρουσιάζει ραδιοφωνικές εκπομπές και λατρεύει τις ταυτόχρονες τηλεφωνικές συνομιλίες. Για ένα διάστημα δύο ετών χρησιμοποιεί ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο προσαρτημένο σ’ ένα ακουστικό και μ’ αυτό ανακαλύπτει και καταγράφει τους ήχους που τον περιβάλλουν. Με αυτό τον τρόπο συνυπογράφει το σάουντρακ του ντοκιμαντέρ. Ο 5χρονος βιετναμέζικης καταγωγής Αντουάν είναι τυφλός και έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα του Μόντρεαλ με πρωτοφανή επιτυχία.

 

Μακροβούτι / Long Dive (ντοκιμαντέρ)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Ιρίνα Μπόικο

«Ο άνθρωπος είναι ένα άπειρο… είναι ένας δρόμος» λέει ο Βρεζ Κιρακοσιάν, ο ήρωας του ντοκιμαντέρ. Ανάπηρος από παιδί λόγω ατυχήματος, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της Αρμενίας με τον πατέρα του στην φυλακή. Στα τέσσερά του έμαθε μόνος του να διαβάζει και να γράφει, λίγο αργότερα να ζωγραφίζει. Στα 18 του άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Στα 20 πούλησε τον πρώτο του πίνακα. Στα 29 του γνώρισε μια κοπέλα μέσω διαδικτύου. Στα 30 απέκτησε οικογένεια. «Τι είναι το παρόν ενός ανθρώπου», λέει. «Είναι η μάχη. Η μάχη των παθών του. Η μάχη που η εξέλιξή της είναι άγνωστη και εξαρτάται μόνο απ’ τον άνθρωπο».

 

Δολοφονικά αμαξίδια / Kills on Wheels (ταινία μυθοπλασίας)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Ατίλα Τιλ

Ένα 20χρονο αγόρι, ο φίλος του κι ένας πρώην πυροσβέστης, όλοι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια και παρακινημένοι από την απελπισία και το φόβο ότι σύντομα θα θεωρούνται άχρηστοι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μαφία. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία θολώνουν και η ταινία, ανάμεσα στους γκάνγκστερ και τα πιστολίδια, φανερώνει τη γεμάτη προκλήσεις και εμπόδια ζωή στο καροτσάκι, και όχι μόνο. Το φιλμ βραβεύτηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 57ο ΦΚΘ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.