Οι «Παραβάσεις» ξεκινούν με την Εύη Σαουλίδου να υποδέχεται έργα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Αργυρώς Χιώτη

Τη νέα σεζόν οι «Παραβάσεις», το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ μετατρέπουν τον Φάρο σε ένα ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι όπου γνωστοί ηθοποιοί μοιράζονται με το κοινό διηγήματα μεγάλων συγγραφέων, από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε μέχρι τον Γιώργο Ιωάννου. Έξι κυριακάτικα απογεύματα αφιερωμένα σε ισάριθμους μάστορες της γραφής που λάτρεψαν τη «μικρή φόρμα», έξι δραματοποιημένες αναγνώσεις που απευθύνονται στο σύγχρονο κοινό, αφού προσεγγίζουν ένα κλασικό είδος με καινοτόμο τρόπο.

Τον Νοέμβριο μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Αργυρώς Χιώτη οι Παραβάσεις συνεχίζουν με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα και εκπρόσωπο του μαγικού ρεαλισμού. Ένας αυθεντικός παραμυθάς που αποτύπωσε με τη γλαφυρή του γλώσσα την ομορφιά, αλλά και την τραγωδία της Λατινικής Αμερικής.

Το διήγημα «Απίστευτη και Θλιβερή Ιστορία της Αθώας Ερέντιρα και της Άσπλαχνης Γιαγιάς της», αποτελεί ένα από τα πιο μεστά και σπουδαία έργα του Μάρκες, μια τραγική ανθρώπινη ιστορία, αλλά και μαγική παραβολή για την κατάχρηση εξουσίας και την κοινωνική αδικία. Η Ερέντιρα είναι ένα όμορφο κορίτσι, που βιώνει μυστικιστικά οράματα. Όταν από ένα ατύχημα, το σπίτι της γιαγιάς της πιάνει φωτιά και καταστρέφεται, η γιαγιά της την εκδίδει ώστε να αποζημιωθεί για την καταστροφή. Η Ερέντιρα κάνει πλούσια τη γιαγιά της, αλλά μέσα από τα οράματά της, καταφέρνει τη λυτρωτική της διαφυγή.

Η χρήση των διηγημάτων γίνεται με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Νεφέλη, από την έκδοση Άπαντα διηγήματα (2015) σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου.

Συντελεστές

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Αργυρώ Χιώτη
Ερμηνεία: Εύη Σαουλίδου
Συνοδεία: Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος, βιολοντσέλο, Φαίδων Μηλιάδης, βιολί

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.