14 Μαρτίου, 2023 •

Ο Rob Riemen μιλά για τη θέση του βιβλίου στο σύγχρονο κόσμο

Κείμενο: Αργυρώ Μποζώνη

Το The New York Times Athens Democracy Forum που θα πραγματοποιηθεί για 6η συνεχόμενη χρονιά στην Costa Navarino (14 – 16 Σεπτεμβρίου), με θέμα «Η δημοκρατία κινδυνεύει: Λύσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει», οργανώνει το τριήμερο με θέμα «Democracy and Books», για 4η συνεχόμενη χρονιά.

Διακεκριμένοι ομιλητές και διαμορφωτές γνώμης, συγγραφείς και πολιτικοί, θα συζητήσουν για τη μακρόχρονη σύνδεση της δημοκρατίας με τα βιβλία και το ρόλο που διαδραματίζουν σε περιόδους ιδεολογικών αναταραχών, ενώ θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως στη συμβολή των βιβλίων στην πολιτική αλλαγή και στην κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Ανάμεσα στους επιφανείς ομιλητές βρίσκεται και ο συγγραφέας, και ιδρυτής του Nexus Instituut, Rob Riemen, ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις του ελculture.

Πιστεύετε ότι τα βιβλία σήμερα, σε έναν ταραγμένο κόσμο. διαμορφώνουν και επιδρούν στην κοινή γνώμη;
Λυπάμαι πολύ για το γεγονός αλλά όχι – τα βιβλία δεν επηρεάζουν πλέον σε αυτή την εποχή τον πολιτιστικό αναλφαβητισμό, τα κοινωνικά μέσα και την προπαγάνδα.

Το αναγνωστικό κοινό σήμερα «ξοδεύει χρόνο» μέσα σε μια πολύ γρήγορη και δύσκολη περίοδο της ανθρωπότητας ώστε να διαφωτιστεί σε ζητήματα πολιτικής, ηθικής, ιδεολογίας και θρησκείας; Ή το πράττει λιγότερο από όσο τις περασμένες δεκαετίες;
Είμαι βέβαιος ότι το κάνουν, ίσως όσο και πριν από έναν αιώνα, αλλά σε γενικές γραμμές όσοι εξακολουθούν να διαβάζουν βιβλία και να τα χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν γνώσεις στον κόσμο και στη ζωή τους δεν είναι πλέον μέρος των ηγετών της εξουσίας που κυβερνούν τον κόσμο.

Είναι το βιβλίο ακόμα και σήμερα απαραίτητο εργαλείο, ένα δημοκρατικό εργαλείο, που αναχαιτίζει την άνοδο του νεοφασισμού, των συντηρητικών προσεγγίσεων, μια ασπίδα κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες;
Υποθέτοντας ότι εννοείτε τα κλασικά, μεγάλη λογοτεχνία και φιλοσοφία, η απάντηση είναι: Ναι! Περισσότερο από ποτέ!

Αν συμβουλεύατε κάποιον να διαβάσει ένα βιβλίο, το οποίο σήμερα περιγράφει την κατάσταση του κόσμου και επιδρά στη σκέψη ποιο θα ήταν αυτό;
Για να είμαι ειλικρινής, θα πρότεινα το δικό μου βιβλίο “To Fight Against This Age: On Fascism and Humanism,” (εκδόσεις W.W. Norton) για το σκοπό που αναφέρατε. Σε αυτό θα βρείτε τα περισσότερα από τα άλλα βιβλία που θα ήθελα να συστήσω και θα ήθελα να προσθέσω τώρα το Discorsi του Machiavelli το οποίο δεν ανέφερα στο βιβλίο μου, καθώς και το Democratic Vistas του Walt Whitman, μακράν το καλύτερο βιβλίο για την παρακμή της δημοκρατίας στην Αμερική.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «Democracy & Books», το πρόγραμμα εμπειριών και τις επιλογές διαμονής, μπορείτε να βρείτε εδώ

Το τριήμερο διοργανώνεται στο πλαίσιο του The New York Times Athens Democracy Forum που θα πραγματοποιηθεί για 6η συνεχόμενη χρονιά 14 – 16 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Η δημοκρατία κινδυνεύει: Λύσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Στο φόρουμ θα συμμετέχουν και φέτος πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί που καλούνται να απαντήσουν σε καίρια ζητήματα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.